tiistai 20. kesäkuuta 2017

Uudista vanhat huonekalut spraymaalilla!

Keskustan kupeesta hajotettiin eräs vanha omakotitalo, joka piti sisällään vanhoja huonekaluja. Osa irtaimistosta myytiin ja osa oli kasattu purettavan talon pihalle lavoille. Pihassa olleita tavaroita sai kuka tahansa käydä pelastamassa ilmaiseksi. Mekin siellä alkukevään hämäryydessä kävimme kollaamassa mitä löytyy, ja löytyihän sieltä kaikkea kivaa. Mies halusi pelastaa tämän puisen vitriinin/senkin, jossa oli lasiset liukuovet. Itseäni se ei rehellisesti sanottuna sellaisenaan juurikaan kiinnostanut, mutta kun ilmaiseksi sai niin pitihän se ottaa mukaan. 

Jonkun aikaa se könötti kellarissa vailla tietoa mitä sille tehdään. Kunnes sitten eräänä päivänä mieleeni putkahti ajatus, että mitä jos mies lähettäisi senkin Mastonin ideakilpailuun, siis siihen missä voi saada ilmaiset maalit ideaa vastaan. Sinne lähti idea ja seuraavana päivänä mies sai viestin, jotta idea hyväksytty. Maalit tulivat parin päivän päästä Kiitolinjalla suoraan pihaan. Nopeaa palvelua.

Vitriini oli maalattu valkoiseksi, alunperin se on luultavasti ollut tuollainen tumma wengen sävyinen. Valkoisena siitä ei ollut ihan varma, että onko kokonaan puuta vai ei, mutta työstettäessä huomattiin, jotta puutahan se on. Maalipinta vaikutti hyvältä ja kestävältä, joten päätin vain hioa ja karhentaa pinnan ennen uudelleenmaalausta. Mutta kuinkas kävikään, tuntien hiomisen koneella ja käsin jälkeen päädyinkin raaputtamaan kaikki maalit irti. Ajattelin, jotta turha sitä on maalata uudelleen jos jostakin alkaakin vanha maali lohkeilla irti, siinähän lähtisi uusi pintakin samalla pois. Onneksi vanha maali lähti liuskoina irti huonekalun pinnalta. Maalinpoiston jälkeen pinta hiottiin - jälleen. Hiomisen jälkeen viimeistelin pinnan vielä Sokevan maalinpesuaineella. Se puhdistaa ja karhentaa pintaa eikä sitä tarvitse huuhtoa pois. 


Vitriiniin tehtiin ensin pohjamaalaus Mastonin spraymaalilla. Sen suhteen oli kyllä hieman ongelmia, enkä tiedä missä mahtoi olla vika. Pullosta tuli painettaessa lähinnä vain ilmaa eikä niinkään maalia. Yläkuvassa oikealla näkyy pohjamaalattu vitriini, johon on käytetty kaksi pullollista pohjamaalia. Jotakin häikkää siinä oli koska pullon kyljessä luki maalin riittävän kolmelle neliölle. Vitriiniin olisi riittänyt normaalisti yksi pullo. No, ainahan sitä voi olla maanantaikappaleita joukossa. Muutoin kyllä mainostan mieluusti Mastonin spraymaaleja, niillä on niin hyvä maalata: ei valu, suuttimen kanssa ei tarvitse takuja ja maalaustulos on yleensä aina hyvä.

Pohjamaalauksen jälkeen päästiin sitten itse asiaan. Vitriini maalattiin oliivinvihreällä Maston One -spraymaalilla, joka peitti kuin unelma. Yhdellä painalluksella sai maalattua jopa puoli minuuttia ja yhden sivun kerrallaan. Maalausjälki oli tasainen ja maali oli pintakuiva vartissa. Vitriini maalattiin kahteen kertaan, jotta maalaustulos olisi tarpeeksi hyvä. Yhdellä pullolla (400ml) maalasi keveästi koko kalusteen sisä- ja ulkopuolelta tasolevyä myöden.Vitriinistä otettiin alkuperäiset tolppajalat irti ja tilalle vaihdettiin korkeammat ja ohuemmat viistojalat, mutta nekään ei tuntuneet hyvältä vaihtoehdolta. Vitriinistä tuli liian kiikkerä ja pelkäsin, että lapset kaatavat sen vahingossa. Eihän sellaiseen uskalla edes laittaa mitään sisällekään jos aina saa pelätä, että se kaatuu. Siispä palattiin lähes lähtöruutuun ja vitriini sai sirommat tolppajalat alleen. Nyt se näyttää tasapainoiselta. Jalat ovat tummat mustanruskeat, ja näyttää kuin vitriini leijuisi ilmassa, mikä taas saa kalusteen näyttämään keveältä ja ilmavalta. Samankaltaista vihreänsävyä löytyy vihreistä pinnatuoleista, joita ruokapöydän ympärillä on. Nyt iskikin sitten maalikärpänen, haluaisin nimittäin tehdä jotakin vanhalle ruokapöydälle. Se on hyvänlaatuinen mutta kulunut, ja sen tumma väri on alkanut kyllästyttää. Ihme on tapahtunut, haluaisin nimittäin vaaleamman pöydän. Yleensä en ole niinkään valkoisista kalusteista välittänyt. 

Vitriinin sisäpinta vaatii ehkä vielä pientä viilausta. Laseja varten piti hieman säätää noita uria, joissa lasiovet liusuvat kiinni ja auki ja siinä samalla maalipinta sai osumaa. Muutoin olen kyllä erityisen tyytyväinen tähän lopputulokseen. Nyt pitäisikin sitten keksiä millä kalusteen täyttäisi...


Maston One!® spraymaali – tekee maalauksesta helppoa ja nopeaa. Maston One!® soveltuu käytännössä kaikille pinnoille, sisälle ja ulos. Värit perustuvat patentoituun teknologiaan sen korkean teknologian ominaisuuksia ovat turbiini-venttiili, joka sekoittaa maalin tehokkaasti ponneaineeseen, kuten ammattitason maaliruiskuissa. Se sisältää 20% vähemmän ponneaineita, 25% enemmän sideaineita ja 4 kertaa enemmän väripigmenttejä kuin tavalliset spraymaalit. Peitto on uskomattomat 3m2! (Pohjamaalattu metallipinta).

1 kommentti:

  1. Todella hienoja lopputuloksia. Minä rakastan vanhoja vintage huonekaluja. Tuo onkin hyvä idea, että niitä voi myös maalata ja hieman uudistaa jos siltä tuntuu. Kiitos näistä vinkeistä!

    VastaaPoista