perjantai 24. elokuuta 2018

Tomaattinen linssi-kesäkurpitsavuoka!


Mitä tänään syötäisiin?
Siinäpä kysymys, joka pyörii mielessä päivittäin. En tiedä olisiko kysymys mielessäni niin usein jos asuisin yksin. Silloin saattaisin syödä toisaalta melko yksipuolisesti tai jättää syömisen väliin unohduksissani. Tai ehkä kokeilisin intoa puhkuen uutuksia päivästä toiseen.

Silloin kun pää on tyhjä täytyy ideoita hakea muualta. Maailmahan kun on reseptejä pullollaan ja ne oikeat täytyy vain löytää sieltä. Useimmiten ne parhaimmat ovat myös ne yksinkertaisimmat. Harvoin silti teen mitään noudattamalla tiukasti ohjetta. Keräilen palasia sieltä täältä ja yhdistelen oman maun mukaan uusiksi kokonaisuuksiksi. Tietysti paljon vaikuttaa myös se mitä kaapista kokkailuhetkellä löytyy. 

Ruokavalioni ei ole kaiketon vaan enemmänkin olen kaikkiruokainen. Mutta silti voisin elää lähes kokonaan kasvisruoalla. En kuitenkaan halua pukata itseäni mihinkään tiettyyn tiukkaan koteloon vaan olen avoin kaikelle. 

Tänään mentiin silti kuitenkin kasvislinjalla ja mitä kaapistani löysin, plus tietenkin hävikin minimointia noudattaen. Kasviksia tulee ostettua paljon ja niitä on myös kasvihuone pullollaan ja usein meinaa vain käydä niin, että ne meinaavat jäädä syömättä kun nuukailen niiden käyttöä. 

Kaapistani löytyi isohko kesäkurpitsa, tomaatteja, porkkanaa, retiisejä, linssejä ja pakastimesta mustapapuja. Kyllä niistä ruoka saadaan aikaiseksi. Runsaasti vain joukkoon mausteita, yrttejä ja sipulia niin hyvä tulee. Juustoa vielä päälle niin avot! Pitäisi hankkia enemmän juustoja jääkaappiin, joitakin voimakkaanmakuisia, aromikkaita. Yleensä tulee ostettua vain kermajuustoa ja mozzarellaa, ja niistä jälkimmäinen ei maistu yksikseen juuri miltään. Olenkin alkanut marinoida mozzarellani ennen käyttöä suolalla, mustapippurilla, yrteillä ja balsamico-öljyllä.


Tomaattinen linssi-kesäkurpitsavuoka


200 g vihreitä linssejä
suolaa, yrttejä ja valkosipulia

oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 prk tomaattipyrettä
kourallinen kirsikkatomaatteja
4-5 retiisiä viipaleina
1 paprika
2 dl keitettyjä mustapapuja
(1/2 dl vettä)
merisuolaa
mustapippuria
tulista paprikajauhetta
12 yrtin suolaa
curry-oliiviöljyä (Rajamäen)
loraus balsamicoa

2 porkkanaa
1 isohko kesäkurpitsa
200 g mozzarellaa
juustoraastetta

Keitä linssit paketin ohjeen mukaan kypsiksi suolalla, yrteillä ja valkosipulilla maustetussa vedessä.

Kuullota pieneksi kuutioitu sipuli öljyssä ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi ja anna kastikkeen hautua. Ohjeella tulee aika tömäkkä tomaattikastike ja se saa sellainen ollakin. Kypsyessään uunissa kesäkurpitsasta erottuu runsaasti nestettä. 

Tee porkkanasta julienneraudalla ohuita naruja tai raasta porkkanat. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi kiekoiksi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi.

Lado vuokaan kerroksittain kesäkurpitsaa, porkkanasuikaleita, linssejä ja tomaattikastiketta. Laita päällimmäiseksi juustot ja paista vuokaa uunissa keskitasolla 200*asteessa noin puoli tuntia. 


***

Mustapavut, paprikamauste ja 12 yrtin suola löytyivät kukin kätevästi Ruokavaliot.fi -verkkokaupasta. Ruokavaliot.fi:n tuotevalikoima on laaja ja löysin sieltä runsaasti sellaisia tuotteita, joita en ole muualla nähnyt. Luomutuotteet, rawfoodit, gluteenittomat ja vegaanit tuotteet löytyvät verkkokaupasta hyvin edustettuina "saman katon alta".

| Kaupallinen yhteistyö |



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti