keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Uudet harrastekirjat esittelyssä!


Betoniesineiden suosio sisustuksessa jatkaa kasvamistaan eikä se mikään ihme olekaan. Betonin ilme on samalla rouhea ja hillitty. Betoniesineet sopivat monenlaiseen tyyliin. Tätä kirjoittaessani telkustakin tulee juuri ohjelmaa betonista. Strömsössä valetaan jonkinlaista sisustuselementtiä. Jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää. Betonivalu on kiinnostanut minua jo pitkään mutta en vain ole saanut aikaiseksi aloittaa ja kokeilla mitä saisin aikaiseksi. Tai, no, valoin minä viime kesänä lapsuudenkodin leikkimökin edustalle uuden laatan. Betoni tuntuu olevan todella monikäyttöinen materiaali, valuastioita muokkaamalla ja vaihtelemalla saa aikaan monenlaisia juttuja. Tässä Kustannus-Mäkelän uutuuskirjassa BETONIN taikaa! on runsaasti erilaisia betonista valettuja esineitä: kynttilänjalkoja, maljakoita, sisustuskylttejä ja muovipullosta leikatulla muotilla tehty hauska ovistoppari. Kirjan ohjeet ovat helpot ja muotteina onkin käytetty paljon erilaisia muovipulloja, sankoja, pahvisia kirjaimia ja silikonisia muotteja. Eli aloittaminen ei vaadi oikeastaan muuta kuin oikeanlaisen betonin. Hyvään lopputulokseen pääsee nopeimmin käyttämällä kuivabetonia ja jos oikein sileää lopputulosta hakee niin silloin kannattaa kokeilla valkosementtiä. Betoniesineitä voi myös maalata tai niihin voi liimata koristeita jälkikäteen.

Betonin taikaa!
Kustannus-Mäkelä Oy
Kevät 2017Metallityöt ovat myös kauniita mutta hieman haasteellisempia toteuttaa kuin betoniset esineet. METALLITÖITÄ kotikonstein esittelee 35 erilaista tee-se-itse-ideaa. Helpoimmat työt valmistuu liiman avulla, ja vaativammat vaativat sähkötyökalujen käyttöä. Materiaaleina on käytetty useimmiten valmiita käyttöesineitä, jotka ovat työstämisen jälkeen saaneet uuden muodon ja elämän. Itseäni kiinnostivat eniten maitohinkistä tehty pöytälamppu, rehukauhasta tehty lampetti sekä soikosta tehty seinähylly ja sohvapöytä. Kysyinkin heti mieheltä, että mahtaisko hänen kotoaan löytyä rehukauhaa, lampetti näytti nimittäin todella upealta!  Ja juuri tuollaiset asiat ja esineet, joissa on jokin juju, jokin vanha esine muuttuu ihan uudeksi, kiehtoo minua suuresti. Kirjan ohjeita ja malleja ei ole pakko noudattaa sanatarkasti vaan voit napata idean sieltä ja työskentelytavan täältä ja luoda niiden avulla omanlaisiasi töitä. Nyt vain materiaalijahtiin!

Kirjan kirjoittaja Laura Putnam kirjoittaa blogia Finding Home.

Metallitöitä kotikonstein
Laura Putnam
Kustannus-Mäkelä Oy
Kevät 2017


Kolmannessa esittelemässäni Kustannus-Mäkelän kirjassa aiheena on itseäni ehkä eniten koukuttava materiaali eli paperi, ja ennenkaikkea kierrätysmateriaalit: munankuoret, pakkauskääreet ja vanhat kirjat. Tämän kirjan ohjeilla ja kaavoilla valmistat erilaisia somisteita, kransseja, kukkia ja koriste-esineitä. Malleissa on tuttuja ideoita ja tuttuja materiaaleja uudella tavalla esillä. Munakoteloista on tehty hienoja kransseja hyötykäyttämällä niin kuppiosat, sileät pinnat kuin jämäpalatkin. Pakkauspaperista taitelluista haitareista syntyy kauniita koristeita, samaisesta materiaalista syntyy myös hienoja hapsureunaisia kukkia. Muffinivuoista saa aikaan koristepalloja, kransseja ja jouluisia kuusia. 
Pakkausmateriaalien ja muiden paperisten kierrätysmateriaalien värimaailma on ihanan maanläheinen mutta jos voimakkaampia sävyjä kaipaa, niin näitä materiaaleja on helppo värjätä ja maalata halutun värisiksi.

Angelika Kipp
Kustannus-Mäkelä Oy
Kevät 2017Ei kommentteja:

Lähetä kommentti