sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Rinkeleitä & mestarikokkeja!


Rinkelikirjassa ei leivota rinkeleitä vaan esitellään lukuisia erilaisia suolaisia ja makeita rinkeleiden täytevaihtoehtoja. Onko rinkelit sinulle tuttu herkku? Suoraansanottuna itseltäni ainakin jää rinkelit yleensä ostamatta. Saatan toisinaan katsella niitä mietteliäänä, että nuo voisivat vaihteeksi olla ihan kivoja natusteltavia, mutta sitten ne tuntuvat kuitenkin tylsiltä. Luultavasti kaupassa pussissa myytävät eroavat silti paljon tuoreista bageleista.. en tiedä, tekisi mieli joskus maistaa. Omien ennakkoluulojen takia moni asia jää kokematta ja maistamatta, joten on mukavaa, että joku toinen on näin paneutunut rinkeleihin ja avartaa minunkin maailmaani. Kirjaa selatessani huomaan kiinnostuvani rinkeleistä ihan eri tavalla. Kirja sisältää 70 rinkelireseptiä vuoden jokaiseen sesonkiin. Mukana on runsaasti suolaisia ja makeita vaihtoehtoja, paljon yllättäviä makupareja. Rinkelit voi täyttää niin monella tapaa, jopa mämmillä. Täytetyt rinkelit sopivat niin aamiaispöytään, lounaalle, juhliin kuin illanistujaisiin.

Tykkään lukea kirjaa  myös siltä kantilta, että täytevaihtoehtoja tutkiessani voin kuvitella niille toisiakin käyttökohteita. Monet kirjassa esiintyvät lisukkeet sopivat moneen muuhunkin - voileivistä voileipäkakkuihin. Juhliin olisi myös kiva laittaa tarjolle erimakuisia rinkeleitä ja muutamaa eri täytevaihtoehtoa, joista vieraat voisivat koota itselleen sopivia makupareja. 

Broileria, salsakastiketta, kantarelleja ja juustoa...
Sitruunaa, rucolaa, tonnikalaa, katkarapuja, avocadoa...
Pestoa, parmesaania, parmankinkkua...

Makeisiin rinkeleihin sopii mm. marjat, kerma, kinuski ja suklaa. Rinkeleistä voi tehdä muutakin, esimerkiksi pullavanukasta, rinkelitikkareita, kakun pohjan, kerrosjälkiruokia ja tiramisua. 

Rinkeli on siis monikäyttöinen leivonnainen. Rinkelipussi täytyisi oikeastaan nostaa korkeampaan asemaan ja joka kodin keittiön kuivakaapin peruselementiksi. Yllätysvieraiden tupsahtaessa kotiisi tiedät mitä tarjota - rinkeleitä! Vesirinkelit taipuvat moneen, ja makurinkeleillä saa uusia vivahteita perinteisten rinnalle.

En ole koskaan kuullutkaan lentävästä jaakobista mutta se näyttää kieltämättä herkulliselta! Kanaa, banaania, pekonia ja makeaa chilikastiketta. Mmm.. Yllättävä makuyhdistelmä mutta kuulostaa silti niin hyvältä, että täytyy varmaankin lähteä ostamaan kermaa ja kanaa. Kanasta meillä lapset tykkäävätkin. Ja lihapullista, niihin on muuten tosi helppo piilottaa kaikenlaista. Meillä nimittäin asustaa hivenen kranttu muksu, joka söisi kait mieluiten päivästä toiseen pastaa ja tonnikalaa. Yhtäkkiä ajateltuna aika yksitoikkoista, mutta kun miettii niin aika monessa perheessä syödään aina perunaa ja lihaa, joten ei se täysjyväpasta ja kunnon tonnikala ehkä siltikään niin huono vaihtoehto ole. Mutta tosiasia on, että kranttujen syöjien kanssa on haastavaa keksiä 'mitä tänään syötäisiin'. Meillä lapset ovat aina saaneet osallistua ruoanlaittoon ja yleensä keittiössä hääriikin kolme kokkia: yksi tekee sitä 'oikeaa ruokaa' ja kaksi pilkkoo juureksia ja tekee omia keitoksiaan veden ja mausteiden kera. 

Mestarikokki - lasten keittokirja on nimensä mukaisesti keittokirja, jonka reseptit on suunniteltu varta vasten lapsia ajatellen ja erityisesti niin, että lapset pääsevät mukaan ruoanlaittoon ja leivontaan. Kirjassa esitellään maittavaa arjen perusruokaa, ohjeita niin salaatteihin, pääruokiin kuin jälkkäreihinkin. Kirjasta löytyy myös kiva inspiraatio-osio lastenjuhlia suunnittelevalle resepteineen ja puuhasteluideoineen. Kirjan kuvitus on värikäs ja runsas. Ohjeet ja reseptit ovat selkeät, raaka-aineissa ei ole kummallisuuksia, joten niitä löytyy varmasti jokaisesta lähikaupasta. Ohjeet ovat helposti muokattavissa omaan tyyliin sopiviksi. Resepteissä on hauskuutta ja vivahteita eri kulttuurien keittiöistä. 

Kevätrullat, mustapapusoppa, juusto-pepperonivohvelit, bataattisalaatti.
Sinappikuorrutettu lohi, kanasormet, linssicurry, punajuuripihvit.
Tuulomantortut, pullavanukas, karamellipopcornit ja sitruunajäätelö.
Lastenjuhliin erilaiset kakut, kakkutikkarit ja kuppikakut.
Toki kirjasta löytyy ihan perusohjeet muusin tekoon ja lihapullien pyörittelyyn. Hyvä ruoka syntyy turhia hifistelemättä puhtaista raaka-aineista. Lapset kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon jos heitä itseään yhtään asia kiinnostaa!


1 kommentti:

  1. Jos meidänkin lapset saisivat valita, niin meillä syötäisiin tonnikalaa ja pastaa. Niistä onkin sitten tullut ideoitua yhtä jos toista. Ja kyllä se vaan täytyy myöntää, tonnikalakastike ja pasta taitaa olla yksi omistakin lempiruoista. Pst! Kiitos, että nostit esille kirjaamme <3

    VastaaPoista