tiistai 30. joulukuuta 2014

Satuhieronta


Satuhieronta 
läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa


”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta.
Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa: 
satu ja hyvä kosketus."


Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa.

Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittää luovuutta, lievittää pelkoja ja ahdistusta, auttaa uniongelmiin rentouttaen ja rauhoittaen, se myös kehittää motoriikkaa ja kehonhallintaa. 
Satuhieronta kehittää lapsen sosiaalisia taitoja.
Satuhieronnassa kosketuksella siis kuvitetaan tarinaa hierottavan keholle.

Kirjassa on lukuisia erilaisia satuja ja jokaiseen satuun on erilliset hierontaohjeet. Jokaisessa sadussa on kerrottu kyseisen sadun symboliset viestit, kuten ”Olen turvassa ja minusta huolehditaan” (Taikapuu).

Itseäni kiinnostaisi kovasti päästä kokeilemaan satuhierontaa omalle lapselle, joka toisinaan kaipaisi rauhoittumista, mutta johon hän  itse ei vilkkaudeltaan aina kykene. Ainoa ongelma on se, miten saada lapsi rauhoittumaan siihen hierontahetkeen. Olen kokeillut vaivihkaa silitellä häntä sylissä istuessaan, mutta ainakaan vielä hän ei ole suostunut kokeilemaan itse satuhierontaa. Haasteeksi siis koenkin sen miten saada (yli)aktiivinen lapsi rauhoittumaan hieronnan pariin ja sitä kautta rentoutumaan. Satuhieronta voisi myös olla avain vaikeisiin nukahtamishetkiin, jotka ovat entisestään meillä vaikeutuneet. Mutta edelleen painiskelen saman pohdinnan kanssa: miten saada lapsi ottamaan hieronta vastaan. Koska uskon, että sillä voisi olla monia positiivisia vaikutuksia lapseemme.
Satuhieronnassa on monia vaihtoehtohoitojen piirteitä ja voisin ajatella käyttäväni sitä yhdessä Reikin ja muiden energiahoitojen kanssa. 

Kirjan saduista voisin askarrella erilliset satukortit, joissa olisi sekä satu että hierontaohjeet, näin minun ei tarvitsisi kuljettaa isoa kirjaa mukanani hierontahetkiin.Suvikukka2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti