perjantai 8. syyskuuta 2017

Tuunatut jääkiekot

Veljenpoika pelaa jääkiekkoa ja päästyään ripille minulla oli tarkoitus antaa hänelle omaperäinen lahja. Sain idean lahjaan ehkä vähän liian myöhään koska kaupoista ei meinannut löytyä lahjan tärkeintä osaa. Rippijuhlat meni mutta idea jäi. Ja se idea oli maalata ja tuunata jääkiekkoja. Ajattelin, että olisi hauska idea tehdä personoidut kiekot esimerkiksi (hänen) omilla nimikirjaimilla.

Otin osaa Mastonin ideakilpailuun ja kerroin ideastani. He innostuivat heti ja suosittelivat projektiin sopivia maaleja. Alunperin ajattelin maalin väriksi kultaa tai hopeaa, mutta Mastonilta kertoivat että näiden värien kulutuksenkesto tällaisessa käytössä on huono. He ehdottivat, että käyttäisin Mastonin uutuustuotetta 2K TWO. Se on kovaa kulutusta kestävä 2-komponentti spraymaali.

Kemiallinen kovettuminen alkaa heti, kun maalia suihkutetaan ilmakehään. Maalilla on samat ominaisuudet kuin ammattilaisten käyttämillä 2-komponettimaaleilla, kuten pinnan kovuus, kemiallinen kestävyys (mm. bensiini), kiilto, tarttuvuus, korroosion kestävyys. Maston 2K Two maalia voidaan käyttää ja se tarttuu lujasti lähes mille tahansa pinnalle metalli, alumiini, galvanoitu metalli, kupari, kromi, puu, kivi, keramiikka, lasi ja useimmat muovit. Sillä voidaan maalata myös aikaisemmin maalatulle pinnalle. (Ei Alkyydi pinnoille)

Ideoituani erilaisia kuviomalleja leikkasin valitut kuviot kontaktimuovista ja käytin niitä sabluunoina. Liimasin kontaktimuovisabluunan tiiviisti kiekon pintaan ja pohjamaalasin kiekot ensin harmaalla 2K Two pohjamaalilla ja sen jälkeen suihkutin pintaan 2K Two -maalia, sävy Vaalea Alumiini. Tässä sävyssä sattuikin olemaan kevyt helmenhohto, joten se sopi hyvin alkuperäisen ideani kanssa.

sabluuna spraymaali maalaus diy projekti jääkiekko
Vaikka projekti oli kooltaan pieni, vei se silti aika paljon aikaa.  Pohjamaalin annettiin kuivua 90 min ennen uutta kerrosta ja pintamaalia. Maalit ovat pölykuivia 20-30 minuutissa, kosketuskuivia 40-50 minuutissa, kuivia 12 tunnissa. Pinta kuivui lopulliseen kovuuteensa 7 päivässä. 

Viimeistelyvaiheessa, jossa irrotin kontaktimuovisabluunan kiekon pinnalta, koin yllättävän ongelman. Maalipinta lähti muovikelmun mukana. Uskoisin syyn olevan kiekon pinnassa oleva rasvamainen pinnoite. Kuorittuani kuivuneet maalikuviot kiekkojen pinnalta pois, pesin kiekot saippuavedellä ja vielä lisäksi maalinpesuaineella ja maalasin kiekot uudelleen. Tällä kertaa maali pysyi paikoillaan mutta en ole varma kiinnittyikö maali tälläkään kertaa täydellisesti. Ehkäpä kiekot voisisivatkin toimittaa toista virkaa, pelikäytön sijasta ne voisivat olla vaikka kirjatukia tai ovistoppareita. Projekti oli kuitenkin kiva ja oli mukava päästä toteuttamaan idea. Mastonin maalit eivät ole tuottaneet pettymystä. Niillä maalatessa maalaus sujuu vaivatta. Maalipinnasta tulee siisti ja tasainen eikä suuttimet tukkeudu tai roiski.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti