maanantai 6. elokuuta 2018

Mausteinen voileipäkakku maalahdenlimpusta

kaupallinen yhteistyö, somessacom


Keväällä tein elämäni ensimmäiset voileipäkakkuni. Sitä ennen kaikkiin perhejuhliimme voileipäkakut teki äitini, mutta kun äiti yllättäen poistui luotamme keväällä ajattelin, että se on nyt sitten minun tehtäväni osata valmistaa niitä. Äidin voileipäkakut olivat aina todella hyviä ja hienosti koristeltuja (vaikka nytkin varmasti äiti siellä jossain pudistelee päätään ja esittää vastalauseen kuten aina ennenkin, ei koskaan täysin tyytyväinen luomuksiinsa). En tiedä miksen ole kokeillut tehdä voileipäkakkuja aiemmin itse, aina on ollut mukava pyytää äitiä apuun. Mutta kuten monet muutkin, minäkin pelkäsin ryhtyä tuumasta toimeen. Voileipäkakku kuulosti kovin haastavalta. 

Turhaan olin kuitenkin jännittänyt vuosikausia koska voileipäkakkujen teko olikin yllättäen melko helppoa! Sehän on kuin mikä tahansa kakku, mutta vain suolainen versio. Kuorrute ja täytekin syntyy lähes samoista raaka-aineista kuin täytekakuissa mutta sokeri vain korvataan suolalla ja mausteilla.

Äidilläni lainassa ollut voileipäkakkukirja palautui minulle ja sieltä löysin yhden todella herkullisen ohjeen kana-pekoni-voileipäkakkuun. Nyt sitten muutamaa kuukautta myöhemmin tein lasten syntymäpäiville toistamiseen voileipäkakun mutta enää en seurannut reseptiä vaan luotin omiin taitoihini.

Makumaailmakin syntyi omassa päässä, tosin kana ja pekoni säilyivät. Keväiseen kakkuun käytin grillattua kanaa, mutta mielestäni sen käyttö ei ollut ehdotonta vaan muunkinlainen kana sopii vallan hyvin. Maustekurkut löysivät nekin tähän kakkuun ja currya löytyi täytteen lisäksi kuorrutteesta. Suurin ero oli kuitenkin leipä jota käytin tässä kakussa. Vaalean leivän sijaan käytinkin maistuvaa, tummaa, maalahdenlimppua. Leikkasin kokonaisesta limpusta noin 5mm levyisiä ohuita leipäviipaleita jotka ladoin vuokaan täytteen kanssa vuorotellen. Kostukkeena toimi loistavasti maustekurkkujen liemi. Kuorrutteen tein tällä kertaa pelkästään tuorejuustosta ja curryjauheesta ja levitin seoksen nakukakkumaisen rouheasti kakun pintaan. Koristeina retiisiä ja kurkkua.

kaupallinen yhteistyö, somessa.com


Kana-pekoni-voileipäkakku


300 g maalahden limppua ohuina viipaleina

nokare voita
100 g kanaleikettä pieninä kuutioina
140 g pekoni pieninä kuutioina
1 sipuli
1 tl juustokuminaa
2 tl currya
100 g smetanaa
loraus Rajamäen curry-mausteöljyä
mustapippuria

1 maustekurkku pieninä kuutioina
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g smetanaa

kuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl currya

Tee näin:

Leikkaa limppu ohuiksi, n. 5mm viipaleiksi

Ruskista pekoni paistinpannulla rapeaksi. Ota pekoni sivuun pannulta ja kuullota sipuli pekonirasvassa. Lisää sitten sipulin joukkoon kuutioitu kanaleike, pekoni ja mausteet, sekä tarvittaessa voi/öljy. Sekoita sekaan smetana ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

Tee toinen seos maustekurkuista, smetanasta ja tuorejuustosta.

Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja lado ensimmäiseksi pohjalle leipäviipaleista tiivis kerros. Kostuta leipäkerrokset maustekurkun liemellä. Laita leipäkerroksen päälle kurkkutäyte ja sen päälle pekonitäyte, jatka rytmiä kunnes kakku on valmis. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäkerros. Laita kakun päälle vielä pala tuorekelmua tai leivinpaperia ja sen päälle paino, jotta voileipäkakku tiivistyy ja mehevöityy. Laita kakku jääkaappiin yön yli vetäytymään.

Kuorruta voileipäkakku tuorejuustolla. Vatkaa tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella jotta se kuohkeutuu hieman. Sekoita joukkoon curry. Levitä kuorrute lastalla kakun päälle turhia hienostelematta. Leikkaa kurkusta ohuita suikaleita tai käytä juliennerautaa apuna. Leikkaa retiisistä ohuita kiekkoja ja koristele kakun pinta myös niillä. Minä leikkasin lisäksi kurkusta ja retiisistä pienellä tähtimuotilla tähtiä ja tiputtelin niitä sinne tänne kakun pintaan.


Tästä kakusta tuli todella maukas ja mehukas! Kakku sai kehuja vierailta ja nopeasti se katosi tarjottimelta. Maut sopivat hyvin yhteen ja tällä yhdistelmällä saat uutta vivahdetta perinteisiin voileipäkakun täytteisiin verrattuna. Pekonin suolaisuus, curryn mausteisuus, kurkun makeus ja vielä maalahdenlimppu joka sitoo yhteen kaikki nämä maut. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti