perjantai 29. syyskuuta 2017

Saako olla pala villikakkua?


Raakakakut ovat olleet in jo jonkin aikaa, mutta tämä uutuuskirja yhdistää mielenkiintoisella tavalla raakakut ja villiyrtit. Villikakut - hyvän olon raakakakkukirja sisältää 32 raakakakkureseptiä, joihin on yhdistetty terveyshyötyjä omaavia marjoja ja villiyrttejä. 
Kirjassa yhdistyy siis kaksi suosittua suuntaa: terveelliset raakaherkut ja hortoilu.

Kirjan alkupuolella käydään läpi raakakakkujen ideologiaa, raaka-aineita ja työvälineitä. Tehokas blenderi on raakakakkujen tekijän paras ystävä, mutta kyllä vähemmilläkin tehoilla pärjää. 

Alustuksen jälkeen päästään reseptien pariin. Kussakin reseptissä pääosassa on aina jokin tietty marja ja villiyrtit antavat oman lisävivahteensa. Kirja tuli ulos ehkä siinä mielessä huonoon aikaan, että resepteistä innostuneet eivät pääse testaamaan niitä koska luonto alkaa olla jo valmistunut talven tuloon. Innostuneet leipojat joutuvat nyt odottaa kevääseen, jotta pääsevät keräämään kakkutarpeita. Kevät tuo tullessaan mahdollisuudet leipoa mm. Karpalo-kuusenkerkkätartaletteja, mesiangervolla maustettuja mansikkatryffeleitä, mäntykakkua, puolukkamuffineja variksenmarjajauheella ja villiruusu-voikukkakakkua. Nyt muuten kannattaa jo unohtaa se ajatus, että voikukka on turha rikkakasvi. Vanha kansakin sen tiesi, jotta viisi voikukanlehteä pitää lääkärin loitolla. Voikukka on todellinen terveyden lähettiläs! Kirjan loppupuolelta löytyy mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa marjoista ja villiyrteistä, joita luonnostamme löytyy, terveyshyötyineen ja käyttöperinteineen. 

Kirjan reseptit saavat omankin inspiraation ja kokeilunhalun liikkeelle. Olen kerännyt ja kuivatellut eri kasveja purkkeihin talvenvaralle ja lisäillyt niitä ruokiin. Mutta ihan hyvinhän ne sopisivat makeisiin leivonnaisiinkin. Moni villiyrtti on maultaan mieto mutta sisältää silti runsaasti terveellisiä ainesosia. Miedon makunsa ansiosta niitä voi helposti lisätä melkein mihin vain. Ajatuksena tässä taustalla lähinnä lapset ja ne muut, jotka sattavat moittia uusia makuja. 

P.S. Nyt kannattaa kerätä talteen pihlajanmarjat ja ruusunmarjat, nuo C-vitamiinia runsaasti sisältävät supermarjat!

Kirjan tekijöinä ovat raw chef Taina Salonen ja Raija Kivimetsä, tietokirjailija ja villiyrttien asiantuntija. 

Readme.fi / 2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti