lauantai 13. kesäkuuta 2015

Uniavain


Uniavain – Anuirmeli Sallamo-Lavi
Unet ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Toiset väittävät etteivät näe unia, toiset eivät juurikaan niistä välitä, mutta sitten on meitä, joita unet kovasti kiehtovat. Unien tulkinnan ymmärtämisen kautta voi saada tärkeää tietoa itsestään, ja unien kautta voi saada apua ja neuvoja mieltä painaviin kysymyksiin.

”Jokainen uni on piilotajunnan tulkinta unennäkijän senhetkisestä elämäntilanteesta.”

Uniavain on kaunis ja kiehtova teos jo ulkonäkönsäkin puolesta. Kirjan tarkoitus on opastaa lukijaa tulkitsemaan uniaan intuitiivisesti. Kirjassa kerrotaan myös teoriatietoa unesta ja sen rakenteesta ja eri unityypeistä kuten selkounet ja enneunet, sekä vinkataan luonnollisia apukeinoja unettomuuden ehkäisyyn ja poistoon.

Kirjan kirjoittaja on kehittänyt unienkatselutekniikan, jota hän kutsuu aktiiviseksi unityöskentelyksi. Siinä ihminen voi itse vaikuttaa uniensa kulkuun ja tehdä unissaan sellaisia asioita, jotka muutoin valveillaoloaikana ovat mahdottomia.


Olen aina nähnyt erikoisia ja runsaita unia, joissa tapahtuu eriskummallisiakin asioita. Näen värillisiä unia – jotkut kuulemma näkevät vain mustavalkoisia unia. Uniini tulevat helposti edellispäivän asiat, ne asiat, tunteet tai fiilikset, joita olen päivällä ajatellut tai tuntenut. Toisinaan näen niin miellyttäviä unia, että sukellan niihin takaisin valveilla ollessani, toisinaan taas saatan päästä samasta unesta kiinni seuraavanakin yönä. Unet ovat mielestäni todella kiehtovia. Se, että voin vaikuttaa unieni tapahtumiin ja, että voin saada unieni kautta vastauksia kysymyksiini on huikeaa. Ja houkuttelevaa. Olen kokeillut joskus heittää ilmoille kysymyksen korkeammalle itselleni ja toivonut saavani vastauksen unissani. Olen myös unissani tiedostanut näkeväni unta ja pystynyt esimerkiksi pysäyttämään epämieluisan tilanteen. Kirjasta inspiroituneena ajattelin harjoittelevani näitä asioita lisää, mutta jostakin syystä kävikin niin, etten enää muistanut nähneeni unia lainkaan. Ehkä yritin liikaa ja siksi sain aikaan blokin. Onneksi olen vihdoin taas päässyt mukaan öisten seikkailujeni pariin. Nyt voin siis hyödyntää kirjan laajaa unisanastoa ja tutkailla mikä viesti unieni taustalla on. Mikäs sen mielenkiintoisempaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti