maanantai 6. elokuuta 2018

Elokuu kasvihuoneessa

Kasvihuone on pitänyt pintansa vaikka tomaatit ja kurpitsat yrittävätkin kovasti ahdistella sitä. Kurpitsa versoo yhä uusia lehtiä ja köynnöksiä ja tunkee niitä sekä maatamyöden ulos kasvihuoneesta että muita kasveja apunakäyttäen ylöspäin kohti kattoa. Tomaattia olen joutunut leikkaamaan runsaasti mutta silti sen latvat hiostavat kattoa nostaen sitä ylöspäin. Katon saumojen silikonointi luultavasti auttaa kattopaloja pysymään paremmin paikoillaan, muutoin saattaisi kattopleksit sinkoilla ympäriinsä paineen vuoksi.

Lämmintä on piisannut ihmeellisen paljon. Monta viikkoa putkeen mittari on näyttänyt ulkona yli 25 astetta ja useimpina päivinä lämpötila on pysytellyt +31 asteessa. Kasvihuoneessa ei mittarin lukemat ole edes riittäneet vaan lämpötila on kohonnut yli 50 asteen. Sekin osaltaan on varmasti saanut kurpitsan sekoamaan. Harmi vain, että näistä itsekeräämistäni kurpitsansiemenistä ei näytä satoa tulevan lainkaan, ainoastaan lehtiä ja kukkia tulee hurjasti. Niiden hyödyntämiseksi olenkin jo ajatusriihen käynnistänyt. Ei nimittäin huvittaisi hukkaankaan myskikurpitsan lehtiä ja kukkia heittää. Mutta niistä on sitten oma postauksensa tulossa myöhemmin.

Tomaatissa on 7-8 tomaattiterttua mutta vihreinä ovat vielä pysytelleet. Tomaatinsiemenet ostin tälle vuotta valmiina kaupasta, muulloin olen kasvatellut itsekerätyistä siemenistä. Myös cayenne chilit tekevät runsaasti satoa mutta nekin vielä vihreinä riippuvat, mahtaako punaisuus tulla vasta myöhemmin. Näitä en ole aiemmin kasvattanutkaan, äitini toi minulle siemenet kasvualustoineen maaliskuussa ja ehdin ne istuttamaan ennen äitini kuolemaa, satoa hän ei harmikseni saanut nähdä, ainakaan siten että minäkin sitä todistaisin. 

Äidin puutarhasta siirsin omaan puutarhaani tämän ihanan punahatun, joka yleensä kutsuu luokseen runsaasti perhosia. Koristekrassit ovat nekin muistoja lapsuudesta. Meillä oli usein krasseja kasvamassa aidan vierustossa. Krassin siementen tuoksu tuntuu edelleen nenässä. Nuo kauniit ja yksinkertaiset kukat loistavissa väreissään ovat sekä kaunista katseltavaa että kivoja syötäviä salaateissa.


Vielä ainakin kuukauden ajan kasvihuone vaatii hoitajaansa luokseen päivittäin. Sitten alkaakin jo syyspuuhat puutarhassa. Pihalle ilmestynyt pergola aiheuttaa ehkä jonkinlaista muutostyötä kasvien suhteen ja jotkut niistä joutunevat vaihtamaan paikkaansa.  

Täytynee myös selvittää miten kasvihuone talvehtii. Mitä täytyy ottaa huomioon ja voiko kasvihuoneessa säilyttää jotakin talven yli.
Lisäykseni tähän Preecolta saamani vastaus: "Kasvihuoneen talvehtimisesta sen verran, että kasvihuoneen voi pitää talven yli pihalla, mutta lumet tulee pudottaa katolta aina, kun sitä sataa. Valitettavasti lumikuorman kestävyyttä ei ole testattu, joten siksi pyydämme lumen tiputtamista välittömästi."


Mitä sinun kasvihuoneeseesi/puutarhaasi kuuluu, onko satoa tiedossa?


| Kaupallinen yhteistyö | Preeco.fi
kasvihuoneet <- tutustu valikoimiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti