torstai 26. maaliskuuta 2015

Painoseulan teko

Seulan teko on ihan helppoa kun homman vain saa rullaamaan.
Kehyksen tekoon voi palkata vaikka miehen, jos itse ei jaksa alkaa vääntämään.
Seulakankaan kanssa voi aluksi tulla harmaita hiuksia, mutta kyllä sekin siitä helpottuu ajan kanssa.
Pingota seulakangas niin kireäksi kehykseen kiinni kuin mahdollista, 
varo silti repimästä kangasta.
Aloita kiinnitys yhdestä kulmasta ja etene järjestelmällisesti kulma kerrallaan. 
Nido ensin harvakseltaan, jotta voit viimeistelyssä pingottaa kangasta lisää tarpeen mukaan. Niittejä kannattaa laittaa tiuhaan, eli mielellään jopa sentin välein.

Leikkaa ylimääräinen kangas pois, ja pese seulakangas astianpesuaineella, jotta siitä irtoaisi kankaan pinnassa olevat mahdolliset käsittelyaineet. Kuivata.

Teippaa seulan reunat ilmastointiteipillä - näin saat seulalle lisää ikää, ja teippaus suojaa myös seulakangasta rispaantumasta. Kehyksen (puuosat) voi halutessaan myös käsitellä venelakalla, ja lakkaa voi levittää myös seulan sisäpuolelle, seulakankaalle, kehystä mukaellen. 
Seulan sisäpuolelle, kehyksen sisäreunoille voi levittää silikonia (truutalla), näin estetään painovärin leviäminen kehyksen ja kankaan väliin. 

Seulakankaaksi käy ihan tavallinen tekokuituinen valoverho eli voilee. Se ei ole yhtä vahvaa eikä yhtä tiheää kuin virallinen seulakangas, mutta ajaa saman asian. Lisäksi se on huomattavasti halvempi vaihtoehto. Voileen tiheys on n. 30lankaa sentillä, seulakankaassa lankoja taas on vähintään 40. Mitä tiheämpi kangas, sitä pikkutarkempia printtejä voi painaa, tai sitä varmemmin saa siistin lopputuloksen.

Kun painoseula on valmis tarvitset enää sabluunan. Se voidaan tehdä esimerkiksi kontaktimuovista (muista PEILIKUVA jos tekstiä yms.). Myynnissä on myös tarkoitukseen sopivaa kaaviopaperia, kaaviomuovia ja liimapaperia.
Leikkaa haluttu kuvio kontaktimuoviin ja liimaa kontakti seulakankaan pintaan, ulkopuolelle eli sileälle/tasaiselle pinnalle.
Levitä painopasta/-väri seulan alareunaan seulakankaalle ja levitä väri muovilastalla kontaktimuovin/kuvion yli. 
Painovoimakkuutta ja asentoa kannattaa harjoitella, jotta löytää toimivan tavan saada siisti jälki. Myös painopastan määrää kannattaa testailla, väriä ei saa olla liikaa, eikä liian vähän.
Yleensä lastalla vedetään pari kertaa kuvion päältä: alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Ensimmäisellä kerralla kevyesti painaen, toisella kertaa voimakkaammin.

Valotuksella taas päästään ihan eri sfääreihin.
Valottamalla seulakankaalle saadaan aikaiseksi todella pikkutarkkoja kuvioita kuten vaikka tekstiä tai käsin piirretty printti.
Valottaminen onnistuu myös kotioloissa, eikä se vaadi suuria satsauksia. Tärkein ja tarvittavin työväline on valotuslamppu. Ja senkin voi kasata itse ostamalla UV-putket ja asentamalla ne tavalliseen loisteputkivalaisimeen. Lisäksi tarvitaan valotuspöytä ja pimiö tai pimeähkö tila valoherkkien valotusemulsioiden käsittelyyn.
Lisää aiheesta löydät mm. Emotuotannon sivuilta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti