perjantai 6. toukokuuta 2016

Lasten nikkarointikirjaLasten nikkarointikirja - Ilkka Mattila 

Lasten nikkarointikirja sisältää 30 ohjetta niin isoille kuin pienemmillekin nikkaroijille. Kirja on suunniteltu erityisesti alakoululaisille ajatuksena antaa vinkkejä ja ideoita miten käyttää hyödyksi ylimääräinen aika, jota jää esimerkiksi tunneilla tehtävien 'päätöiden' väliin. Kirjan tehtävät ovat nopeasti valmistuvia ja materiaaleina käytetään pääsääntöisesti kierrätysmateriaaleja ja kodista löytyviä käyttötavaroita. Jokaisesta työstä löytyy yksityiskohtaiset työohjeet kuvien kera. Vaikka kirja onkin suunnattu ensisijaisesti koulumaailmaan onnistuu suurin osa töistä myös kotioloissa. 

Työvälineinä käytetään mm. erilaisia sahoja, viiloja, pihtejä ja poria. Ideat ovat hauskoja ja tykkään erityisesti siitä, että niissä on käytetty kierrätysmateriaaleja, joita itsekin yleensä suosin. 

Aikuisten kädentaitopiireissä DIY on suosittu juttu, eli mitä enemmän voi käyttää jo olemassa olevia materiaaleja ja tavaroita hyödyksi ja mitä enemmän pystyy tekemään itse, sen parempi. Löysin kirjan ohjeista muutaman idean mitä voisin itsekin kokeilla soveltaen omiin tarpeisiini, mm. seinäkoukku juustohöylästä ja ovikoukku paistinlastasta kiinnostaisivat kovasti testaamaan. Meidän kohta 5-vuotias on kovin kiintynyt tähän kirjaan. Ylpeänä on esitellyt sitä mummoille, papoille ja tädille, ja vastaa aina kysyttäessä, että tämä on hänen oma kirjansa. Innoissaan selailee sivuja tutkiskellen mitä sieltä voi löytää. Monet kirjan ohjeista ovatkin sellaisia, että ne sopivat mainiosti myös tällaisille pikkuisille, toki aikuisen avustamana. 

Kirjasta löytyy mm. futispeli tiskiharjasta, kilparata kynänpätkistä, korispeli paistinlastasta, läpsypeli pilttipurkin kansista, salkopeli sateenvarjosta, labyrintti kirjasta ja puhallusputki pahviputkesta. Vanhoista käyttötavaroista syntyy uusia käyttöesineitä kuten sivunpidike pyykkitelineestä, valokuvatuki kakkulapiosta, saippua-alusta leikkuulaudasta ja valokuvakehikko kakkuvuoasta. 

Kirjan lopusta löytyy vielä erilliset työohjeet, joista voi halutessaan tulostaa jokaiselle näpertelijälle oman ohjeen. Jokaisesta työstä on selkeät ohjeet kuvien ja tekstien kera, työvälineet ja tarvikkeet kerrottuna. Jokaisesta ohjeesta löytyy myös lisävinkkejä työskentelyyn. 
Ehkä ainoa asia mikä kirjassa jäi vaivaamaan oli se ettei kaikista ohjeista löytynyt selkeää selitystä miten valmista tuotetta tulisi käyttää, varsinkin pelien kohdalla. Ehkä lapset tajuavatkin homman idean nopeasti mutta aikuisena jäin muutamaa juttua pohtimaan. 

Lasten nikkarointikirja on oiva apu opettajille, ohjaajille ja vanhemmille, varsinkin jos omat ideat alkavat olla vähissä. Kierrätysteema on myös aiheellinen ja hyvä tapa osoittaa lapsille jo pienestä pitäen, että kaikkea ei aina tarvitse heittää roskiin vaan tavaroille voi löytyä uusi käyttökohde jossakin toisessa muodossa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti