keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Gluteeniton appelsiinijuustokakku


suklaakuuset, dr oetker, Semper


Juustokakulla toivotetaan vuosi 2020 tervetulleeksi. En ole pahemmin toivotellut uudenvuodentoivotuksia tänäkään vuonna, se on alkanut tuntua liian kliseiseltä ja kuluneelta. Itselleni kun tuo vuoden vaihtuminen ei ikinä ole ollut iso juttu, enemmänkin haikea ja ahdistavakin asia. Joku päättyy, joku alkaa. Aika ei ole armollinen sille joka ei tahtoisi päästää irti.Kun mietin kiitollisuuden aiheita, on niitä vaikea keksiä uupumuksen ja alakulon keskeltä. Mutta mainittakoon vaikka työn löytyminen. Tuo vastaus ei tunnu yhtään minulta, en ole ikinä tuntenut kuuluvani mihinkään enkä ainakaan yhteiskunnan oravanpyöriin mutta yllätyksiä tulee joskus vastaan. Tavallaan surun ja menetyksieni kautta sain tämän työn, jossa koko viime vuoden olin. Sekin on jo iso asia, että olen saanut olla samassa työpaikassa yhteen putkeen kokonaisen vuoden. Ja saan olla vielä tämänkin vuoden. Ja kaiken lisäksi työ ja työpaikka, jossa viihdyn ja johon tunnen kuuluvani. Meillä on mukava yhteisö, jossa jaetaan ilot ja surut, halaillaan ja huumori kukkii. 


Töiden kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin, joiden elämänkokemuksiin voin samaistua ja jotka tuntuvat ymmärtävän omia kummalliseltakin kuulostavia piirteitäni. Yksi heistä tuli lapsineen yllättäen kylään ja koska rakastan leipomista niin päätin tehdä heille kakun, gluteenittoman sellaisen.

Onneksi olin säästänyt saamani näytteen Semperin gluteenittomista appelsiinipipareista pahan päivän varalle, sillä nyt ne tulivat tarpeeseen. Pohjana on siis näitä pipareita ja sulaa voita. Täytteen maustoin valkosuklaalla, piparkakkumausteella ja appelsiinista puristetulla mehulla sekä raastetulla appelsiinin kuorella.

Täytteen suhteen kävi pieni kommervenkki kun huomasinkin liivatteiden olevan loppu. Varastoissani oli kuitenkin pari pakettia Oetkerin Vegegeliä, jota en ikinä ennemmin ole käyttänyt. Jotenkin en vain koskaan tajunnut miten Vegegeliä tulisi käyttää, mutta nyt kun oli pakko saada kakku hyytymään, ja vielä saman päivän aikana kun kakku tulisi tarjolle oli pakko kokeilla. Katselin ensin vinkkejä internetistä ja lopulta päädyin tapani mukaan soveltamaan ja menemään mututuntumalla. Ihan hyvin kakku lopulta onnistui mutta tulevaa ajatellen tykkään enemmän liivatteen antamasta rakenteesta. Vegegelillä ei tule niin sileä ja samettinen koostumus, ja se myös antaa hieman makua mikä tuntuu täytteessä pienoisesti.

semper dr oetker


Gluteeniton appelsiinijuustokakku


Pohja

50 g gluteenittomia appelsiinipipareita, Semper
20 g voisulaa

Täyte

2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
2 pussia Vegegeliä
100 g valkosuklaata sulatettuna
1 tl piparkakkumaustetta

Kakun päällä on valkosuklaata ja piparinmuruja sekä valkosuklaasta ja strösseleistä tehtyjä kuusia.


Murusta keksit pohjaa varten ja lisää joukkoon voisula. Taputtele keksivoiseos irtopohjavuoan pohjalle. 

Vaahdota täytettä varten kuohukerma vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto sekä sulatettu suklaa, appelsiinin kuoriraaste ja piparkakkumauste. Purista appelsiinin mehu kattilaan ja sekoita joukkoon 2 pussia Vegegeliä samalla kuumentaen seosta. Kun seos alkaa saostua ota kattila liedeltä ja sekoita kuuma seos muun täytteen joukkoon. Vatkaa nopeasti tasaiseksi massaksi ja kaada pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 5-6 tuntia tai yön yli.

Sulata kuusia varten suklaata pakastepussissa. Kun suklaa on sulanut, leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois. Pursota suklaalla kuusenmuotoja voipaperin päälle ja koristele kuuset strösseleillä. Lisää lopuksi hammastikun puolikkaat kuusten jaloiksi ja anna kuusten jähmettyä pakkasessa tai jääkaapissa. Koristele kakku lopuksi kuusilla ja keksinmuruilla.


1 kommentti: