tiistai 5. syyskuuta 2017

Jooga & mindfulness -opas


Ikää on kertynyt jo yli kolmekymmentä vuotta enkä vieläkään ole löytänyt sellaista liikuntamuotoa jota rakastan, tai josta edes tykkäisin. Liikuntakammo juontaa luultavimminkin juurensa kouluaikojen tuskallisiin liikuntatunteihin, jolloin ison tyttölauman edessä piti yrittää tehdä kaikenlaista liikuntasuoritusta. Olen ollut aina kömpelö ja pelännyt edes yrittää, koska itsensä mokaaminen ei ole mitenkään kivaa toisten silmien alla. Mitenköhän koululiikunnasta saataisiin myönteinen juttu, siis niille joille se tuottaa tuskaa tai tuntuu muuten vain epämieluisalta. 

Tykkään hyötyliikunnasta, tanssimisesta (kotona yksin hyvän musiikin tahdissa), uimisesta, sulkapallosta, pyöräilystä, metsäretkistä... Mutta mitään näitä ei tule tehtyä säännöllisesti. Tarvitsen jonkun kivan ja hyvältä tuntuvan liikuntamuodon, sellaisen joka ei tunnu liikunnalta vaan mukavalta ja helpostilähestyttävältä. 

Jooga on tuntunut kiinnostavalta jo pitempään. Olen tosin tehnyt aloitustyötä jo useamman vuoden, lukenut kirjoja ja hommannut joogamaton. (Hyvä minä.) Lapsena olin mukana kun äiti kävi joogakurssilla. Joitakin liikkeitä olen tehnyt silloin tällöin. Ja vaikka en ole notkea jooga kiinnostaa silti sen luonteen takia. Hidasta, rauhallista, tyyntä. Sellaisesta tykkään. Hikijumpat ei ole minua varten. Zumbaakin joskus kokeilin, mutta ei sillä ollut kehonmuokkauksen kannalta vaikutusta. Siispä hankin käsiini yhden joogakirjan lisää. Readme.fi julkaisi helpon oppaan Jooga & Mindfulness. Kirjasta löytyy ammattilaisten ohjeita ja mindfulness-vinkkejä. Kirja paneutuu rentouttaviin ja palauttaviin asentoihin ja liikesarjoihin, joita löytyy yhteensä 75. 10 minuuttia päivässä riittää, luulisi siis että alkuunpääseminen ei olisi vaikeaa.
Kirjan alussa kerrotaan taustatietoa joogasta, mm. siitä miksi jooga rentouttaa ja lievittää stressiä, ja esitellään kolme tärkeintä rentouttavaa asanaa. Jos jooga on sinulle uutta, ei asanoita kannata ryhtyä toteuttamaan suinpäin vaan kehoa kannattaa lämmitellä ensin. Joogatessa on hyvä olla myös mukavat vaatteet ja varusteitakin tarvitaan. Hengitysharjoitukset ovat myös tärkeä osa joogaa ja niitä kirjan alkupuolelta löytyy myös. 

Kun lämmittelysarjat on käyty läpi siirrytään liikesarjojen pariin ja käydään läpi jokainen asana yksi kerrallaan. Kirjan lopusta löytyy meditaatioharjoituksia ahdistukseen ja mieliteoille/tarpeille, sekä 31/61 pisteen reutoutus.

Näin ensikertalaiselle tämä opas tuntuu hieman hämmentävälle ja ei niin helpolle. Liikesarjoissa on kymmenisen eri asanaa, plus aloitus ja lämmittely. Tuntuu, että yhden liikesarjan opetteluun kuluu useampi tunti ja sarjan sisäistäminen vie paljon aikaa. Aluksi varmasti voisi opetella muutaman asanan yksikseen ilman liikesarjaa ja tutustua siten liikkeisiin, jo päivittäisillä lämmittelysarjoilla ja venytyksillä on varmasti merkitystä kehon ja mielen hyvinvointiin. 

P.S. Mies heitti kysymyksen, miksi kirjassa esitellään vain naisille suunnattuja vaatteita: rintaliivejä ja toppeja. Pääasia on kuitenkin rennot ja mukavat vaatteet, jotka eivät kiristä mutta pysyvät huoletta päällä, on sitten kyseessä mies tai nainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti