tiistai 3. toukokuuta 2016

Neulakirja!


Törmäsin tähän ideaan erästä käsityökirjaa lukiessani, ja olen tainnut vastaavan idean aiemminkin nähdä, mutta niin tai näin idea on silti hyvä! Ja näin äitienpäivän kynnyksellä tämä on myös erityisen hyvä lahjaidea jokaiselle käsityöihmiselle: äidille, mummalle, jne.


Materiaaliksi tarvitaan kirjan kannet (kirja, josta sivublokki on otettu irti ja vain kannet ovat jäljellä). Voit käyttää hyödyksesi vanhaa kirjaa tai tehdä kannet kokonaan itse. 
Kansien lisäksi tarvitaan kangasta, huopaa tai vaikka tapettia, joilla päällystetään kannet.
Kirjan sivuiksi käy vahva mutta huokoinen kangas, esim. huopa tai muu villakangas.
Näiden lisäksi tarvitaan vielä lankaa ompelua varten.


Aloita neulakirjan teko leikkaamalla oikeankokoinen pala materaalia kansien päällystystä varten. Kannet voi päällystää monella tavalla mutta minä tein kansiin ns. irtokannet, eli taitoin sivuille ylijäämät suikaleet taskuiksi ja ompelin sivut pykäpistoin kiinni.

Toinen tapa on liimata kansimateriaali kiinni kansiin ja saumavarat käännetään kansien sisäpuolelle liimaten. Sen jälkeen kansien sisäpintaan liimataan kartongista leikattu kansia hivenen pienempi kappale. Tämä tekniikka on tuttu kirjansidonnasta.


Kun kannet ovat valmiit leikataan kirjaan sivut. Sivujen materiaaliksi käy mm. askarteluhuopa. Leikkaa sivut kansia pienemmiksi, hyvä nyrkkisääntö on, että sivut ovat n. 5 mm kansia kapeammat joka sivulta.

Minä leikkasin omaan kirjaani kaksi sivukappaletta, näin sivuille mahtuu enemmän neuloja. 

Kun kannet ja sivut ovat valmiit aloitetaan kirjan kasaaminen kokoon. Ompele sivut kiinni kansiin kirjan keskeltä haluamillasi pistoilla. Jos selkäpahvi on paksu tarvitsee siihen tehdä apureiät esimerkiksi vasaran ja ruuvimeisselin avulla tai porakoneella. Minun kirjassani selkäpahvi oli niin ohut, että sain ommeltua sivut kiinni kansiin ilman apureikien tekemistä.

Työn edetessä huomasin, että kansikankaan "sivutaskut" eli ne joihin kannet sujautettiin, alkoivat pullottaa ja päätin päätin korjata asian ompelemalla alimmaisen sivukappaleen kansiin kiinni pienillä, huomaamattomilla pistoilla.


Neulakirjassa neulat pysyvät siististi ja turvallisesti tallessa. Kirjan voisi toteuttaa myös kokonaan kankaasta tai huovasta ja nopeuttaisi tekemistä huomattavasti. Kansiin kannattaa siinä tapauksessa valita jokin jämäkkä materiaali. 

Kirjoin omaan kirjaani "NEULAT", mutta kuten tavallista, keskitys petti. Selkäosaan ompelin satiininauhan, jonka alla siis muutoin näkyivät ompeleet sivujen kiinnityksestä.
3 kommenttia:

  1. Tää on niin kiva idea, että pakko joskus myös toteuttaa samanlainen. Nyt ei aika riitä, mutta kesällä kenties 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuossa ylempänä toukokuun postauksissa on todella nopea ja helppo versio neulakirjasta, siihen ei aikaa tuhraannu puolta tuntia enempää! :)

      Poista