keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Herkäksi syntynyt


Herkäksi syntynyt on kirja erityisherkkyydestä kahden erilaisen naisen silmin. Nämä naiset, prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng, kertovat omin sanoin ja maanläheisesti miten erityisherkkyys näkyy heidän arjessaan, elämässään ja millaista on olla erityisherkkä. 

Termi 'erityisherkkä' nostattaa toisinaan omat karvanikin pystyyn vaikka 90 prosenttisesti uskonkin olevani juuri sellainen. En vain pidä siitä, että jokin sana tai termi nostetaan yhtäkkiä esille ja väen vängällä tungetaan kaikki mahdolliset jutut ja piirteet sen alle. Usein erityisherkkyyteen sanana liitetään kielteisiä ilmauksia kuten yliherkkä, neuroottinen, herkkähipiäinen tai erilainen. Sen sijaan herkkyys kannattaisi nähdä voimavarana, koska juuri sellaisena erityisherkkyys parhaimmillaan on. Se on hyvää eläytymiskykyä, empatiaa, huomaavaisuutta, läsnäoloa, hyvää mielikuvitusta ja avoimuutta. 

Kirja toimii enemmänkin vertaistukena kuin ns. itsehoito-oppaana. Kirjasta on hyötyä niin erityisherkille kuin erityisherkkien läheisille. Ehkäpä näiden naisten kokemukset ja ajatukset saavat sinutkin huomaamaan, että sinä tai läheisesi onkin ihan "normaali" mutta että aistit vain ovat enemmän auki kuin muilla. 

Erityisherkkä kokee maailman kokoajan 3D:nä. Hän tuntee, aistii, näkee, kokee kaiken paljon laaemmassa skaalassa kuin ns. normaali ihminen. Huomaan monia piirteitä, jotka sopivat myös minuun. Olen aina ollut jotenkin erilainen kuin muut, ja olen miettinyt sille syytä. Syyllisyydentunne ja omantunnon kolkutukset ovat turhankin tuttuja meille. Kirjassa on runsaasti viitteitä erilaisiin tutkimuksiin, kirjallisuuteen ja henkilökuviin, joissa aihetta käsitellään tarkemmin. 

Mm. Elaine N. Aronin kirjat ovat runsaasti esillä. Kaikki hänen EHS-kirjat löytyvät  meidänkin kirjahyllystä. En vain jaksanut tehdä niitä testejä koska ahdistuin kirjojen laajuudesta, liian paljon pientä tekstiä liian isossa kirjassa. Tämä Herkäksi syntynyt taas on kevyttä luettavaa ja helposti sisäistettävää tekstiä. Sain tästä kirjasta paljon vertaistukea ja käytännön esimerkkejä, jotka pystyin yhdistämään itseeni. Olen samanlainen pohtija ja stressaaja kuin Märtha ja Elisabeth. Usein mietin, että ajattelevatko muut ihmiset lainkaan niin paljon kuin mitä itse ajattelen. Olen jatkuvassa ajatusten tykitysvirrassa ja sekunneissa olen siirtynyt aiheesta A aiheeseen K huomaamatta edes miten päädyin sinne asti. Olen myös usein todella ahdistunut tietämättä siihen syytä. Olen tietoisesti alkanut purkaa näitä tällaisia tilanteita sekä mielenkiinnosta että oman hyvinvointini takia. Usein en ole löytänyt syytä ahdistukselleni, olen ehkä murehtinut jotakin asiaa liikaa tai keksinyt mielessäni asioille syitä ja seuraamuksia. Inhoan sitä, että ajattelen kaikkea ihan liikaa, sitä että jään miettimään ja murehtimaan toisen sanomisia ja sitä oliko tämän sanomalla jokin piilomerkitys. Saatan olla tällaisissa ajatustunnelmissa useita päiviä, ja se taas lisää ahdistuksen tunteita. Ja jos minulle tapahtuu jotakin kiusallista, tai sanon tai teen jotakin mikä kaduttaa, ajattelen itseni uuvuuksiin näiden asioiden parissa. Olisi hyödyllistä oppia päästämään irti turhista ajatuksista ja tuntemuksista, joista osa saattaa hyvinkin olla toisilta napattuja. Erityisesti Märthan ajatukset kiinnostavat, koska itse olen toisinaan haaveillut somen parissa työskentelystä mutta toisaalta taas olen todella huono vastaanottamaan muita kuin positiivisia kommentteja. Lähtökohtaisesti kaikki kehitysideat ja ikävät kommentit jättävät minuun pysyvän jäljen ja ajattelen samantien olevani epäonnistunut, kaikella mahdollisella tavalla.

Tämän kirjan lopusta löytyy muutama meditaatioharjoitus joiden avulla voit kokeilla turhien murheiden ja toisten energioiden irtipäästämistä. Erityisherkkä kun on kuin kärpäspaperi, kaikki asiat ja energiat jäävät erityisherkkään kiinni kuin kärpäset tarraan. 

Prinsessa Märtha Louise, Elisabeth Nordeng
Otava 2018



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti