maanantai 17. kesäkuuta 2019

MisterKun kohdalle osuu hyvä kirja on se luettava heti kerralla kokonaan. Tosin pikkulapsiarjessa sellainen ei aina oikein onnistu. Silloin kyllä rehellisesti sanottuna vähän harmittaa kun ei saa istua nenä kiinni kirjassa 24/7. 

En ole nopea lukija, mutta nyt kyllä sain luettua nämä 538 sivua vuorokauden sisään. Koska oli vain pakko saada. Luettua. Kaikki heti  kerralla. Siitä tunnistan hyvän kirjan. Sitä ei voi jättää käsistään ja silmistään kovin pitkäksi aikaa. Perjantai-iltana aloitin ja luin kirjan neljän tunnin erissä. Yöunistakin oli helppo viikonlopun kynnyksellä napsaista pois ja käyttää ne tarinaan uppoutumiselle.

MISTER on E L Jamesin uusin teos. E L James taas tunnetaan Fifty Shades - trilogiasta. En ole varma onko se uuden kirjan/kirjasarjan markkinoinnin kannalta hyvä vai huono asia, että tätä uutta mainostetaan FSOG:n siivellä. Se antaa toisaalta kirjalle suuren painolastin. Jos Fifty Shades oli loistava ja upea rakkaustarina niin voiko tämä uusi olla sitä samaa. Pystyykö Misteriä lukemaan vertaamatta sitä kokoajan Jamesin edelliseen tuotantoon. Oma vastaukseni on, että voi ja ei. 

Aloitin kirjan kuten minkä tahansa uuden kirjan. Yritin olla vertailematta ja keskityin tarinaan. Onneksi James on erittäin taitava kirjoittaja ja hänen tyylinsä on vivahteikas ja kerroksellinen. Hän maalaa kirjoittamalla elävää  kuvaa lukijan verkkokalvoille. Ainakin itse koen lukukokemuksen ikäänkuin elokuvaksi, näen mielessäni tilanteet ja hahmot vielä senkin jälkeen kun kirja on siirtynyt käsistäni hyllyyn. Tarina elää vahvasti monella tasolla. 
Kirja on kirjoitettu kivasti kummankin päähahmon kautta, mutta lukeminen vaatii tarkkuutta huomata milloin tarinan katsantosuunta vaihtuu.

MISTERissä on joitakin yhteneväisyyksiä Fifty Shadesiin, mm. näissä esiintyy joitakin samoja ja samankaltaisia henkilöhahmojen nimiä. Luultavasti tarkoituksella. Sai se ainakin minun kasvoilleni pienen hymynkareen. Ja sitten se tarina. Sehän noudattaa samaa kaavaa kuin oikeastaan jokaisen tämän genren kirjailijan tuotokset. Romantiikkaa ja erotiikkaa tihkuva tarina rikkaasta miehestä ja tavallisesta kaduntallaajatytöstä. Tällä kertaa kirjan päähenkilöparina on mies, joka on saanut elämässään kaiken hopeatarjottimella. Kaiken ja vähän enemmänkin, sellaistakin mitä ei olisi halunnut. Tarinassa seurataan tämän aatelisen, Maximin elämää niin omalla henkilökohtaisella tahollaan kuin sitten parisuhteen kautta. Maxim elää huoletonta ja villiä poikamieselämää, jota ei vastuut ja työnteot paljon kiinnosta. Ikävä kyllä kohtalolla on muut suunnitelmat ja hän perii veljensä kuoltua suuren omaisuuden ja vastuun. Sinkkuelämä vaihtuu kuitenkin yllättäen hieman vakavampaan suuntaan kun Maxim ihastuu puolalaiseen siivoojaansa, Alessiaan. Alessialla on menneisyytensä taakkanaan, ja koko tarinan ajan tuo menneisyyden musta pilvi leijuu kaiken yllä.

Maximin ja Alessian suhde on täynnä epävarmuutta, jännitystä ja lopulta intohimoista rakkautta. Tarina kulkee vauhdilla eteenpäin ja aina kun luulet, että vihdoinkin rakkaus voittaa niin tarina tekeekin täyskäännöksen. Tarinan tunneskaaloihin ja hahmoihin on helppo samaistua. Lukukokemuksena MISTER on päihdyttävä, tunteiden täyteinen, kaunis rakkaustarina, joka pitää sisällään runsaasti kiihkoa ja intohimoa. Alessian ujous, vahvuus, taidokkuus ja vähäeleisyys koskettaa, ja Maximin tapa kohdella Alessiaa saa itsenikin kaipaamaan tuollaisen miehen käsivarsia ympärilleni. Kukapa ei tahtoisi tuntea olevansa toiselle se kaikkein tärkein.

Nyt luettuani kirjan vuorokaudessa koen suurta ahdistusta, että mahdollista jatko-osaa joudun odottamaan luultavasti melko pitkään. Kirja on juuri julkaistu alkuperäisellä kielelläänkin joten kakkososaa  tuskin on heti tulossa.

E L James
Mister


keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Vahvuutena herkkyys


Vahvuutena herkkyys on kirjoitettu suloisesti kirjemuotoon, joista jokaisen Taina Laane on allekirjoittanut. Hänen tyylinsä kirjoittaa ja "puhua" lukijalle on lämmin ja myötätuntoinen. Hän sanookin, että on pyrkinyt käyttämään ystävällistä ja empaattista lähestymistapaa. Ja mikäpä sen ihanampaa. Meidän jokaisen tulisi kohdella lähimmäisiämme, tuttuja ja tuntemattomia suurella sydämellä, ystävällisyydellä ja lämmöllä. Paljon mukavampi on ottaa vastaan hymy ja hyväksyntä kuin kylmä ja etäinen kohtaaminen. Ainakin näin herkän näkökulmasta kun kaikkea miettii, pohtii, arvioi ja tarkkailee jatkuvasti niin tuntosarvet usein ylikuormittuvat ja kaiken alle uuvahtaa. Olisi niin mukavaa jos saisi kohdata enemmän vilpittömyyttä, silloin saisi tuntosarvetkin hetken levätä.

Kirjemuotoon kirjoitettu kirja on kevyt lukijalleen. Kirjemuoto on helppo vastaanottaa, sen lukeminen tuntuu rennolta, rauhoittavalta ja läheiseltä. Ei ole vaikeita sanoja, termejä tai lauserakenteita. Oli jotenkin hassua ja ilostuttavaa seurata kirjeiden päivämääriä, ne kun tuntuivat ihan siltä, että niiden aikalinja kulkee samaa linjaa oman linjan kanssa. Puoleen väliin kirjaa aikataulut täsmäsivätkin, mutta sitten mentiinkin jo heinäkuulle ja sitä edemmäs. 

Kirja pitää sisällään myös harjoituksia ja tehtäviä herkkyyden tueksi ja vahvistukseksi. Tehtävät on suunnattu itseymmärrykseen, rauhoittumiseen ja palautumiseen. Herkkyyttä kuvataan myös sanalla aistivoimaisuus, ja siitä kannattaa pitää kiinni, se on vahvuus ja tärkeä voimavara oikein kanavoituna.


Laane, Taina
Kirjapaja 2019

sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Kawaii - piirrä söpöäKawaii - piirrä söpöä 
Tämä pieni soma kirja sisältää yli 100 suloista ja hauskaa piirustusideaa ja malliesimerkkiä. Kirjan ohjeiden avulla opit piirtämään yksinkertaisia ja suloisia hahmoja, esineitä ja asioita. Piirtämällä voit kuvioida kirjeet, kortit, päivyrit, kalenterit, muistilaput jne. Kirjan oppien avulla saat ideoita, vinkkejä ja ohjeita mm. ilmeiden, kasvojen, ruokien, eläimien, fantasiahahmojen, meikkien, kasvien ja luontoteemojen piirtämiseen. 

Tyyliin kuuluu kasvot niin eläville kuin elottomillekin asioille. Piirtämiseen ei tarvita erikoisia välineitä vaan mustekynät, tussikynät ja ruutupaperi avuksi. Kirjan mallit ovat oikeasti söpöjä ja helponnäköisiä mutta vaatii silti aikaa saada aikaan vastaavia tuotoksia. Tosin kirja tuskin on tehty kopioitavaksi, vaan ennemminkin inspiraatioksi ja omien piirtelyiden aloittamisen tueksi.


Kawaii - piirrä söpöä - Yli 100 suloista ja hauskaa ideaa
Alberto, Sarah
Kirjapaja 2019


Frantsila ~ Luonnon kotiapteekki


Frantsila ~ Luonnon kotiapteekki

Luonnosta löytyy apua moneen vaivaan. Villiyrtit ja luonnon hyötykasvit ovat kiinnostaneet minua lapsesta saakka, ehkä se tulee verenperintönä juuria pitkin edellisiltä sukupolvilta. Kuitenkin, luonto kiinnostaa ja sen voima. Luontoon pohjautuu luultavasti kaikki nykypäivän lääkkeet ja hoitavat tuotteet, koska luonnosta ne esi-isämmekin rohtonsa ottivat.

Siankärsämö, nokkonen, voikukka... jo näillä kolmella hyötykasvilla pääsee pitkälle. Kannattaa aloittaa villiyrittien kerääminen niistä tutuimmista niin alkuun pääseminen tuntuu helpommalta. Kun lukee tällaisia kirjoja, tulee helposti ähky tiedon paljoudesta ja runsaudesta. Olisi niin paljon kaikkea kiinnostavaa, jota tahtoisi kokeilla! Mutta silloin kun jotakin on liikaa, voi käydä niin ettei pääse alkuun ollenkaan. 

Kirjasta löytyy luonnonkasvien korjuukalenteri, tietoa homeopatiasta, eteerisistä öljyistä, Bach-kukkaterapiasta ja suomalaisesta kukkaterapiasta ja ohjeita sekä reseptejä erilaisiin ulkoisesti ja sisäisesti käytettäviin rohtoihin (yrttitee, haude, uute, erilaiset kylvyt ja kääreet).

Sisäiset ja ulkoiset hoidot - osiossa käydään läpi kehon eri sairauksia ja vaivoja ja kerrotaan niiden hoitoon sopivia kasveja sekä kokonaisvaltaisia hoitotapoja. Hoitavat yrtit -osiossa on lueteltu aakkosjärjestyksessä kaikki hyötykasvit, -puut ja -pensaat. 

Näin alkuun kirja tuntuu hieman sekavalta käyttää, tietoa on ripoteltu eri osioihin ja tiedonjanoisena menen helposti sekaisin, että mistä löydän mitäkin tietoa. Kaipasin myös enemmän kuvia kirjassa esitellyistä kasvista ja kukista. Toki minulla on useita muitakin vastaavia kirjoja joissa samat kasvit on listattu mutta helpottaisihan se, että yksistä kansista löytyisi sekä tieto että kuvat. 
Voi toki olla, että kirjan jäsentely tuntuu siksikin sekavalta, että olen niin kovin innostunut ja tiedonjanoinen, etten malttaisi odottaa hetkeäkään liian kauan löytääkseni kaiken kaipaamani tiedon. Kirja kuitenkin pitää sisällään runsaasti hyödyllistä tietoa ja varsinkin rohtojen valmistusohjeet ovat arvokasta tietoa.

Kesää ajatellen mieleen tulee ainakin punkit ja hyttyset, joita vastaan kaipaisi apua. Punkeilta voi suojautua valkosipulin avulla, hyttysten piston kutinaan voi auttaa piharatamo. 
Kauniin rusketuksen aikaansaamiseksi kannattaa syödä nokkosta ja porkkanoita. Hiusten hyvinvointiin kannattaa kokeilla nokkosista tehtyä haudetta. 

Kasvien keräämisessä pitää kuitenkin ottaa huomioon puhtaus, jokamiehenoikeudet ja kasvien turvallisuus. Kerää vain niitä kasveja jotka oikeasti tunnet.

Mitä sinun pihastasi löytyy? 
Kesäkuussa kannattaa kerätä esimerkiksi koivun, pihlajan ja omenapuiden lehtiä, horsman ja nokkosen lehtiä, piharatamoa, voikukkaa, siankärsämöä ja kukkivaa mesiangervoa.


VIRPI RAIPALA-CORMIER
WSOY 2019

perjantai 31. toukokuuta 2019

Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat

intersukupuolisuus

Lohikäärme jolla oli keltaiset varpaat on satu erilaisuudesta. Siitä, että jokainen on arvokas. Siitä, ettei ketään pidä arvostella ulkoisten piirteiden perusteella, vaan että jokainen on oma persoonansa ja rakas ja tärkeä. 

Tässä sadussa seurataan erään lohikäärmeperheen vauvan syntymää. Muut lohikäärmeet pohtivat minkä värinen otus sieltä tulee, myös tulevan pienokaisen vanhemmat arvuuttelivat minkä väriset suomut uudella tulokkaalla mahtaa olla. Silti vanhemmat olivat arvatenkin sitä mieltä, että olipa hän minkälainen tahansa, hän olisi silti aina yhtä arvokas ja ihana. 

Jonkin ajan kuluttua muna alkoi säröillä ja munasta kuoriutui ihan uutukainen lohikäärme, joka oli suomuiltaan sininen ja varpailtaan keltainen. Lohikäärmevauvan pieni serkku jäi pohtimaan mitä sukupuolta tulokas mahtaa olla, onko hän  tyttö, poika vaiko nompi (sana jonka hän oli itse keksinyt). Siitä alkoikin mielenkiintoinen keskustelu aikuisten kanssa ja todettiin, että kyseessä on lohikäärme, jolla on ihana keho, se on vähän sekä tytön että pojan keho eli intersukupuolinen keho. Ja se on hyvä keho. Lohikäärmevauva isoksi kasvettuaan saa sitten itse päättää, että missä kehossa tällä on hyvä olla.

Kirjan lopusta löytyy lyhyet selosteet mitä tarkoittavat sanat intersukupuolisuus ja muunsukupuolinen.

Ainakin meillä kirja herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua 4- ja 7-vuotiaiden kanssa. Lapset esittelivät kirjan myös mummalleen ja tädilleen ja pyysivät heitäkin lukemaan sadun kanssaan. On tärkeää, että erilaisuudesta kerrotaan lapsille, että he ymmärtävät erilaisuuden olevan silti samanlaisuutta. Jos joku on erilainen, on tämä silti yhtä arvokas ja samanarvoinen kuin kuka tahansa. Erilaisuus on rikkautta. 

Kiitos tästä kirjasta!


Satu lohikäärmeestä, jolla oli keltaiset varpaat
teksti Kuura Autere | kuvitus Tina Sarajärvi

perjantai 24. toukokuuta 2019

Mindfulnessia epätäydellisille äideille


Hengitä syvään - mindfulnessia epätäydellisille äideille

Tää on just mulle. Stressaan ja murehdin kokoajan kaikkea mahdollista, ja varsinkin äitiyteen liittyvää. Juuri äsken mielessäni kävin kuviteltua keskustelua jossa joku kysyi vointiani. Mietin sopivaa vastausta ja päädyin ajatukseen, että tilanteeseen nähden ihan hyvin, jaksan nauraa ja töissä viihdyn. Mutta. Se isoin mutta liittyy juurikin äitiyteen, ja kaikkiin niihin tuntemuksiin joita äitinä tuntee. Riittämättömyyttä, syyllisyyttä, hermojenkiristelyä ja hetkittäistä toivottomuutta. Uupumus tekee isoa vahinkoa monessa suhteessa.

Tämän kirjan hieman kieroutunutkin huumori vastaa hyvin omaani ja pystyn hihittelemään lauseille kuten "Hyväntahtoisuus on hyvästä sydämestä kumpuavaa ystävällisyyttä ja humaaniutta. Hyväntahtoisuus johtaa hyviin tekoihin, jotka saavat toiset tuntemaan olonsa paremmaksi: kun esim. ostat lapselle jäätelön jätettyäsi vahingossa hänen sormensa auton oven väliin." Tiedän kyllä äitejä, jotka katsovat tällaisia laudahduksia kuin vierasta sikaa.

Kirjassa äitejä opetetaan antamaan itselleen arvoa ja armoa. Välillä (tai aina kun mahdollista) voi höllätä ja antaa asioiden soljua omalla painollaan ilman turhaa murehtimista. Kunhan lapsilla on ruokaa, turvaa ja katto pään päällä niin siinä on ihan riittämiin hyvän elämän eväitä.

Kirjan nokkeluuksien väleissä on aina sitten ihan sitä asiaakin, eli niitä mielenhallinnan tehtäviä. Niissä opetellaan olemaan hetkessä läsnä, opitaan kiitollisuutta, harjoitellaan empatiaa ja hyväntahtoisuutta sekä hyväksyvää suhtautumista. Lisäksi yritetään vaientaa sisäinen hölöttäjämme eli tuomarimme ja löydetään tie sisäiseen rauhaan, sekä toki myös etsiskellään kadoksissa ollutta seikkailumieltä. Lopuksi palaudutaan neljän seinän sisältä kohti aikuisten maailmaa ja etsitään sieltä omat vahvuudet ja taustatukiverkostot.

Rentoutukset ja meditaatioharjoitukset on kirjoitettu vähän kieli poskella, siis huumorilla, vaikka itse harjoitukset ja tehtävät ihan päteviä ovatkin. Huumori laskee kynnystä kokeilla. Ja hauskasti kirjoitettu teksti jää useimmiten helpommin päähän kuin kirjakielellä väännetyt lausehirviöt.


Hengitä syvään - mindfulnessia epätäydellisille äideille
Sarah Fordtorstai 23. toukokuuta 2019

Kirjoitusalusta seinälle!


Kun katselin seinällä olevia lastemme kuvia, huomasin ettei tyttösestämme ole kuin vauva-aikaisia kuvia. Tyllerö on kuitenkin täyttänyt jo kaksi, joten ehkä olisi aika tilata hieman uudempiakin kuvia. Tykkään mustavalkoisista vedoksista, ne on jotenkin ajattomampia ja tyylikkäämpiä. Ja ne on helpompi sulauttaa sisustukseenkin. Otan kuvat itse ja teetän sopivankokoisiksi. Ifolorilla on usein hyviä tarjouskampanjoita ja nyt kun tuli erityisen hyvä alennusprosentti päätin kahlata kuva-albumit lävitse ja muokata valitut kuvat mustavalkoisiksi. 20x30cm kuvalle tuli alennuksen kanssa hintaa vain reilu euro, mikä on todella halpa hinta! Kuvien laatu, palvelu ja asiointi on muutoinkin kyseisessä firmassa hyvää. Ja ei tämä ei ole maksettu mainos, vaan ihan oma henkilökohtainen mielipiteeni. Tilasin muutaman ison kuvan ja muutamia pienempiä. Nyt haasteeksi tuli sitten löytää niihin sopivat kehykset.

Yhden idean ns. DIY-kehykseksi kuitenkin löysin Pinterestistä ja heti piti päästä testaamaan. Ja tärkein tarvittava materiaalikin löytyi kuin taikaiskusta ainoana kappaleena askartelukaupan muuttomyynnistä.


Kuvakehykseen tarvitaan siis kirjoitusalusta/keräilyalusta, valokuva ja erilaisia papereita ja koristeita.

Omaan koristeltuun kehykseeni tarvittiin:

* kirjoitusalusta / keräilyalusta
* valokuva
* pinkiksi värjätty kirjansivu
* pala mustaa kangasta
* ekokartonkia
* stanssattuja koristeita (pitsi ja lumihiutale)
* pieni kakkupaperi
* washiteippiä
* narua
* dymotekstiAloitin työn sommittelemalla elementtejä ja kerroksia alustan päälle. Pohjalle laitoin ekokartongista taustan, jolle liimasin ja nidoin seuraavat kerrokset. Kartongin päälle nidoin mustasta puuvillakankaasta revityn palasen, sen päälle laitoin kakkupaperin ja lopuksi asettelin valokuvan omalle paikalleen.


Kun pohjakerrokset kuvan kera olivat löytäneet paikkansa aloitin koristelun ja viimeistelyn. Washiteipillä on helppo liimata koristeita kiinni pohjaan, samalla se toimii koristeena itsekin. Nitojan avulla on helppo kiinnittää sellaisia elementtejä, joita ei liimalla tai kaksipuolisella teipillä saa kiinnitettyä. Työssäni nidoin sekä kankaan, kakkupaperin, että stanssatut lumihiutaleet ja vipulävistimellä leikatun perhosen kiinni paikoilleen. Apuna käytin puikkoliimaa.
'Love' ja 'Dream' on washiteippiä ja 'Tyllerö' on tehty dymolla. Lopuksi kieputin työn päälle ohutta narua ja kiinnitin narunpäät työn taakse teipillä. 

Kun työ tuntuu valmiilta, se kiinnitetään kirjotusalustaan klipsillä kiinni, ja kuvakehys on valmis!

Vastaavanlaisissa kirjoitusalustoissa on klipsuissa reikä, jonka avulla alustan saa helposti seinälle ja näin alusta muuntuu kehykseksi. Varsinkin MDF:sta valmistetut alustat ovat jo sellaisenaan hyviä 'kehyksiä' valokuville, mutta minä halusin viedä koristelun astetta pidemmälle.


Psst. Koristeluun ei välttämättä tarvita erityisiä laitteita tai välineitä, mielikuvitusta käyttämällä ja avoimin mielin perustarpeillakin saa aikaan näyttävän ilmeen! 
Tekemisen iloa!