keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Pääsiäispinjata!


Pääsiäiseen perinteisiin kuuluu trullittelu, se kun lapset pukeutuvat noidiksi ja kulkevat ovelta ovelle pyydellen palkkaa vitsoistaan. Mutta entäs jos naapureita ei ole tai lapsi on arka, eikä välttämättä uskalla lähteä trullittelukierrokselle. Suklaamunien piilottamisen sijaan voisit kokeilla pääsiäis-pinjataa! Pinjata on helppotekoinen, kokeilemisen arvoinen ja lisäksi hauskaa vaihtelua tutuille ja perinteisille jutuille. Pinjata täytetään karkeilla ja paperisilpulla, ja kun pinjata on koristeltu ja valmis, se ripustetaan roikkumaan vaikka ovenkarmiin tai kattoon ja sitten alkaa hauska osuus. Pinjataa lyödään kepillä tai vaikka kauhan varrella ja yritetään saada pinjata rikkoutumaan ja samalla herkut tipahtamaan ulos. Pinjatan muotona voi olla mikä tahansa, mutta minä en sitten pystynytkään tehdä tipun muotoista kun olisi ollut jotenkin kamalaa hakata söpöä tipua. Valitsin muodoksi siis munan.
Tässä osviittaa kaavasta. Tarvitaan siis kaksi identtistä muotokappaletta ja sitten leveä suikale yhdistämään nämä kappaleet toisiinsa. Teippasin palat yhteen maalarinteipin palasilla. Osia ei saa teipata liian tiukasti yhteen koska saumojen tulisi antaa periksi kun pinjataa yritetään rikkoa.

Kun pohja on valmis, siihen liimataan hapsutettuja paperisuikaleita alhaalta aloittaen. On nimittäin paljon helpompi liimata uusi rivi toisen päälle kuin alle, eli aloita hapsujen liimaus alareunasta. Minä tein ensin kummatkin sivut ja lopuksi liimasin hapsut reunaan/kylkeen.

Tässä työssä on vain yksi kerros hapsuja per rivi, mutta halutessaan enemmän runsautta voi kerroksiakin lisätä. Lopuksi hapsuja kannattaa vähän kädellä "pörröttää" niin ilmeestä tulee runsaampi.

Makoisaa pääsiäistä!

P.s. Katsohan lisää pääsiäisideoita Paperillan blogista!

1 kommentti: