Ensikosketukseni raakakakkuihin ja herkkuihin taisi olla äidin tekemä marja-kookoskakku,
Jaakko Halmetojan reseptillä. Makuihin piti tottua, vaikka kookoksesta olenkin aina pitänyt. Lopulta innostukseni raakaherkkuihin kasvoi ja sitä enemmän olen ahminut niitä - mutta lähinnä vain reseptien muodossa. Olen sen verran nuuka rahankäyttäjä, että pääni meinaa mennä pyörälle kaikista raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, ja ennen kaikkea niiden määristä ja hinnoista.
Monessa reseptissä pähkinöitä saattaa olla jopa puoli litraa, ja harvemmin käytetään niitä halvimpia lajikkeita kuten maapähkinöitä. Toki reseptien hyvä ominaisuus on niiden mukautuvaisuus, monen raaka-aineen voi korvata jollakin toisella ja rakentaa siten omanlaisensa ohje, niin makumieltymyksiin kuin kukkarollekin sopivaksi.
Monessa ohjeessa käytetään myös kaakaovoita tai -massaa, ja minusta nekin ovat todella kalliita raaka-aineita, mutta onneksi nekin voi paikoitellen korvata esimerkiksi tuorepuristetulla kookosöljyllä. Ainakin itse olen tehnyt raakasuklaatakin pelkästään kookosöljyn, raakakaakaon, hunajan ja taateleiden avulla.
Ja vielä yksi asia mikä minua hämmentää raakakakuissa: Miksi kakun nimi on juustokakku kun ohjeessa ei kuitenkaan tuorejuustoa edes ole.
Kirjan on kirjoittanut nuori, raakaleivontaan hurahtanut, nainen, Maria Lönnqvist.
Raakaleivonta vei hänet mennessään, ja hänen unelmansa tehdä raakakakkuja työkseen heräsi eloon. Nykyisin hän pyörittää omaa kahvilaa ja siinä sivussa järjestää raakaruokakursseja.
Kirjassa kerrotaan raakaleivonnassa käytettävistä raaka-aineista, joista isossa roolissa ovat erilaiset pähkinät, taatelit, kookos eri muodoissaan ja hunaja. Raakaleivonnassa siis korvataan totutut perusraaka-aineet kuten munat, jauhot ja sokeri luonnosta saatavilla raaka-aineilla, kuten marjoilla, juurilla, pähkinöillä ja hedelmillä.
Kinuskin makua saadaan aikaan lucumajauheella ja mulperinmarjoilla. Kallio-imarre eli mesijuuri antaa lakritsan makua ja irlanninsammal toimii hyydykkeenä.
Raakaleivonnassa luodaan alusta alkaen ja raaka-ainetta arvostetaan sellaisenaan.
Kirjassa on reilu 30 ohjetta: kakkuja, piiraita ja pientä makeaa kuten pullia, pikkuleipiä, leivoksia ja jäätelöä. Ohjeet ovat selkeät ja jokaisesta leivonnaisesta on vedet kielelle herauttava kuva.
Raakaleipurin parhaat kakut -kirja on herkullinen ja houkutteleva. Se sisältää runsaasti erilaisia reseptejä ja tutustuttaa lukijan raakaleivonnassa käytettäviin raaka-aineisiin. Reseptit on helppo toteuttaa tehokkaalla blenderillä, eikä uunia näissä ohjeissa juurikaan tarvita. Raakaleivonnssa maut ja hyvät raaka-aineet ovat pääosassa, ja siispä näitä nauttiessa sielu lepää, keho voi hyvin ja luonto kiittää.
Raakaleipurin parhaat kakut - Maria Lönnqvist
Nemo
Teksti tehty arvostelukappaleen pohjalta.
Suvikukka2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti