maanantai 16. marraskuuta 2015

Opi värjäämään kotona!Trinatriummortofosfaatti, trinatriumortofosfaatti, trinat... ja niin edelleen.
Sitä me opeteltiin ahkerasti värjäyskurssin alussa. Se on apuaine, jota tarvitaan värjäämisessä. 
Onpas siitäkin jo aikaa monta vuotta, ja monesti olen miettinyt, että pitäisipäs taas kokeilla värjäämistä - labran sijaan kotioloissa. Ostin muinoin Tiimarista monta pussia värjäysainetta mutten ole vielä(kään) saanut tehtyä niistä mitään. Odotan vain 'sitä oikeaa hetkeä'. Luultavasti sitä odotellessa värit vanhenevat ja lakkaavat toimimasta siten kuten pitäisi. Värjäämiseen ei tulisi suhtautua siten kuten minä teen, eli liialla pohdinnalla ja pähkäilyllä. Pitäisi lähteä rennoin ottein hommaan mukaan ja katsoa mitä tulee. Ei se ole niin vakavaa. Ja oikeastaanhan se on vain piristävää ja inspiroivaa kun ei aina voi vaikuttaakaan kaikkeen. Värjääminen on nimittäin niin monen asian summa, värjäystulokseen vaikuttavat niin monet asiat: lämpötila, veden, värin ja apuaineiden määrät, kankaan kosteus, liemen sekoittelu ja toisinaan vaan voi kaikki mennä "pieleen" vaikka tekisi kuinka ohjeiden mukaan tahansa. Toisaalta taas lopputulos ei välttämättä ole lainkaan pielessä vaikka tekijästä siltä tuntuisikin. Ulkopuolisen näkökulmasta lopputulos saattaa olla kaunis, erikoinen tai vallan upea! Juuri siitä syystä värjäämiseen kannattaa suhtautua avoimesti ja ottaa ilolla ja innolla vastaan se mitä siitä milloinkin tulee. 

Tammelta ilmestyi juuri uutuuskirja Värjää uudeksi! Kirjassa esitellään 12 erilaista tekniikkaa kotikeittiövärjäykseen. Värjäyksen lisäksi kirjan opeilla opitaan kuvioimaan kangasta erilaisin menetelmin: solmuvärjäys, läiskävärjäys, laskostelu, ompelein kuviointi, liukuvärjäys... Lisäksi kirjasta löytyy sellaisia erikoisuuksia kuin kankaan muokkaaminen erilaisiin muotoihin lämpökiinnityksen avulla sekä ruosteen avulla kuviointi. Myös värinpoistomenetelmiä esitellään.

Kirjassa käydään perusteet tarkasti lävitse aina kankaan valinnasta, kankaan esikäsittelystä, värjäysvälineistä ja värjäysresepteistä lähtien. Työvaiheet on selitetty sekä kuvin että tekstin kera selkeästi. Jokaisen työn kohdalla on mainittu mitä välineitä kyseiseen työhön tarvitaan.
Lisäksi jokaisen tekniikan yhteydessä esitellään kolme inspiroivaa väri- ja kuviointivaihtoehtoa, joissa perusmenetelmää varioidaan.

Kirjan ohjeilla opit värjäämään ja kuvioimaan niin kodin tekstiilejä kuin vaatteita. Liukuvärjätty kesämekko, silkkihuivien kuviointi, pussilakanoille uutta ilmettä solmutekniikalla, moniväriseksi värjätyt lautasliinat ja kaitaliina... Vain mielikuvitus on rajana!
Tekemisen iloa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti