maanantai 2. marraskuuta 2015

DIY jogurtit, rahkat ja juustot


Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot
Cosima Bellersen Quirini

Ranskankerma, rahka, raejuusto, viili, jogurtti, juustot...
Kaikkiin näihin ja lukuisiin muihin maitotuotevalmisteisiin löydät ohjeet tästä kirjasta. Lisäksi teos sisältää kaiken tarvittavan tiedon maidon käsittelystä. Tutuksi tulevat myös eri maitolajit ja -laadut ja eri käsittelyprosessit meijereissä. Kirjan resepteillä pääset itse oppimaan ja kokeilemaan maitotuotteiden valmistusta ja siten pystyt itse myös valvomaan valmistusprosessia ja valitsemaan puhtaita raaka-aineita. Näin vältyt kaikelta ylimääräiseltä kuten lisäaineilta.

Kirja on selkeä ja yksityiskohtainen, lähes oppikirjamainen teos. Siinä ei ole mitään turhaa eikä ylimääräistä vaan kansien väliin on kerätty kaikki oleellinen tieto maidosta ja maitotuotteiden valmistamisesta itse. 

Maitotuotteiden valmistus vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä, varsinkin tuotteiden kanssa, joilla on pitkä kypsymisaika. Maitotuotteiden valmistuksessa on monesti tarkat raaka-ainemäärät ja lämpötilat, joten ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti, ainakin jos olet aloittelija. Osa taas onnistuu vähän rennommallakin otteella. Osaan tarvitaan apuaineita, osa syntyy perus raaka-aineita yhdistelemällä. 
Itseäni henkilökohtaisesti kiinnostaa eniten ne ohjeet, jotka ovat yksinkertaisia ja mielenkiintoisia, toisin sanoen reseptit, joissa yhdistellään jääkaapista löytyviä raaka-aineita ja saadaan aikaan ihan uusi tuote. Tästä esimerkkinä vaikka creme fraiche, joka syntyy litrasta kuohukermaa ja 2 ruokalusikallisesta piimää. 


Juustojen valmistus on kiehtovaa ja valmistusprosessi on kiinnostava. On aina jotenkin ihmeellistä ajatella miten maitotuotteet voivatkaan valmistua ilman kylmässä oloa ja säilyä silti pilaantumatta. Toki puhtaudesta täytyy pitää huolta ja pilaantumisen voi aiheuttaa moni muukin asia, mm. puutteellinen hygienia maidon jalostusvaiheessa.

Itse en ehkä vielä uskalla lähteä juustonvalmistukseen mutta kaikki muut kirjan ohjeet vaikuttavat kokeilun arvoisilta. Kirja sisältää myös mielenkiintoisia vinkkejä ja huomautuksia kuten sen, että sulatejuusto on vain juustovalmiste, koska sitä ei valmisteta tuoreesta maidosta vaan valmiista, kypsytetystä juustosta veden ja sulatesuolojen avulla. Sulatejuustoa voi siis myös valmistaa itse ja siinä piileekin hyvä vinkki miten hyötykäyttää kaikki juustonjämät. Juustonjämät joko raastetaan, paloitellaan tai murustellaan, ja joukkoon lisätään kermaa ja voita, ja seos lämmitetään niin, että juusto sulaa. Sen jälkeen joukkoon lisätään mausteita tai yrttejä oman maun mukaan ja lopuksi lisätään ranskankermaa. Sitten vain seos muotteihin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä. 

Ja löytyypä kirjasta myös vegaanisen juuston ohje. Tällainen juusto syntyy manteleista, vedestä, valkoviinistä ja mausteista. Kiinnostavaa vai mitä!

Nyt vain kaikki asiasta innostuneet työntämään jogurttipurkkeja sänkyyn peiton alle. Niin siis se on ihan oikeasti yksi toimiva vinkki siihen, miten saat jogurtin pysymään lämpimänä ja valmistumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti