maanantai 4. syyskuuta 2017

Täyttävä lisuke spelttihelmistä!


Perunaa meillä syödään todella vähän, joten laitetaanko sitten riisiä vai pastaa? Ehkäpä voitaisiin testata jotakin ihan erilaista, mutta jotain joka muistuttaa riisiä. Ehkä lapsetkin söisivät sitä sitten huomaamattaan, luulisivat riisiksi. Luulenpa, että moni aikuinenkin erehtyisi.

Äitini on puhunut speltin puolesta jo vuosia, minä taas nuukaillen olen ostanut vastaavia halvempia tuotteita. Mutta eron kyllä huomaa näiden välillä, speltistä tehty ruoka on ravinteikkaampaa ja maukkaampaa. Esikoinen söi kolmivuotiaaksi asti puuroa ja mumman tekemä täysjyvämannapuuro oli ihan erilaista kuin se valkoinen perusmannapuuro. Ihmekös tuo, että puuroa upposi pikkuihmiseen isoja kulhollisia.

Sittemmin lapsi onkin alkanut nirsoilemaan ruoan suhteen ja minä olen ollut helisemässä kun mikään ei kelpaa eikä mitään suostuta maistaa. Välillä oli parempia jaksoja ja välillä hankalampia, ja kaikki sairastelut aina huononsivat tilannetta. Jokapäiväinen makaroni alkoi jo lapsestakin tökkiä. On siis kiva kun vaihtoehtoja, niitä terveellisiä, on olemassa. 

Tykkään kehitellä helppoja ruokia ja reseptejä. On itsellekin ilo löytää uusia vaihtoehtoja. Syyllistynyt olen siis itsekin siihen kapeakatseisuuteen ruokavaihtoehdoissa, valinnanvaraa on mielettömästi kunhan vain uskaltaa lähteä ulos asettamistaan rajoista. Ja niin syntyi tämä helppo ja täyttävä lisuke, tosin tämä kikherneistä ja kesäkurpitsasta koostuva ruoka riittää täyttämään vatsan yksikseenkin. 

Currylla maustetut spelttihelmet kikherneiden ja kesäkurpitsan kera

2 dl spelttihelmiä (Birkkala)
4 dl vettä
1 tl merisuolaa
400 g keitettyjä kikherneitä 
loraus öljyä (+ nokare voita)
runsas 1 tl currya
1 kesäkurpitsa
merisuolaa, mustapippuria rouheena, mausteöljyä (valkosipuli)

Kypsennä spelttihelmiä kattilassa suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.

Laita isolle paistinpannulle  öljyä (ja nokare voita) sekä teelusikallinen currya, sekoita ja lisää joukkoon 400 g keitettyjä kikherneitä. Sekoittele kikherneitä hetkisen aikaa kunnes ne saavat hieman paistoväriä pintaansa. 

Leikkaa kesäkurpitsa spiraalileikkurilla ohueksi nauhaksi, ja lisää kesäkurpitsasuikaleet kikherneiden joukkoon. Kypsennä hetkisen. 

Lisää lopuksi kypsät ja valutetut spelttihelmet kesäkurpitsan ja kikherneiden joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi valkosipuliöljyllä.

Tarjoa lämpimänä joko sellaisenaan yksikseen tai jonkun muun ruoan lisukkeena. Toimii myös lämpimänä salaattina patongin seuralaisena.

suvikukkasia helppo lisuke sagaform piccadilly

Yhteistyössä Birkkalan tila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti