Chris Bryant – Rapeat sipsiherkutkotikeittiössä
Sipsit, nuo ihanan rapeat ja mausteiset
herkut. Ja niin rasvaista ja epäterveellistä. Kuinka monesti sitä
onkaan tullut mietittyä ja haaveiltua sipseistä, joita voisi syödä
ilman huonoa omatuntoa. Entä voisiko niitä tehdä itse, siten
että itse saisi määritellä raaka-aineiden laadun. Kaupan
sipseissä on yleensä isot määrät lisäaineita, väriaineita ja
makuaineita, ja moni tuote jää sen takia ostamatta.
Nemon uutuuskirjassa sipsejä
valmistetaan kolmella eri tavalla: pannulla, uunissa ja kuivurissa.
Kirjassa esitellään eri raaka-aineita
perunasta kasviksiin ja lehtikaalista hedelmiin. Lisäksi hieman
erikoisempia vaihtoehtoja leikkeleistä maissilastuihin. Yhteensä
yli 60 maukasta sipsireseptiä.
Sipsiohjeiden lisäksi kirjasta löytyy
runsaasti erilaisia mausteseoksia ja dippejä. Viiden sipulin dippi,
punainen curry -maapähkinädippi, Bloody Mary -jauhe,
kurkku-ranch-dippi, vaahterasiirappi-pekonikastike. Ah, vesi herahtaa
kielelle pelkästään lukemalla ja kuvia katsomalla! Näitä seoksia voisi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, liharuokien
maustamiseen vaikkapa.
Kirjan alussa esitellään esivalmisteluun, uppopaistamiseen, uunissa
paistamiseen ja kuivaamiseen tarvittavia työvälineitä.
Ainekset-sivulla esitellään erilaisia öljyjä ja mausteita ja
maustesekoituksia. Sipsien valmistaminen uunissa/öljyssä/kuivurissa
kerrotaan kuvien kera askel askeleelta. Ohjeet ovat selkeitä,
runsansanaisia ja helposti ymmärrettäviä. Näillä ohjeilla syntyy
ihania sipsiherkkuja kotikutoisesti.
Aion kokeilla valmistaa sipsejä
uunissa, ja ajattelin kokeilla valmistaa niitä juureksista:
punajuurista ja porkkanoista. Ehkä myös kesäkurpitsasta.
...ja lehtikaalista, josta olen jo aiemmin kokeillutkin sipsejä tehdä.
Tykkäsin punajuurisipsien makeudesta mutta ehkä ne valmistuisivat paremmin öljyssä paistamalla. Kokeilin tehdä peruna- ja punajuurilastut uunissa. Kuumensin ensin öljytyn pellin ja ladoin siihen lastut ja paistoin. Haastavinta on saada oikea paistoaste niin, että lastut paistuvat mutta eivät pala. Toki punajuuret kypsyvät pitempään kuin perunat joten ne pitäisikin paistaa erikseen.
...ja lehtikaalista, josta olen jo aiemmin kokeillutkin sipsejä tehdä.
Tykkäsin punajuurisipsien makeudesta mutta ehkä ne valmistuisivat paremmin öljyssä paistamalla. Kokeilin tehdä peruna- ja punajuurilastut uunissa. Kuumensin ensin öljytyn pellin ja ladoin siihen lastut ja paistoin. Haastavinta on saada oikea paistoaste niin, että lastut paistuvat mutta eivät pala. Toki punajuuret kypsyvät pitempään kuin perunat joten ne pitäisikin paistaa erikseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti