torstai 6. heinäkuuta 2017

Olgan vegekirja


Mitä tänään syötäisiin? Ja entä jos pysyttäydyttäisiin kasvisruoassa. Yleisin kasvisruokani taitaa olla tomaattipasta, sitä on tarjolla kerran viikossa helppoutensa ja makunsa takia. Mutta jos pitäisi keksiä jotakin muuta niin alkaa ideat olla vähissä tässä päässä. Tai ehkä jos vain itseäni ruokkisin niin söisinkin luultavasti pelkkiä kasviksia mutta kun taloudessa asuu muitakin, mukaanlukien yksi erittäin nirso lapsi, jonka ainoa kasvis taitaa olla pinaattipasta. No eihän sekään mikään kasvisvaihtoehto ole mutta on siinä sentäs 2/3 osaa pinaattia. 

Olgan vegekirja yhdistää kivasti perinteitä ja kasvisruokaa. Ohjeissa käytetään silti munia ja maitotuotteita mutta ne voi halutessaan korvata omaan ruokavalioon sopivilla raaka-aineilla. Reseptit on myös suunniteltu sopivaksi lapsiperheelle ja ovatkin siten melko nopeasti valmistuvia. Olgan reseptien raaka-aineissa toistuvat soija, speltti ja intiaanisokeri, ja tietenkin puhtaat raaka-aineet.  
Ohjeet tuntuvat pikavilkaisulta tutuilta ja monet niistä onkin totuttu näkemään lihaversioina. Mutta tällä kertaa pekoni on korvattu kesäkurpitsalla ja jauheliha soijalla. Lihan korvaajina toimivat myös erilaiset pavut ja muut palkokasvit. 

Kirjan ohjeilla loihdit salaatteja, keittoja, patoja, kastikkeita ja erilaisia lisukkeita. Ohjeissa näkyy vivahteita myös muiden maiden keittiöstä. Tokihan kirjassa myös leivotaan leipää, torttuja ja pullaa. Erityisesti vatruskat saivat veden herahtamaan kielelle! Olen tehnyt niitä viimeksi joskus yläkouluikäisenä ja uskoisin, että nyt olisi aika tehdä niitä uudelleen. 

Nokkosletut, vuohenputkipiirakka, itse tehty feta, punajuuripasta, soija-lanttukukko, hunajapullat ja raparperitiramisu, ja kyytipojaksi salviasimaa ja mausteista chilikaakaota. Maistuis varmaan sullekin!

Olgan tyyliin hänen kirjoissaan vilahtelevat myös perhe, koti ja omavaraistalous.OLGA TEMONEN
Olgan vegekirja
Kasvisruokaa läheltä koko perheelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti