maanantai 31. joulukuuta 2018

Ainoa oikea rosolli


Tuorein jouluperinteemme, joka sekin tosin on kestänyt jo useamman vuoden, on ollut aaton viettäminen veljeni perheen luona. Vanhempieni vastuulla on ollut erityisesti sinappi ja rosolli, jota sallaksikin meillä kutsutaan. Sinapin lisäksi toinen haaste oli saada aikaan oikeanlainen rosolli. Sellainen jota meidän perheessä on aina syöty, ja joka on meille se ainut oikea. Enkä kyllä rehellisesti sanottuna missään muualla ole vastaavaa ikinä nähnyt tai maistanut. Meidän sallaan ei tule perunaa, eikä omenaa tai suolakurkkuakaan. Eikä sitä vaaleanpunaista kermavaahtoa. Oudoin lisuke minkä googlettamalla löysin oli kananmuna rosollissa. Ei ei, kuulkaas rosolli koostuu vain ja ainoastaan punajuurista, porkkanoista, sipulista ja SUOLASILAKOISTA. Kyllä, pienen pieniksi kuutioidut suolasilakat, ne on ne rosollin sydän. Ja sitten lopuksi erittäin runsaasti mustapippuria. Ja mausteeksi etikkaa, sokeria ja suolaa. Toivottavasti en saa satikutia kun kerroin teille täydellisen rosollin ohjeen. En tiedä mistä tämä on meille tullut, onko tällä tyylillä tehty äidin kotona, vai kuuluuko ohje alunperin isän kotiin, se jääköön kenties mysteeriksi.  Kiitos kuitenkin hälle, kuka ikinä tämän takana onkaan.


Ei se tekeminen sitten lopulta mitään vaikeaa ollutkaan. Ainut juttu oli odottaa punajuurien kypsymistä, se nimittäin kesti ja kesti. Porkkanat höyrytin kypsiksi, punajuuret saivat kypsyä vedessä. En tiedä pitäisikö keitinveteen jo lisätä vähän suolaa, että saisi lopulliseen lopputulokseen sopivan suolaisuuden. Täytyy kokeilla. 

Suolasilakoita myydään sekä tuoreena tiskillä että purkissa kylmähyllyssä. Minä ostin jälkimmäisen vaihtoehdon koska tiski oli jo kiinni silloin kun menin kauppaan. Tiskiltä ostettaessa saa ostettua helposti tarvittavan määrän kun taas valmiiksi pakatut tuotteet on tietyn kokoisia ja ylijäävälle määrälle täytyy kehitellä muuta käyttöä. Minä tein niistä ylijäämistä valkosipulisilakoita. 

Rosollia varten voi toki ostaa valmiita kokonaisia etikkapunajuuria, mutta itse halusin tehdä kaiken alusta alkaen omin käsin. Punajuuret keitin kuorineen ja kuorin kypsinä, poistin ainoastaan kannat ennen keittämistä, ja isot yksilöt halkaisin. Porkkanat kuorin ennen höyryttämistä, kotonani nekin kuorittiin vasta keittämisen jälkeen mutta porkkana menee helposti niin lötköiksi että niitä on hankala kuoria kypsinä. Tästä syystä höyrytin porkkanat keittämisen sijaan, en tiedä huijasinko itseäni vai oliko ajatuksissani perää, että höyryttämällä hivenaineet sun muut säilyisivät paremmin. 

Sipulia rosolliin tulee myös runsaasti, vähintään 1 iso tai ainakin 3 pientä. Mitä enemmän sen parempi. Kaikki raaka-aineet pienitään erittäin pieniksi kuutioiksi, keskimäärin noin 0,5-1 cm levyisiksi kuutioiksi. On se tarkkaa. Näin isäkin aina teki. Tarkempaa ja parempaa jälkeä kuin kone. Samaan täytyi minunkin pyrkiä mutta en aivan samaan silti päässyt. Porkkanat jäivät astetta isommiksi, punajuuria taas oli helpompi leikata kun ne pysyvät kypsinä paremmin kasassa.

Punajuurien kypsymisen lisäksi oli kyllä toinenkin haaste, nimittäin mitä laitetaan mausteliemeen. Sellaista ohjetta kun ei meinannut mistään löytyä. Siispä otin osviittaa muistikuvista ja yhdestä ainokaisesta ohjeesta jossa oli samantapainen liemi, ja jonka netistä löysin. 


Jouluruoasta ei voi sanoa, että se olisi epäterveellistä. Suurinosahan siitä koostuu juureksista. Rosolli on tärkeä osa jouluruokaa ja sitä lautasella on aina vähintään 1/5 osa, tai no voisi olla vaikka 1/3 osakin. Joulupöydässä on aina älyttömän paljon vaihtoehtoja, ainakin jos vertaa arkikattaukseen. Jouluna lautasten kokoa voisi lisätä puolella ja silti osalle ruoista ei riittäisi tilaa. Rosollin ja sinapin lisäksi tein lanttulaatikkoa, maidotonta, jonka maustoin piparkakkumausteella. Tuli todella hyvää, ja sai kehuja. Vein sen veljeni luo, ja kotona tein itselleni "pikaversion" uunissa paahdetuista lantuista. Hyvää siitäkin tuli, paljon vaan siirappia ja voita niin oi että. Eihän se uunissa kypsyminen oikeasti juuri nopeuta kypsymistä mutta kun paistoin samalla paistin ja joulutorttuja sekä ohueksi leikattuja lanttuviipaleita niin samallapa paahtuivat lantutkin. Paahtamalla lantut saivat uutta makua ja antoivat siten lanttusurvoksen maulle syvyyttä ja särmää.

En kaipaa jouluaterialle perunaa, minusta laatikot, salaatit, kalat ja kinkku riittää vallan hyvin. Iltaisin on kiva lisäksi napostella päivälliseltä tai lounaalta jääneitä jämiä ja lisätä lautaselle vielä vaikka valkohomejuustoa ja leipäsipsejä. Erityisesti valkosipulilla maustetut leipälastut sopivat täydellisesti juustojen, rosollin ja sinappisen kinkun kaveriksi. Niin hyvää, että tulee syötyä helposti vähän liikaakin.


Rosolli meidän perheen tapaan

1 kg punajuuria
1 kg porkkanoita
1 iso sipuli  tai muutama pieni
300 g suolasilakoita

mausteita maun mukaan,
noin arvioituina:

etikkaa 2 rkl
sokeria 2 tl
suolaa 1 tl
reilusti mustapippuria rouheena

Keitä tai höyrytä juurekset kypsiksi. Kuori ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.
Kuutioi liotetut suolasilakat pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös sipuli pieniksi kuutioiksi. 
Sekoita kaikki sekaisin.

Sekoita mausteet yhteen ja kaada rosollin joukkoon. Sekoita, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.


Rosolli on perinteinen jouluruoka, mutta voi sitä ihan hyvin syödä muulloinkin. Se koostuu terveellisistä raaka-aineista ja se on nopea valmistaa. Valmis rosolli säilyy kyllä hyvin pakattuna jääkaapissa viikonkin hyvänä.







Tulinen sinappi äidin tapaan


Äidin tekemäähän ei mikään voita, mutta olisihan se ihan kiva jos reseptit olisi kirjattu jonnekin, muuallekin kuin tekijänsä päähän. Seurasin kyllä usein kiinnostuneena vieressä kun ruokaa laitettiin mutta tarkat ohjeet kaikkiin äidin herkkuihin on silti saavuttamattomissa. Ehkä syy siihen, ettei äiti niitä ohjeita mihinkään kirjannut oli hänen vaatimattomuutensa. 

"Tämä nyt on vaan tämmöistä." Oikeasti äidin veroista kokkia on vaikea löytää. Sitähän ne lapsenlapsetkin ensimmäisenä pohtivat, että kuka nyt tekee heille ruokaa. Ja sitä minäkin kaipaan - valmista pöytää mihin mennä. Että edes kerran viikossa joku tekisi minulle ruokaa. Tämä vuosi on ollut täynnä menetyksiä. Jotkin perinteet säilyvät ja jatkuvat, jotkut taas on opeteltava tai luotava itse. Suurin pelkoni on, että unohdan. Siksi on pidettävä kiinni kaikesta mistä kiinni pystyy pitämään. Siksi yritin pyrkiä saavuttamaan sellaisen sinapin mitä vain äitini teki. 

Tulisen makea sinappi. Sellainen, joka tuntuu lähes otsassa asti, mutta vähintäänkin nenän varressa. Sellainen, jonka syömiseen tarvittiin tietynlainen tyyli, jotta väkevyys ei saisi nenää kipristymään ja silmiä kostumaan. Mutta toisaalta, ne on juuri ne täydellisen sinapin tuntomerkit.

Tulisen makea sinappi


1 prk Colmans sinappijauhetta
1 dl sokeria
1/2 dl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl etikkaa
4 rkl konjakkia
maun mukaan merisuolaa ja mustapippuria

Sekoita kattilassa ensin sinappijauhe ja sokeri, ja lisää sitten vasta muut aineet ja keitä hetki miedolla lämmöllä. Sokerin kanssa ei kannata nuukailla, koska mitä enemmän on sokeria, sitä enemmän tulisuus maistuu. Äitini ei yleensä konjakkia sinappiin laittanut mutta minä halusin kokeilla sitä. Konjakkia voisi laittaa enemmänkin, sen antama maku kun on aika mieto kokonaisuudessa. Ja muutoinkin jos haluaa vähän löysemmän sinapin niin silloin nestettä tulee laittaa enemmän. Tällä ohjeella tulee noin 3 pientä purkillistä eli noin 5 dl paksua sinappia. 



Äidin tekemän sinapin koostumus vaihteli mutta vahvuus ja maku oli aina oikeanlainen, samanlainen. Äiti tykkäsi kokeilla uusia juttuja, testailla reseptejä ja lisäillä makuja. Mutta kerman suhteen piti olla tarkkana, ei mitään karrageenikermoja ostettu, eikä kyllä osteta meillekään. Eikä kevyttuotteita, ja lisäaineluettelot käydään tarkasti aina läpi.





sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Helpot naposteltavat juhlaan



Uusi vuosi, uudet kujeet

Vuodenvaihdetta juhlitaan monella tavalla, toiset isommin toiset vähäeleisemmin. Tänä vuonna vuoden vaihtuminen seuraavaan on omalla kohdallani lähes huomaamaton, siihen on monta syytä kuten kokemani alkuvuoden suru-uutiset. Nykyään ei juhlapyhiä muutoinkaan juuri huomaa kun enää kaupat eivät ole kiinni eivätkä luo siten osaltaan tiettyä rytmiä ajan kulkuun. Meillä mies on töissä aaton ja ensimmäisen päivän, joten eipä siinä paljon huomaa eroa arjella ja juhlalla. 

Yleensä kuitenkin sisimmässäni on tietty tunne aina uuden vuoden kynnyksellä ja silloin on kiva jotenkin vuoden vaihtumista juhlistaa. Meillä juhlintaan kuuluu hyvä ruoka ja pienet naposteltavat, ehkä lasillinen viiniä. Tällaisiin naposteluhetkiin sopii hyvin juustot, suolakeksit ja rypäleet. Niiden lisäksi voi tehdä helppoja ja nopeita naposteltavia lehtitaikinasta. Teen usein moniin juhliin lehtitaikinasta, tuorejuustosta ja tomaateista tai pekonista pieniä suolapaloja, mutta nyt oikaisin vielä nopeamman reitin: leikkasin lehtitaikinalevyt parin sentin levyisiksi suikaleiksi ja levitin niiden päälle makeaa chilihilloa (Buga's) ja sitten vaan koko setti uuniin paistumaan. Näitä chilitikkuja voi halutessaan vielä dippailla dippeihin mutta maistuvat ne hyvältä tällaisenaankin.  


Perinteiset cocktailtikut voi koota toisinkin ja laittaa juuston ja rypäleiden kaveriksi leipäsipsejä. Itse käytin Snack2you:n valkosipulilla maustettuja leipäsipsejä, joissa valkosipuli maistuu erittäin runsaasti ja aidosti. Kyseiseen leipäsipsien tuoteperheeseen kuuluu muitakin makuja kuten pekoni, sinihomejuusto ja jalapeno, mutta valkosipulin ystävänä se oli helppo valinta. Toisekseen valkosipulilla maustetuissa leipäsipseissä ei ole käytetty turhia lisäaineita eikä maunparantajia joten sekin seikka edesauttoi valintaani.



Joulun pyhinä perheen parissa tyhjeni tikku jos toinenkin kun herkuteltiin lasten ja aikuisten kanssa.   Lapsistakin oli hauskaa tehdä itse omat herkkutikkunsa ja valita omat täytteensä. Aikuiset
saattavat helposti pysyä tutuissa ja turvallisissa makuyhdistelmissä mutta lapset sen sijaan kokeilevat vallattomasti uusiakin yhdistelmiä, niistä mainittakoon vaikka tämä juustonaksu-leipäsipsi-rypäle -tikku. 

Arjessakin "tikuttaminen" on hyvä keino saada lapset syömään. Meillä asustaa kaksi hyvin valikoivaa pikkusyöjää mutta cocktailtikkuun puetut ruoat katoavat silti lautaselta huomaamatta nopeasti. 






Yhteistyössä Snack2you / Neorex

torstai 27. joulukuuta 2018

Minimuruja



Minimuru


Minikokoisia leivonnaisia ja muita makeita herkkuja. Kirja on tehty sekä englanniksi että suomeksi, reseptit on siis kirjoitettu kummallakin kielellä. En tiedä onko kirjaa tarkoitus levittää kotimaan rajojen ulkopuolelle vai mistä syystä tällainen tyyli on valittu. Tuohan tällainen tyylittely tietysti kirjaan persoonallista särmää ja lisää kiinnostavuutta.

Alkusanojen mukaan tämä kirja ei ole dieettikirja, vaan kirja joka tekee onnelliseksi. Raaka-aineiksi on valikoitu voita, sokeria, kermaa ja täysrasvaisia tuorejuustoja koska maku on tärkein. Minimurussa ilmentyy ideologia, joka käsittää paljon makua pienessä koossa, mahdollisimman vähän raaka-aineita, työvaiheita, vaivaa ja tiskiä.

Minileivonnaisista en niin perusta mutta kokeilemisenarvoisia reseptejä kirjassa kyllä löytyy. Alunperin kiinnostuin kirjasta juuri yksinkertaisten leivontatapojen takia ja halusin kokeilla miten pullat syntyy ilman nostatusta vartissa. Itsekin pyrin muokkaamaan mahdollisuuksien mukaan kaikkia reseptejä yksinkertaisemmiksi ja karsin raaka-aineita jos en pois niin ainakin pienemmiksi.

Keksit voi maustaa popcorneilla, muffinssit salmiakilla, raparperilla ja minttusuklaalla. Tuorejuusto tuo muffinsseihin sekä näköä että makua, ja nämä juustokakkumuffinssit lisään kyllä varmasti kokeiltavien reseptien joukkoon. Läpikuultavat minttu-ruusutikkarit ovat nekin todella somat ja näitä voisi kokeilla vaikka lasten suntymäpäiville. Makean ystävien mieleen olisivat varmasti myös hurmaavat suklaakuppikakut, vadelmakukkakuppikakut, mars-sipsikakkupalat, metsämarja-vaniljatäytetartaletit ja hasselpähkinä-kinuskipiirakkatikkarit.

Kirja antaa inspiraatioita leivontaan ja leivonnaisten koristeluun, ja kirjan lopusta löytyykin ohjeet artesaaniströsseleiden tekoon.

Minimuru on hurmaava leivontakirja, jonka ulkonäköön ja sisältöön on panostettu huolella. Kirja ilmentää tekijöidensä intohimoa leivontaa kohtaan.



Emma Ivane, Noora Puisto
Docendo 2018


sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Vegaanin joulukirja




Vegaanin joulukirja

Jouluiset herkut ilman munia, maitotuotteita ja lihaa. Korvaavina raaka-aineina käytetään kasvisperäisiä tuotteita, vaikkakin osa joulupöydän antimista valmistuu muutenkin ilman maitotuotteita kuten osa laatikoista ja salaateista. Kirjan ohjeilla saat korvattua kalapöydän antimet munakoisosillillä ja porkkanalohella. Kinkku korvataan seitankinkulla tai tofukinkulla.

Muita pääruokavaihtoehtoja ovat esimerkiksi punajuuri-mustapapupyörykät, kokonainen paahdettu kukkakaali, linssipaistos ja paahdetut juurekset. Juustojen ystävällekin löytyy vaihtoehtoja. Manteliricotta, pippuri-cashewpähkinäjuusto ja paistettu ruoohosipulijuusto valmistuvat nekin kotikeittiössä.

Kakut, pullat, keksit, makeiset ja hillot sekä suolaiset leivonnaiset luonnistuvat myös vaihtoehtoisilla tavoilla. Lakritsijauheesta ja taateleista saa helposti apua makeannälkään, fudgessa kerman korvaa kaurakerma tai kookoskerma. Glögistä voi tehdä marmeladia ja piparkakkutaikinasta tryffeleitä. Perinteiset maitopohjaiset juomatkin voi tehdä kasvismaitoja käyttäen, erityisesti Baileys-tyylinen kookoskermalikööri houkuttelee testaamaan.




Elina Innanen
Readme.fi 2018

"Suositusta Chocochili-ruokablogista tutun Elina Innasen neljäs ruokakirja vie lukijan vegaanisten jouluherkkujen pariin."





lauantai 22. joulukuuta 2018

Hyvää joulukuun 22. päivää!


Aito lakritsijauhe on uusi suosikkituotteeni! Joskus minulla oli sitä kohtaan ennakkoluuloja ja ehkä silloin kun maistoin sitä aikoinaan ensimmäistä kertaa ei maku tuntunut niin miellyttävältä kuin olisin ajatellut. Lakritsijauhetuotteet ovat voineet kehittyä vuosien varrella tai sitten vain omat makunystyräni ovat tottuneet makuun paremmin. Nyt kun olen maistellut ja käyttänyt aitoa luomu lakritsijauhetta leivonnassa olen kerta kerran jälkeen entistä ihastuneempi siihen.

Vielä ehtii tehdä lahjaksi annettavia herkkuja, nämä kyllä katoaa helposti omaankin suuhun, että kannattaa olla varovainen näiden lakutryffeleiden kanssa. Valkosuklaa ja laku ovat aivan älyttömän hurmaava makupari! Tryffelit on muutoinkin todella simppeli herkku ja massa on monikäyttöistä, se sopii myös kakkuihin ja muihin leivonnaisiin kuorrutteeksi ja täytteeksi.


Lakritsi-tryffelit


200 g valkosuklaanappeja tai levysuklaata

1 / 2 dl kuohukermaa

20 g voita

2 tl luomu lakritsijauhetta


Koristeluun käytin luomu lakritsijauhetta ja jauhettuja salmiakinmakuisia Pohjanmaan pastilleja.


Lisää kerma ja valkosuklaa kattilaan ja kuumenna seosta kunnes suklaa on sulanut. Sekoita massaa koko ajan, jotta suklaa ei pääse palamaan pohjaan. Lisää joukkoon voi ja lopuksi lakritsijauhe.


Anna massan jäähtyä ja laita tryffelimassa jääkaappiin jähmettymään.


Ota lusikalla tryffelimassasta nokareita ja pyörittele ne käsissä palloiksi. Koristele tryffelit luomu lakritsijauheella ja salmiakkijauheella. Laita valmiit tryffelit jääkaappiin jähmettymään.



perjantai 21. joulukuuta 2018

Tukipohjallisista apua jalkapohjan kipuihin


Pedag Viva WINTER

Sulla on lättäjalat.
Niin olen kuullut monesti. Luultavasti sillä perustelulla kun minulla on niin leveä lesti. En pysty pitämään korkkareita tai muitakaan kovin  tiukkoja kenkiä. No, korkkareilla en osaa edes kävellä enkä pituuteni takia niitä kaipaakaan, joten en menetä mitään. Paitsi ehkä mahdollisuuden hyvään naiselliseen ryhtiin. Suosin siitäkin huolimatta enemmän mukavia  kenkiä. Mukavuus ei silti saa aiheuttaa jaloille ongelmia, koska niin helposti käy jos käyttää liian löysiä tai huonosti tukevia kenkiä.

Ja niistä lättäjaloista. Ei minulla ole niitä, vaikka olen itsekin niin olettanut. Tutkailin vähän asiaa ja tein sellaisen märkäpaperitestin (no se on suuntaa antava, tiedän) ja sen perusteella minulla on laskeutunut holvikaari. Netissä on paljon erilaisia testejä ja mallikuvia ja jokaisen perusteella sain vähän erilaisen vastauksen. Mutta suurin syy miksi vastausta etsin on se, että jalkani kipeytyvät todella herkästi. Ne kipeytyvät pitkään seistessä ja kävellessä, mutta ne ovat kipeät monesti myös yön jälkeen aamulla. Varsinkin kesäisin jalkapohjani ovat niin kipeät etten pysty astumaan kunnolla koko painollani. Satunnaisesti jalkapohjani kipeytyy ilman syytä, tällöin kipua ilmenee päkiöissä. 

Kipujen syitä voi olla monia eikä niitä ole kohdallani tutkittu lääketieteellisesti mutta tiedän nimetä itsekin joitakin syyn aiheuttajia kuten huonot kengät, tai esimerkiksi se, että kiireessä kävellessä jännitän jalkojani ja siitä aiheutuu kipua sekä jalkapohjaan että nilkkoihin ja aina ylös selkärankaa asti. Silloin yritän tietoisesti rauhoittaa kiireeni ja keskittyä rentouttamaan jalkojeni liikkeen. Talvisin ongelmia aiheuttaa kylmyys ja liukkaus. 

Pedag Magic Step Plus

Kysyin vaivoihini apua Feetlet.fi verkkokaupan asiakaspalvelusta. Feetlet.fi on J.A. Tenhunen Oy:n verkkokauppa. Jos nimi ei tunnu tutulta niin kyseessä on Suomen ainoa jalkojen hyvinvointituotteiden ja kenkienhoidon tarvikkeiden maahantuoja ja tukkukauppa. Heidän tuotevalikoimiin kuuluu monien muiden tuotteiden ohella jalkojen virheasentoja hoitavat ja ehkäisevät tuki- ja mukavuuspohjalliset sekä laajan valikoiman varpaille ja jalkaterälle suunniteltuja geelitukia ja -pohjallisia. Kysyin siis heiltä apua oikean tuotteen valintaan. Puhuin viestissäni sekä lättäjalkaisuudesta että korkeasta holvikaaresta, vaikka ne ovatkin ehkä enemmän toistensa vastakohtia. Mutta koska en ole ihan varma mikä ongelmani on, kuvailin mahdollisimman tarkasti - omin sanoin - mistä se koostuu. 

Minulle suositeltiin kolmea eri tuotetta: Pedagin Sensitive -pohjallisia, jotka on suunniteltu erityisesti aroille ja herkille jaloille, Pedag Viva Low -pohjallisia, jotka on suunnattu matalalle holvikaarelle sekä Pedag Magic Step Plus -pohjallisia jotka tukevat jalkaa, erityisesti jos kärsii laskeutuneesta holvikaaresta tai jalkojen kipeytymisestä ja väsymisestä. Kaikki nämä kuulostivat hyvältä mutta valitsin tuotekuvauksen perusteella testiin yhdet, Magic Step Plus -pohjalliset. Ne ovat kyllä aika leveät joten kovin kapeisiin kenkiin ne ei mahdu. Voi olla, että minullakin on kenkien osto edessä, nykyiset ovat olleet käytössä reilut 7 vuotta ja alkavat olla aika kuluneet. Olen kuitenkin sellainen kuluttaja ja käyttäjä, että käytän kaiken ihan tappiin asti ja vaihdan vasta sitten uusiin. Hyviä on turha laittaa pois vain sen takia, etteivät ne enää ole muodissa. Mitään tarkempaa analyysiä tuotetestauksesta en voi tietenkään vielä sanoa kun pohjalliset ovat olleet testissä vasta muutaman päivän mutta ajan kuluessa lopputuloksen sitten näkee paremmin. 

Enjoy- tukipohjalliset


Tilasin lisäksi talvipohjalliset, sekä yhdet keveämmät tuet, jotka sopivat kesäkäyttöön sekä toiset 3/4 tukipohjalliset joita tulee ehkä käytettyä välikausien aikaan. En ole aiemmin käyttänyt tukipohjallisia joten tämä on vielä uutta itsellenikin. Kokeilemalla sen vain tietää, ja ajan kanssa.

Kaikki tilaamani tuet ovat kuitenkin suunnattu yhteneviin vaivoihin, joista mainittakoon kipeytyvät ja helposti väsyvät jalat sekä laskeutunut holvikaari. Halusin myös kokeilla eri materiaaleista valmistettuja pohjallisia ihan testimielessä, jotta löytäisin ne itselleni parhaiten sopivat pohjalliset.  Enjoy- tukipohjallisten päällinen on pehmeää bambu-neulosta. Bambu on luonnostaan antibakteerinen ja sen kosteuden imukyky on hyvä, joten se sopii erityisesti hikoileville jaloille. Nämä käy hyvin avokkaiden ja kävelykenkien kanssa. Pedagin RELAX -nahkaiset pohjalliset valitsin ihan jo sen takia, että niiden sanotaan sopivan erityisen hyvin mukavien kenkien kanssa, ja mukavuushan on minulle se yksi tärkeimmistä kriteereistä. Nämä pohjalliset rentouttavat kipeytyviä jalkoja ja näitä aion kokeilla silloin kun päivään kuuluu paljon seisomatyötä. 

Pedag RELAX 

Talvea varten tilasin Pedag Viva WINTER pohjalliset, jotka ovat aitoa villaa. Ne on suunniteltu pitämään jalat lämpiminä ja niissä on sekä kantapehmuste vaimentamaan kantaan kohdistuvia iskuja ja pehmentää askelia, että holvikaarentuki rentouttamaan ja ehkäisemään holvikaaren laskeumaa. Joku voi pitää minua hulluna kun käytin näitä huopikkaiden kanssa. Minulle jopa vähän naureskeltiin, että et kai vielä villasukkaakin saisi sinne mahtumaan. Onhan se kieltämättä hieman huvittavaa, varsinkin kun tietää mitä huopikkaista sanotaan, mutta kärsin palelevista jaloista, käytän aina villasukkia ja varpaani ovat lämpimät ainoastaan silloin kun olen kuumeessa. Lasten  kanssa täytyy kuitenkin olla ulkona kaikenlaisilla keleillä ja silloin on tärkeää pitää jalat lämpiminä, mikään ei ole ikävämpää kuin jäässä olevat jalat.

Lapsia varten lisäsin tilaukseeni vielä uudet nauhat pojan luistimiin, nykyiset kun katkeavat ihan kohta. Ja sitten vielä parit kenkien sitomista ja nauhojen solmimista helpottavat tuotteet. Ekaluokkalaiselle tuottaa vielä haastetta kenkien sitomiset joten kokeillaan miten kenkien käyttö sujuu näillä spiraaleilla kengännauhoilla. Näitä ei kuulemma tarvi solmia laisinkaan ja ne sopivat monenlaisiin kenkiin. Nauhat näyttävät lyhyiltä mutta venyttäessä ne venyvät 30 cm jopa 120 cm. Nelivuotiaalle tilasin somat kissakuvioiset nauhalukot.  LazeLox nauhalukko auttaa lasta solmimaan itse omat kengännauhansa. Voi kyllä olla, että näistä tulee kinaa ja esikoinen haluaakin nämä itselleen. Siinä tapauksessa täytyy luultavasti tilata yhdet lisää, hinnaltaan ovat kuitenkin vain viiden euron luokkaa. 


Olisihan Feetletin valikoimissa ollut paljon muutakin kivaa ja hyödyllistä mutta kaikkea ei voi kerralla haalia. Ensin tutustun näihin valintoihini ja ajan kanssa sitten nähdään mikä tuntuu hyvältä ja mistä on apua, ja jos tarvitsee kokeilla jotakin muuta niin sitten niin. Feetlet.fi asiakaspalvelu on ystävällistä ja vastasivat ainakin minulle yhden arkipäivän kuluessa kysymyksiini. 

Feetlet.fi valikoimiin kuuluu erilaisten pohjallisten lisäksi kenkien hoitoaineet ja tarvikkeet sekä kengännauhat. Tukipohjallisia löytyy niin urheilijoille kuin normiliikkujille ja myös ihan tavallisetkin pohjalliset kuuluvat valikoimiin. Vaihtoehtoja on todella runsaasti. 


Jos kärsit kipeytyvistä jaloista niin kokeile löytyykö apu tukipohjallisista. Syy kipuihin kannattaa selvittää ja siihen auttaa ammattilaisten konsultaatio, sitä kautta voit myös saada vinkkejä sopiviin tukipohjallisiin. Ja jos tarvitset muita kenkiin liittyviä tuotteita niin kipaisepas Feetlet.fi verkkokauppaan ja nappaa matkalla tästä 15% alennus tuotteisiinAlennuskoodilla Suvi15 saa 15 % alennuksen ostoksista ja se on voimassa 31.01.2019 asti. Alennus ei koske toimituskuluja.

Tämä juttu on tehty yhteistyössä J.A.Tenhunen Oy:n kanssa, ja mainitsemani tuotteet on saatu yhteistyön kautta.  Tenhunen on Suomen ainoa yksinomaan kenkien ja jalkojen hyvänolon tuotteiden maahantuontiin erikoistunut tukkukauppa. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys on ainoa toimija Suomessa, joka pystyy toimittamaan kaikki kenkäosaston hoitoaineet, tarvikkeet ja kengännauhat, mutta myös sekä muotoilemattomat peruspohjalliset ja jalkojen virheasentoja hoitavat ja ehkäisevät tuki- ja mukavuuspohjalliset että laajan valikoiman varpaille ja jalkaterälle suunniteltuja geelitukia ja -pohjallisia.

Siinä missä muille toimittajille jalkineiden hoitoaineet, urheilupohjalliset, tai vaikka luistinnauhat ovat palvelu- ja täydennystuotteita varsinaisten päätuotteiden - kuten esim. kävälykenkien, juoksutossujen tai luistimien - rinnalla, ovat ne Tenhusella avaintuotteita, joiden ympärille kaikki tekeminen ja vuosien kokemus tiivistyy. Yhteistyökumppanimme voivat siis aina luottaa, että meidän kanssa toimiessaan heillä on käytössään aina alan viimeisin tietotaito, innovaatiot ja asiantuntemus.