tiistai 13. lokakuuta 2015

Rapeat sipsiherkut kotikeittiössä
Sipsit, nuo ihanan rapeat ja mausteiset herkut. Ja niin rasvaista ja epäterveellistä. Kuinka monesti sitä onkaan tullut mietittyä ja haaveiltua sipseistä, joita voisi syödä ilman huonoa omatuntoa. Entä voisiko niitä tehdä itse, siten että itse saisi määritellä raaka-aineiden laadun. Kaupan sipseissä on yleensä isot määrät lisäaineita, väriaineita ja makuaineita, ja moni tuote jää sen takia ostamatta.

Nemon uutuuskirjassa sipsejä valmistetaan kolmella eri tavalla: pannulla, uunissa ja kuivurissa.
Kirjassa esitellään eri raaka-aineita perunasta kasviksiin ja lehtikaalista hedelmiin. Lisäksi hieman erikoisempia vaihtoehtoja leikkeleistä maissilastuihin. Yhteensä yli 60 maukasta sipsireseptiä.

Sipsiohjeiden lisäksi kirjasta löytyy runsaasti erilaisia mausteseoksia ja dippejä. Viiden sipulin dippi, punainen curry -maapähkinädippi, Bloody Mary -jauhe, kurkku-ranch-dippi, vaahterasiirappi-pekonikastike. Ah, vesi herahtaa kielelle pelkästään lukemalla ja kuvia katsomalla! Näitä seoksia voisi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, liharuokien maustamiseen vaikkapa.

Kirjan alussa esitellään esivalmisteluun, uppopaistamiseen, uunissa paistamiseen ja kuivaamiseen tarvittavia työvälineitä. Ainekset-sivulla esitellään erilaisia öljyjä ja mausteita ja maustesekoituksia. Sipsien valmistaminen uunissa/öljyssä/kuivurissa kerrotaan kuvien kera askel askeleelta. Ohjeet ovat selkeitä, runsansanaisia ja helposti ymmärrettäviä. Näillä ohjeilla syntyy ihania sipsiherkkuja kotikutoisesti.

Aion kokeilla valmistaa sipsejä uunissa, ja ajattelin kokeilla valmistaa niitä juureksista: punajuurista ja porkkanoista. Ehkä myös kesäkurpitsasta.
...ja lehtikaalista, josta olen jo aiemmin kokeillutkin sipsejä tehdä.

Tykkäsin punajuurisipsien makeudesta mutta ehkä ne valmistuisivat paremmin öljyssä paistamalla. Kokeilin tehdä peruna- ja punajuurilastut uunissa. Kuumensin ensin öljytyn pellin ja ladoin siihen lastut ja paistoin. Haastavinta on saada oikea paistoaste niin, että lastut paistuvat mutta eivät pala. Toki punajuuret kypsyvät pitempään kuin perunat joten ne pitäisikin paistaa erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti