tiistai 29. joulukuuta 2015

Suomen lasten iltasadut


Otavan Suomen lasten iltasadut -kirja sisältää noin neljäkymmentä pientä mutta tuttua ja tunnettua satua. Nämä sadut on muokattu nykykieleen sopiviksi, silti perinteitä kunnioittaen. Sadut ovat meille aikuisille jo tuttuja mutta monelle pienelle ihmiselle vielä ihan uusia ja tuntemattomia. Kirjan tarinat ovat mukavan lyhkäisiä, joten ne sopivat mainiosti iltasaduiksi tai pieneksi huilaustauoksi leikkien lomaan. 

Lukisin mielelläni lapsilleni satuja koska minulle on omassa lapsuudessani luettu paljon ja yksi tietty kirja on jäänyt itselleni tärkeäksi ja läheiseksi. Innoissani siis päätin omillekin lapsille näitä tarinoita lukea mutta he vaan eivät jaksa innostua saduista tai eivät jaksa pysyä paikoillaan ja kuunnella edes tällaista pientä viiden minuutin tarinaa. Tässä siis huokailen. Ja toivon, että sellainenkin hetki vielä tulee, että lapsi tulee luokseni ja pyytää satua.

Laila Hirvisaaren ja Anja Salokanteleen kokoama valikoima sisältää mm. H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten satuja sekä eläinsatuja meiltä ja muualta. Satujen hurmaavat kuvat on tehnyt kuvittaja Emmi Jormalainen.

Minun silmääni kuvitus oli ehkä hieman pelottava, mutta ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa eräs toinen kirja omasta lapsuudestani, siinä kuvitustyyli oli samankaltainen kuin tässä ja lapsena koin kyseisen tyylin hieman pelottavaksi. Ehkä nykylapset eivät ajattele samalla tavalla. Huomaan sen omissa lapsissani, että he eivät ymmärrä ajatella jotakin pelottavaksi vaikka se omassa mielessäni siltä tuntuisikin. Jos nyt ajatellaan vaikka sitä Pikku Kakkosen 'Varo heikkoja jäitä'-animaatiota, huih, minusta se on vieläkin pelottavampi näin aikuisena.

Kirjasta löytyy eläinsatuja, satuja kuninkaallisista ja satuja tytöistä, pojista, sankareista ja veijareista. 
Ruma ankanpoikanen, Ketun kalansaalis,
Sammakkoprinssi, Prinsessa ja herne,
Tuhkimo, Saapasjalkakissa,
Jaakko ja pavunvarsi,
ja monia muita.
4 kommenttia:

 1. Mies oli tämän saman kirjan tänään ostanut pojalle. Eipä jaksanut hänkään kuunnella satuja kauan, mutta hän onkin vasta 2 v. Kivoja satuja kuitenkin koottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne lapset sitten isompana jaksaisivat kuunnella. Itse tykkäisin kyllä kovasti lukea lapsille mutta minkäs teet jos ei kiinnosta.

   Poista
 2. Meillä pojat saivat tämän joululahjaksi ja lukemista on riittänyt monelle illalle. Tästä ovat tykänneet niin lapset kuin aikuisetkin, mukana itselle tuttuja klassikkosatuja ja kieli on hyvää. Pojat ovat siinä iässä että jaksavat jo keskittyä, 6- ja 8-vuotiaista kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että meilläkin kiinnostus lukemiseen ja satujen kuunteluun heräisi ajan kanssa.

   Poista