tiistai 8. lokakuuta 2019

Keto keittokirjaKeto ja vhh ovat taas nousseet ihmisten suosioon. Nämä innostukset tuntuvat nousevan pinnalle aina tietyin väliajoin. Somella on suuri vaikutus tähänkin. Ihmiset jakavat kuvia muodonmuutoksistaan ja hehkuttavat miten paljon ovat laihtuneet missäkin ajassa. Toki hiilarien vähentämisessä on muitakin hyviä puolia kuin vain painonlasku. Hiilareiden vähentäminen tai karsiminen kokonaan saattaa parantaa esimerkiksi vatsakipuilusta kärsivän. Itselläni muutoksen huomaa siinä, että vatsa ei kupli, sitä ei turvota eikä kivistä. Kokeilin vhh:a liki kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran ja silloin juuri nuo vatsan oireet katosivat kokonaan, painoni ei sen sijaan pudonnut muistaakseni kiloakaan. Nyt on tullut taas sellainen olo, että jotakin pitäisi tehdä oman hyvinvointinsa eteen. Kuuntelen ja seurailen toisten ihmisten kokemuksia ihastellen ja samalla miettien olisiko tuo mahdollista myös omalle kohdalleni.

Ketodieetti on erittäin vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio, jonka avulla voi laihtua tuntematta näläntunnetta. Ketodieettejä on monenlaisia, mutta tässä kirjassa on esitelty reseptejä, joiden makrosuhteet ovat: 
5 % hiilihydraatteja
20-25 % proteiinia ja
70-75 % rasvaa.

Yksinkertaisimmillaan ketoruokavalio ei sisällä viljatuotteita, perunaa, riisiä eikä sokeria. Mutta myös kasvisten, hedelmien, marjojen syömistä rajoitetaan. Sallittujen aineiden listalla ovat mm. liha, kala, kana, kananmunat, voi ja juusto. Yhtäkkiseltään sallittujen raaka-aineiden lista tuntuu suppealta mutta toisaalta taas ei. Muihin dieetteihin verrattanu ketossa saa kuitenkin syödä rasvaa, kermaa ja majoneesia jotka usein ensimmäisenä karsitaan pois.

Itse koen vhh:n ja ketoilun haastavaksi sen osalta, etten tiedä miten korvaisin leivän ja pastan/riisin/perunan, ja toisaalta myös sokerin. Ja siitä päästään siihen outouteen, että ketoilussa kun sokeria ei sallita niin sitten esimerkiksi aspartaami hyväksytään. Ja aspartaamihan on tiedettävästi monen ihmisen mustalla listalla. Itse ainakin valitsen heittämällä oikean sokerin jos on pakko valita sen ja aspartaamin välillä. Välttelen muutoinkin aspartaamia kuin ruttoa, minusta sen saisi tai pitäisi poistaa maailmasta kokonaan.

Toinen haaste näissä rajoittavissa ruokavalioissa on se, että kun jotakin kielletään niin sitä yleensä alkaa sitten tehdä mieli, vaikkei sitä edes normaalisti juurikaan söisi. En myöskään tykkää totaalikieltäytymisistä, ne ei yleensä pääty hyvin. Siispä olenkin päättänyt omalla kohdallani vähentää hiilareita mutta en ruoski itseäni niistä repsahduksista joita väistämättäkin vastaan tulee. En siis luovu kaikesta heti kerralla vaan menen askel kerrallaan eteenpäin. Tarkoitus alustavasti on tavoittaa parempi olo ja toivottavasti sitä kautta myös painon putoaminen.

KETO keittokirja koostuu teoriatiedon lisäksi herkullisista liha-, kala-, ja kanaruokaresepteistä, salaateista, munaruoista, keitoista ja välipaloista sekä jälkiruoista, leivonnaisista ja juomaohjeista. Ketoillessa ei tarvitse luopua herkuttelusta vaan täytyy ainoastaan löytää luovia tapoja ajatella hieman eritavalla. 

Kesäkurpitsa on ketoilijan ystävä, samoin kukka- ja parsakaali, näistä kaikista saa hyviä lisäkkeitä mutta myös maittavaa ja täyttävää pääruokaa. Makeannälkään ketoilija voi tehdä tuorejuustolettuja, tryffeleitä, jäätelöä, muffineita ja mantelikeksejä. Myös pizza, tortillat, sipsit ja hampurilaiset luonnistuvat ketoillen. 

Kirja on täynnä herkullisia reseptejä, suurien kuvien ja selkeiden ohjeiden kera. Kirjan kanteen olisi voinut toki valita jonkun herkullisemmankin kuvan, mutta suosittelen silti rohkeasti avaamaan kannen ja tutustumaan kirjan sisältöön. Voit yllättyä ja toisaalta saada myös lisävinkkejä kenties nykyisellään yksitoikkoiseen kokkailuun.


Keto-Keittokirja
Katriina Luotonensunnuntai 6. lokakuuta 2019

Uudet kosmetiikkatuotteet testissä


Sain Sirowa Finland:lta muutaman tuotenäytteen itselleni vielä tuntemattomilta merkeiltä. Tai merkit ovat tuttuja mutta tuotteet eivät. Buxomilta testiin tuli Wanderlust Primer-Infused Blush sävyssä 'Dolly' ja Serial Kisser™ Plumping Lip Stain -huulikiilto, BareMinerals:lta Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick ja The Ordinaryn Granactive Retinoid 2% Emulsion.


Poskipunia en juurikaan ole käyttänyt, lähinnä vain aurinkopuuteria sipaissut poskiin eloa antamaan. Ei minulla silti mitään poskipunia vastaan ole, en vain ole tullut hankkineeksi niitä. Tämä Buxomin Wanderlust Primer-Infused Blush sisältää pohjustuksen ja antaa pitkäkestoisen, raikkaan hehkun. Poskipuna sisältää hyaluronihappoa, joka antaa tasaisen lopputuloksen. Hyaluronihappo mm. kosteuttaa ihoa ja pitää sen kimmoisana ja pehmeänä.

Wanderlust Primer-Infused Blush on pigmenttikylläinen, kuiva mutta silti helposti levittyvä ja iholla hyvin pysyvä poskipuna. Dolly on juuri sopiva sävy omaan ihonsävyyni. Se korostaa kivasti, antaen ikään kuin luonnollista punaposki-fiilistä kasvoilleni. Tätä tulen käyttämään jatkossakin! 


Buxomin Serial Kisser™ Plumping Lip Stain - kevyen seerumin sanotaan  antavan huulille täyteläisen, herkullisen sävyn ja pitkäkestoisen, to-die-for kiillon. Myös tässäkin tuotteessa on hyaluronihappoa, joka hoitaa huulia, ja tekee niistä pehmeät ja täyteläisemmät.

Tämän huulikiillon suhteen en oikein tiedä mitä mieltä olisin. Tuoksu on voimakas, alkoholimainen jonka seassa on marjaisaa vivahdetta. Tuotekuvauksen mukaan kyseeessä on puolipeittävä tuote mutta ainakaan itselläni se ei sävytä huuliani lainkaan. Sävy on lähes väritön. Toisekseen lupaus pitkäkestoisuudesta ei päde omalla kohdallani. 'Stain' tässä tapauksessa ei siis merkitse kestävyyttä siinä merkityksessä jonka itse siihen yhdistäisin. 'Plumping Lip Stain' -nimensä mukaisesti olettaisin, että tuote lisää huulten täyteläisyyttä mutta näin ei ole. Huulissa kylläkin tuntuu pientä kihelmöintiä mutta tuote ei kuitenkaan lisää huulten runsautta. 

Serial Kisser™ Plumping Lip Stain on vähän sellainen 'paljon melua tyhjästä' -tuote, ikävä kyllä. Olen rakastunut huuliväreihin ja kestopuniin, ja yhden hyvän tuotteen olen jo löytänyt ja toivoisin löytäväni vastaavia, luotettavia kestopunia lisää. Tämä taas oli lähinnä perus huulikiiltoon verrattava, hieman tahmaava tuote, joka ei mielestäni ole hintansa väärti.


BareMineralsin Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick on nestemäinen, vesipohjainen puolipeittävä meikkivoide puikossa. Se sisältää yli 30% kosteuttavaa mineraalirikasta vettä ja sopii kaikille ihotyypeille, myös kuivalle iholle. Tuote on vegaaninen.

En käytä juurikaan meikkivoidetta koska lähes kaikki meikkivoitteet saavat ihoni tuntumaan raskaalta ja rasvaiselta ja olo tuntuu tukalalta. Complexion Rescue Hydrating Foundation Stick on suunniteltu käytettäväksi otsalle ja poskille meikkivoiteena, peitevoiteena ja korostustuotteena. Mitä peittävämmän lopputuloksen haluaa sitä useamman kerroksen tulee kasvoille levittää. Levityksen voi tehdä niin sormin kuin meikkisienen avulla.

Itse tykkään tästä tuotteesta, koska tykkään nopeasta ja helposta meikistä. Voin sipaista puikolla meikkivoidetta haluttuihin kohtiin, esim. punoittaviin poskiin, otsaan ja nenän ympärille ja lopuksi lisään kasvoille vähän poskipunaa ja huuliin väriä. Tuote tuntuu kevyeltä ja huolettomalta kasvoilla.

The Ordinaryn tuotteista puhutaan paljon blogeissa ja somessa. Niitä ylistetään ja kehutaan lähes vallankumouksellisen hyviksi. Itse en ole tutustunut niihin henkilökohtaisesti ennen kuin nyt. Ordinaryn tuotteet näyttävät ja tuntuvat laadukkailta mutta eivät hinnaltaan ole kalleimmasta päästä.

Granactive Retinoid 2% Emulsion on vegaaninen emulsio ikääntyvälle iholle, mutta sen sanotaan auttavan myös ihon epätasaisuuksiin.

Lainaus Nordicfeel-sivustolta:

Retinoidiemulsio, joka auttaa vähentämään ikääntymisen merkkejä. Retinoidiemulsiossa on stabiili koostumus, jossa yhdistyy kaksi seuraavan sukupolven retinoidiaktiiviainetta:

a) 2%:n Granactive Retinoid -pitoisuus - liukenevan Hydroxypinacolone Retinoaten yhdiste (HPR). HPR on edistynyt retinoidin muoto, yksi retinoiinihapon esteri, joka suojaa ikääntymiseltä tehokkaammin kuin retinoli, retinyylipalmitaatti tai lähes mikään muu retinoidin muoto.
b) Puhtaan retinolin kapseloitu muoto tukee sekä Granactive Retinoidin kulkeutumista ihoon että sen tehoa.

Retinoidiemulsiossa käytetyt retinoidin muodot on kehitetty vähentämään ärsytystä, jota saattaa usein esiintyä retinoidien käytön yhteydessä (mukaan lukien retinoli), sekä antamaan paremman ja näkyvämmän tuloksen ikääntymisen merkkien ehkäisyssä. Retinoidiemulsio sopii jo ikääntyneelle iholle ja ensimmäisten ikääntymisen merkkien ehkäisyyn.

Yllätys yllätys, en ole huomannut vielä mitään muutoksia tai vaikutuksia ihollani, mutta ehkä kolmen viikon testijakso on vielä liian lyhyt niiden ilmentymiselle. Toki tunnen pientä epäonnistumisen tunnetta jos vertaa niihin kokemuksiin mitä ihmiset blogeissaan kirjoittavat. Moni kun sanoo nähneensä selkeän eron jo yhden vuorokauden aikana. Mutta, minä jatkan tuotteen käyttöä koska se tuntuu muutoin sopivan iholleni, se ei jätä ihoa rasvaiseksi eikä oloa tukalaksi. Ylellisen oloinen tuote lisää hyvänolon tunnetta. Lisäksi se on edullinen, ja pakko se on hyväksyä sekin tosiasia, että olen jo sen ikäinen että tällaisten tuotteiden käytön aloittaminen on tullut ajankohtaiseksi.Kiitos tuotteista Sirowa Finland

tiistai 1. lokakuuta 2019

Talvikirja


Olen aina ollut jouluihminen ja haalinut varhaisessa vaiheessa kirjastosta kaikki talviteemaiset ja jouluun liittyvät ruoka- ja käsityökirjat itselleni ja imenyt itseeni inspiraatiota, ideoita ja tunnelmia. Tästäkin kirjasta sellainen pieni tuntu tuli vaikka joulu ei enää olekaan entisenlainen.

Kadonneen joulufiiliksen voi kuitenkin saada esiin kun vähän ja pikkuhiljaa sitä yrittää nostattaa, esimerkiksi niillä asioilla jotka sen joulufiiliksen on aiemmin saanut esiin. Jouluaskartelut, leivonnaiset, piparintuoksu, kynttilät... Ja vaikka itselleni joulu ei enää ole sellainen tunnelmaltaan kuin se oli ennen, silloin kun isä ja äiti vielä elivät, niin ihan kokonaan en toivoani ole heittänyt. Ehkä se joulumieli sieltä vielä tulee..muotoaan muuttaneena.

Talvikirjan tekijöiden ajatuksena on ollut antaa valoa talven pimeyteen, inspiraatioita ja vinkkejä siihen, miten selvitä pitkistä harmaista talvikuukausista. Se on siis myös asennekysymys. Kaikesta voi löytää negatiivisten puolien lisäksi myös niitä positiivisia puolia. Talvi on mielentila.

Talvikirja keskittyy talvikuukausiin marraskuusta helmikuuhun. Kirjassa leivotaan, askarrellaan, tehdään käsitöitä ja inspiroidutaan siitä mitä talvella on meille antaa.

Talvikirja on kaunis, harmoninen ja tunnelmallinen kirja. Askarteluissa käytetään paljon luonnonmateriaaleja ja muutoinkin materiaaleiksi käytetään jo kotoa löytyviä tarvikkeita. Ruoka-aiheissa paistetaan tikkupullia, keitetään kukkakaalikeittoa, leivotaan mutakakkua ja tehdään glögiä ja smoothieta. Ainoa moite on liian pieni fontti ja tummiin kuviin hukkuvat tekstiosuudet.Talvikirja — Inspiroidu ja nauti talvikuukausista
Tiensuu, Maija / Antas, Annabelletorstai 26. syyskuuta 2019

Kässämeininki - kirja


Kässämeininki - 35 ideaa kotiin

Kirjaan on koottu hauskoja ja helposti toteutettavia käsityöprojekteja, joissa kierrätys ja tuunaus on pääosassa. Tämähän ideologia sopii hyvin itseeni. Käytän paljon kierrätysmateriaaleja ja tykkään tuunata ja hyödyntää toisten hylkäämiä materiaaleja. Kiertelen kirppareita ja roskalavoja ja kuskaan kaiken kotiin jemmaan "pahan päivän varalle".

Kirjassa tehdään mm. jakkaran päällisiä kaulahuiveista, koreista amppeleita, hyllyjä leikkuulaudoista, kukista ryijyjä, kupeista ja kipoista kynttilänjalkoja ja huovasta mattoja.

Kirjassa esitellyt projektit syntyy pienellä vaivalla kotoa jo löytyvistä materiaaleista ja tavaroista, tai tarvittavat jutut löytää vähällä rahalla kirppareilta. Silmät kannattaa pitää auki kun maailmalla kiertelee, roskastakin voi syntyä yllättäviä asioita. Kirjan ideoita voi käyttää inspiraationa omanlaistensa ideoiden toteuttamiseen tai noudattaa annettuja ohjeita tarkemmin.
Näillä selkeillä ohjeilla onnistut varmasti!

Maininki, Marjo
Karisto 2019


Marjo Maininki on luova yrittäjä, monipuolinen käsityöläinen sekä muotoilija. Käsitöitä tehdään rennolla kierrätysfiiliksellä. Usein ideat muotoutuvat materiaalilähtöisesti, kun jonkun roskasta tehdään toisen aarre. Maininki tahtoo tekemisillään inspiroida muitakin kustomoinnin, tuunaamisen ja kässämeiningin pariin! Emmi Korhonen on Helsingissä asuva ja työskentelevä freelance-valokuvaaja.maanantai 23. syyskuuta 2019

Punajuurimuffinssit


Terveellinen punajuuri!

Sain viime viikolla testiin maitohappobakteerilla hapatettuja luomu täysmehuja, mm. punajuurimehua. Punajuurimehun sanotaan olevan erityisen terveellistä ja sitä olisikin hyvä juoda päivittäin. Punajuurimehun sanotaan ennaltaehkäisevän ihon ikääntymistä sekä auttavan parantamaan fyysisiä suorituksia. Punajuuressa on runsaasti vitamiinejä, antioksidantteja, mineraaleja ja foolihappoa. Muutoinkin punajuuri on monikäyttöinen juures. 

Punajuurimehua juodessani yllätyin siitä, että se ei sopinutkaan vatsalleni niin hyvin kuin toivoin. Punajuurta suositellaan mm. heille jotka ovat kärsineet sydänvaivoista, ja myös siksi punajuuri olisi suotava lisä omaan ruokavaliooni. Toki syön punajuuria muissa muodoissa mutta mehuna se olisi helpointa nauttia. Punajuurimehu aiheutti kuitenkin närästystä ja poltetta ruokatorvessa. 

Lisään tähän yhden vanhan ohjeeni punajuurimuffinsseihin, mutta olen käyttänyt punajuurta myös korvapuusteihin ja juustokakkuun. Punajuurimehua voi käyttää myös smoothieihin ja vaikka rahkaan.Käytän taas hyväkseni hyväksi havaittua ohjettani ja kokeilen tällä kertaa lisätä muffinitaikinaan punajuurta!

2 munaa
1 dl sokeria

5 pienehköä punajuurta keitettynä ja soseutettuna
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Keitä/höyrytä ensin punajuuret kypsiksi ja soseuta ne.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon kuivat aineet ja voisula.
Lisää lopuksi punajuurisose taikinan joukkoon ja sekoita kevyesti kaikki sekaisin esimerkiksi lusikalla tai puulastalla. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 175*asteessa n. 10-15 minuuttia. Tarkkaile uunia ja kypsyyttä.
Tästä määrästä tulee n. 12 muffinia.

***

Ajattelin lisätä seuraavaan erään 100 g tummaa suklaata rouheena. Suklaa ja punajuuri ovat kiva makupari. Jaksan aina ihmetellä miten lapseni, jotka eivät yleensä tykkää mistään erikoisesta, tykkäävät silti kovasti näistä muffineista, joihin olen ujuttanut bataattia, kurpitsaa tai punajuurta, ja pyytävät vieläpä jopa tekemään näitä uudestaan. Hyvähän se tietysti on että maistuu. Ja saanpa samalla piilotettua herkkuihin jotakin vähän terveellisempääkin raaka-ainetta. Juurekset, marjat ja hedelmät kun eivät muutoin oikein tee kauppaansa.

Mukavia leipomishetkiä!


Juhlaruokakirja


"Juhlaruokakirja on ruokavaikuttaja Peggy Thomaksen toinen teos. Hänen bloginsa, Peggyn pieni punainen keittiö, on yksi Suomen suosituimmista ruokablogeista." - readme.fi

Juhlaruokakirja on kattava teos niin perinteisiä kuin uudella twistillä toteutettuja reseptejä. Visuaaliselta ilmeeltään kotoisa kirja kutsuvine ja suurine kuvineen antaa ruokaa kaikille aisteille. Kirjan reseptit on jaettu lukuisiin eri teemoihin joulusta halloweeniin ja saunajuhlista kesäpiknikiin ja lastenjuhliin. Reilu 300 sivua kattava ruokakirja tarjoaa jokaiselle jotakin! Kirjasta löytyy myös koristelu- ja kattausvinkkejä sekä erilaisia lämpimiä ja kylmiä juomia & drinkkejä.

Grillijuhlamenyyssä tutustutaan havaijilaisiin ruokatunnelmiin mausteisten kanavartaiden ja katkaraputacojen kautta, rapujuhlissa maistellaan kantarellikeittoa ja rapusalaattia. Halloweenina herkutellaan kurpitsarisotolla ja itsenäisyyspäivää vastaanotetaan haukimoussen ja siikaleipien kera. Ystävänpäivään sopii vadelma-kuohuviinikakku, laskiaiseen mausteinen kaakao ja valmistujaisjuhlien kattauksen kruunaa Malibu-limettijuustokakku.Peggy Thomas
Readme.fi 2019

sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kasvivärjäyksen taikaa


Kasvivärjäys on asia, joka on kiehtonut minua jo pitkään. Opiskeluaikoinani reilut 10 vuotta sitten oli mahdollisuus päästä kasvivärjäyskurssille mutta silloin omat kurssit menivät päälletysten ja kasvivärjäyskurssi jäi siltä osin väliin. Sittemmin uusia mahdollisuuksia ei ole kohdalle osunut. Toki kasvivärjäystä voi kokeilla ominpäinkin, varsinkin kun värjäysprosesseista on kokemuksia. En silti ole saanut aikaiseksi yrittää. Kiinnostaisi kuitenkin kovasti, ja kaikki mahdollisuudet siihen olisi. Ainoa este on nyt vain oma saamattomuus.

Kustannus Mäkelän uusi kirja Kasvivärjäyksen taikaa on kattava opas kasvivärjäyksen pariin. Kirja auttaa alusta alkaen mm. kertomalla mitä välineitä alkuun pääseminen vaatii, mitä voi värjätä, mitä mahdollisia kemikaaleja voidaan käyttää ja millä voidaan värjätä. 

Kasveilla värjääminen ei ole rakettitiedettä. Oikeastaan tarvitaan vain värjättävää materiaalia, värjäysainetta eli kasveja, kaarnaa, sieniä tms. ja kattila. Purettaminenkaan ei ole välttämätöntä mutta se auttaa parantamaan värjäystulosta ja värinkestoa.

Suomen luonnosta löytyvillä kasveilla saatavat värit ovat maanläheisiä vaaleankeltaisista vaaleanvihreisiin ja ruskeasävyistä punertaviin sävyihin. Jos mielii saada sinistä tai voimakasta fuksiaa täytyy tyytyä ulkomailta tilattaviin kokenilliin ja indigoon. Kokenilli ei tosin ole kasveista peräisin vaan kyseessä on kirva. Luontaisia vahvoja punaisia sävyjä voi saada veriseitikeistä ja värikrapista. Myös sinistä sävyä voi saada omasta puutarhasta jos vain onnistuu kasvatuspuuhissa. Morsingon ja väritatar-kasvin lehdistä saa sinistä väriä. 

Itseäni kiinnostaa erityisesti sinisen ja violetin sävyt. Indigolla olen värjännyt ja se oli mielenkiintoista puuhaa vaikkakin aika vaarallista koska värjäyksessä käytettiin lipeää. Indigo reagoi hapen kanssa ja sillä värjätessä on hauska seurata värisävyn muutoksia, kattilasta nostettaessa lanka tai kangas on vaalean turkoosi mutta muuttuu nopeasti siniseksi. 

Kirjan lopusta löytyy vielä muutama neuleohje. Kirjan kuvat houkuttelevat kokeilemaan kasvivärjäystä kotioloissa. Vielä kutsuvampaa olisi kokeilla värjäämistä ulkona padassa!


Hege Dagestad – Kari Hestnes
Kustannus Mäkelä 2019