perjantai 21. joulukuuta 2018

Tukipohjallisista apua jalkapohjan kipuihin


Pedag Viva WINTER

Sulla on lättäjalat.
Niin olen kuullut monesti. Luultavasti sillä perustelulla kun minulla on niin leveä lesti. En pysty pitämään korkkareita tai muitakaan kovin  tiukkoja kenkiä. No, korkkareilla en osaa edes kävellä enkä pituuteni takia niitä kaipaakaan, joten en menetä mitään. Paitsi ehkä mahdollisuuden hyvään naiselliseen ryhtiin. Suosin siitäkin huolimatta enemmän mukavia  kenkiä. Mukavuus ei silti saa aiheuttaa jaloille ongelmia, koska niin helposti käy jos käyttää liian löysiä tai huonosti tukevia kenkiä.

Ja niistä lättäjaloista. Ei minulla ole niitä, vaikka olen itsekin niin olettanut. Tutkailin vähän asiaa ja tein sellaisen märkäpaperitestin (no se on suuntaa antava, tiedän) ja sen perusteella minulla on laskeutunut holvikaari. Netissä on paljon erilaisia testejä ja mallikuvia ja jokaisen perusteella sain vähän erilaisen vastauksen. Mutta suurin syy miksi vastausta etsin on se, että jalkani kipeytyvät todella herkästi. Ne kipeytyvät pitkään seistessä ja kävellessä, mutta ne ovat kipeät monesti myös yön jälkeen aamulla. Varsinkin kesäisin jalkapohjani ovat niin kipeät etten pysty astumaan kunnolla koko painollani. Satunnaisesti jalkapohjani kipeytyy ilman syytä, tällöin kipua ilmenee päkiöissä. 

Kipujen syitä voi olla monia eikä niitä ole kohdallani tutkittu lääketieteellisesti mutta tiedän nimetä itsekin joitakin syyn aiheuttajia kuten huonot kengät, tai esimerkiksi se, että kiireessä kävellessä jännitän jalkojani ja siitä aiheutuu kipua sekä jalkapohjaan että nilkkoihin ja aina ylös selkärankaa asti. Silloin yritän tietoisesti rauhoittaa kiireeni ja keskittyä rentouttamaan jalkojeni liikkeen. Talvisin ongelmia aiheuttaa kylmyys ja liukkaus. 

Pedag Magic Step Plus

Kysyin vaivoihini apua Feetlet.fi verkkokaupan asiakaspalvelusta. Feetlet.fi on J.A. Tenhunen Oy:n verkkokauppa. Jos nimi ei tunnu tutulta niin kyseessä on Suomen ainoa jalkojen hyvinvointituotteiden ja kenkienhoidon tarvikkeiden maahantuoja ja tukkukauppa. Heidän tuotevalikoimiin kuuluu monien muiden tuotteiden ohella jalkojen virheasentoja hoitavat ja ehkäisevät tuki- ja mukavuuspohjalliset sekä laajan valikoiman varpaille ja jalkaterälle suunniteltuja geelitukia ja -pohjallisia. Kysyin siis heiltä apua oikean tuotteen valintaan. Puhuin viestissäni sekä lättäjalkaisuudesta että korkeasta holvikaaresta, vaikka ne ovatkin ehkä enemmän toistensa vastakohtia. Mutta koska en ole ihan varma mikä ongelmani on, kuvailin mahdollisimman tarkasti - omin sanoin - mistä se koostuu. 

Minulle suositeltiin kolmea eri tuotetta: Pedagin Sensitive -pohjallisia, jotka on suunniteltu erityisesti aroille ja herkille jaloille, Pedag Viva Low -pohjallisia, jotka on suunnattu matalalle holvikaarelle sekä Pedag Magic Step Plus -pohjallisia jotka tukevat jalkaa, erityisesti jos kärsii laskeutuneesta holvikaaresta tai jalkojen kipeytymisestä ja väsymisestä. Kaikki nämä kuulostivat hyvältä mutta valitsin tuotekuvauksen perusteella testiin yhdet, Magic Step Plus -pohjalliset. Ne ovat kyllä aika leveät joten kovin kapeisiin kenkiin ne ei mahdu. Voi olla, että minullakin on kenkien osto edessä, nykyiset ovat olleet käytössä reilut 7 vuotta ja alkavat olla aika kuluneet. Olen kuitenkin sellainen kuluttaja ja käyttäjä, että käytän kaiken ihan tappiin asti ja vaihdan vasta sitten uusiin. Hyviä on turha laittaa pois vain sen takia, etteivät ne enää ole muodissa. Mitään tarkempaa analyysiä tuotetestauksesta en voi tietenkään vielä sanoa kun pohjalliset ovat olleet testissä vasta muutaman päivän mutta ajan kuluessa lopputuloksen sitten näkee paremmin. 

Enjoy- tukipohjalliset


Tilasin lisäksi talvipohjalliset, sekä yhdet keveämmät tuet, jotka sopivat kesäkäyttöön sekä toiset 3/4 tukipohjalliset joita tulee ehkä käytettyä välikausien aikaan. En ole aiemmin käyttänyt tukipohjallisia joten tämä on vielä uutta itsellenikin. Kokeilemalla sen vain tietää, ja ajan kanssa.

Kaikki tilaamani tuet ovat kuitenkin suunnattu yhteneviin vaivoihin, joista mainittakoon kipeytyvät ja helposti väsyvät jalat sekä laskeutunut holvikaari. Halusin myös kokeilla eri materiaaleista valmistettuja pohjallisia ihan testimielessä, jotta löytäisin ne itselleni parhaiten sopivat pohjalliset.  Enjoy- tukipohjallisten päällinen on pehmeää bambu-neulosta. Bambu on luonnostaan antibakteerinen ja sen kosteuden imukyky on hyvä, joten se sopii erityisesti hikoileville jaloille. Nämä käy hyvin avokkaiden ja kävelykenkien kanssa. Pedagin RELAX -nahkaiset pohjalliset valitsin ihan jo sen takia, että niiden sanotaan sopivan erityisen hyvin mukavien kenkien kanssa, ja mukavuushan on minulle se yksi tärkeimmistä kriteereistä. Nämä pohjalliset rentouttavat kipeytyviä jalkoja ja näitä aion kokeilla silloin kun päivään kuuluu paljon seisomatyötä. 

Pedag RELAX 

Talvea varten tilasin Pedag Viva WINTER pohjalliset, jotka ovat aitoa villaa. Ne on suunniteltu pitämään jalat lämpiminä ja niissä on sekä kantapehmuste vaimentamaan kantaan kohdistuvia iskuja ja pehmentää askelia, että holvikaarentuki rentouttamaan ja ehkäisemään holvikaaren laskeumaa. Joku voi pitää minua hulluna kun käytin näitä huopikkaiden kanssa. Minulle jopa vähän naureskeltiin, että et kai vielä villasukkaakin saisi sinne mahtumaan. Onhan se kieltämättä hieman huvittavaa, varsinkin kun tietää mitä huopikkaista sanotaan, mutta kärsin palelevista jaloista, käytän aina villasukkia ja varpaani ovat lämpimät ainoastaan silloin kun olen kuumeessa. Lasten  kanssa täytyy kuitenkin olla ulkona kaikenlaisilla keleillä ja silloin on tärkeää pitää jalat lämpiminä, mikään ei ole ikävämpää kuin jäässä olevat jalat.

Lapsia varten lisäsin tilaukseeni vielä uudet nauhat pojan luistimiin, nykyiset kun katkeavat ihan kohta. Ja sitten vielä parit kenkien sitomista ja nauhojen solmimista helpottavat tuotteet. Ekaluokkalaiselle tuottaa vielä haastetta kenkien sitomiset joten kokeillaan miten kenkien käyttö sujuu näillä spiraaleilla kengännauhoilla. Näitä ei kuulemma tarvi solmia laisinkaan ja ne sopivat monenlaisiin kenkiin. Nauhat näyttävät lyhyiltä mutta venyttäessä ne venyvät 30 cm jopa 120 cm. Nelivuotiaalle tilasin somat kissakuvioiset nauhalukot.  LazeLox nauhalukko auttaa lasta solmimaan itse omat kengännauhansa. Voi kyllä olla, että näistä tulee kinaa ja esikoinen haluaakin nämä itselleen. Siinä tapauksessa täytyy luultavasti tilata yhdet lisää, hinnaltaan ovat kuitenkin vain viiden euron luokkaa. 


Olisihan Feetletin valikoimissa ollut paljon muutakin kivaa ja hyödyllistä mutta kaikkea ei voi kerralla haalia. Ensin tutustun näihin valintoihini ja ajan kanssa sitten nähdään mikä tuntuu hyvältä ja mistä on apua, ja jos tarvitsee kokeilla jotakin muuta niin sitten niin. Feetlet.fi asiakaspalvelu on ystävällistä ja vastasivat ainakin minulle yhden arkipäivän kuluessa kysymyksiini. 

Feetlet.fi valikoimiin kuuluu erilaisten pohjallisten lisäksi kenkien hoitoaineet ja tarvikkeet sekä kengännauhat. Tukipohjallisia löytyy niin urheilijoille kuin normiliikkujille ja myös ihan tavallisetkin pohjalliset kuuluvat valikoimiin. Vaihtoehtoja on todella runsaasti. 


Jos kärsit kipeytyvistä jaloista niin kokeile löytyykö apu tukipohjallisista. Syy kipuihin kannattaa selvittää ja siihen auttaa ammattilaisten konsultaatio, sitä kautta voit myös saada vinkkejä sopiviin tukipohjallisiin. Ja jos tarvitset muita kenkiin liittyviä tuotteita niin kipaisepas Feetlet.fi verkkokauppaan ja nappaa matkalla tästä 15% alennus tuotteisiinAlennuskoodilla Suvi15 saa 15 % alennuksen ostoksista ja se on voimassa 31.01.2019 asti. Alennus ei koske toimituskuluja.

Tämä juttu on tehty yhteistyössä J.A.Tenhunen Oy:n kanssa, ja mainitsemani tuotteet on saatu yhteistyön kautta.  Tenhunen on Suomen ainoa yksinomaan kenkien ja jalkojen hyvänolon tuotteiden maahantuontiin erikoistunut tukkukauppa. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys on ainoa toimija Suomessa, joka pystyy toimittamaan kaikki kenkäosaston hoitoaineet, tarvikkeet ja kengännauhat, mutta myös sekä muotoilemattomat peruspohjalliset ja jalkojen virheasentoja hoitavat ja ehkäisevät tuki- ja mukavuuspohjalliset että laajan valikoiman varpaille ja jalkaterälle suunniteltuja geelitukia ja -pohjallisia.

Siinä missä muille toimittajille jalkineiden hoitoaineet, urheilupohjalliset, tai vaikka luistinnauhat ovat palvelu- ja täydennystuotteita varsinaisten päätuotteiden - kuten esim. kävälykenkien, juoksutossujen tai luistimien - rinnalla, ovat ne Tenhusella avaintuotteita, joiden ympärille kaikki tekeminen ja vuosien kokemus tiivistyy. Yhteistyökumppanimme voivat siis aina luottaa, että meidän kanssa toimiessaan heillä on käytössään aina alan viimeisin tietotaito, innovaatiot ja asiantuntemus.


2 kommenttia: