tiistai 20. lokakuuta 2015

Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakatLähipiirissäni on keliaakikko ja minua on aina hieman säälittänyt se, ettei hän ole voinut herkutella samoilla herkuilla kuin me muut. Hänellä on yleensä omat eväät mukana eikä ne nyt niin kummoisilta ole tuntuneet, kaupan valmiita pakasteita. Muistan, että joskus vuosia sitten ruotsinlaivalla haettiin gluteenittomia tuotteita Ruotsin puolelta kun ne olivat siellä halvempia kuin täällä. Nykyään valikoimia kaupoissa on enemmän ja varmasti sieltä joukosta hyviä ja maistuviakin tuotteita löytää. Itseäni niistä on houkutellut vain ne kookospallerot, joissa on sitä sellaista valkoista höhlää sisällä. Mutta nekin on niin kalliita, ettei viitsi huvikseen ostella.
Onneksi keliaakikko voi kuitenkin syödä esimerkiksi perunajauhoista leivottuja kakkuja, ja siitä tulee leivottua ihan muutenkin vain koska leivonnaisista tulee siten ihanan kuohkeita.

Kustannus Mäkelältä ilmestyi vähän aikaa sitten kirja Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat, ja se sai heti minut ajattelemaan tuota tuttavaani. En ole varma onko hän leipomisesta innostunut, mutta tästä kirjasta hän kyllä varmasti tulisi iloiseksi. Reseptit ovat herkullisia ja monikäyttöisiä. Perunajauhon lisäksi on monia muitakin jauhoja, jotka sopivat keliaakikolle. Maissijauho, riisijauho, durrajauho, tattari, hirssi, kikhernejauho... Gluteenittomat leiv
onnaiset tarvitsevat erityisiä sidosaineita kuten ksantaania ja psylliumia. Ksantaania käytetään sitkostamis- ja stabilointiaineena korvaamassa gluteenia ja psyllium on lähes välttämätön gluteenittomassa leivonnassa koska se sitoo nestettä.
Gluteenittomilla aineksilla leivottaessa pitää muutoinkin olla tarkkana määrien suhteen, ja siitä syystä tässä kirjassa määrät onkin merkitty tarkasti painomittoina. Kannattaa siis satsata digitaaliseen vaakaan, jotta saat varmasti oikeat määrät kutakin ainesta.

Itselläni ei keliakiaa ole, mutta kotimaiset viljat saavat silti olon tukalaksi. Vatsa turpoaa, ummettaa, tulee ikäviä ilmavaivoja, jotka sitten saattavat muuttuvat kivuliaiksi vatsakivuiksi koska eihän sitä nyt jokapaikassa eikä ainakaan jatkuvasti kehtaa paukutella. Eron huomaa melko nopeasti kun jättää hiilarit pois, olo ei ole enää tunkkainen ja on helppo olla ja hengittää. Siitä syystä olenkin iloinen tästä kirjasta ja kaikista näistä houkuttelevista resepteistä. Jo pelkästään pastan tekeminen kotikutoisesti on kovin mielenkiintoista ja tahtoisin jo päästä kokeilemaan miten se onnistuu. Pidän myös siitä, että kirjassa on selkeät kuvat itse taikinoista – pelkästään taikinoista. Minä ainakin haluan nähdä mitä reseptillä pitäisi saada aikaiseksi.

Taikinoiden lisäksi kirjaan on kerätty piirakoiden, pizzojen ja pastojen ohjeita täytteiden kera.
Kirjasta löytyy leivonnaisia moneen makuun, ja perinteiset herkutkin löytyy gluteenittomina, kuten karjalanpiirakat, hapanjuuri, lasagne, pasta carbonara, sipulipiiras ja pikkupizzat.


Toivon, että tämän kirjan ohjeiden myötä moni keliaakikko saisi vaihtelua ruokavalioonsa, ja ennen kaikkea mahdollisuuden luopua valmistuotteista ja oppia tekemään saman itse.
Ja toki sama koskee meitäkin, joille normi viljat tuottavat ongelmia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti