tiistai 7. kesäkuuta 2016

Lempeää kauneutta luonnosta


Oletko kyllästynyt valmiiden kosmetiikkatuotteiden lisäaineisiin, jotka rasittavat sekä ihoa että luontoa? Kiinnostaisiko valmistaa kosmetiikkaa itse?
Kirjapajan uutuuskirja Lempeää kauneutta luonnosta (Kaisa Vehmasheinä) sisältää kolmentasoisia ohjeita ja reseptejä kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen.
Osa ohjeista on todella simppeleitä ja raaka-aineet löytyvät kotoa. Juuri tällaisia ohjeita kaipaan itse. Helposti tehtäviä juttuja joita varten ei tarvitse ostaa erikoistuotteita. Sanoisinkin, että kirjassa olevat haastavammat ohjeet sopivatkin enemmän sellaiselle, joka haluaa valmistaa tuotteita enemmän itse. Silloin on hyödyllisempää ostaa erikoisainesosia kun tuotteita valmistaa monenlaisia ja isompia määriä. 

Kirjan alussa esitellään neljän aukeaman verran suomen luonnosta ja puutarhoista löytyviä raaka-aineita ja kerrotaan mihin ne auttavat ja miten niitä voidaan hyötykäyttää. Mm. kanerva rauhoittaa ja vahvistaa ihoa, mesiangervo virkistää ja edistää myös hiusten kasvua, voikukka ehkäisee ryppyjen muodostumista (joten älä kitke niitä pois!), laventeli elvyttää verenkiertoa ja timjami tasapainottaa rasvaista ihoa.

Luonnonkosmetiikassa käytetään paljon samoja kasviöljyjä kuin mitä ruoanlaitossa käytetään, auringonkukka-, kookosöljy- ja mm. oliiviöljy sopivat monen tuotteen pohjaksi.

Jos halutaan valmistaa pitempiaikaiseen säilytykseen tarkoitettuja tuotteita tulee tuotteisiin lisätä säilöntä-, sakeuttamis- ja emulgointiaineita.

Kirjasta löytyy ohjeet yrttihaudukkeeseen, yrttiöljyyn ja -etikkaan. Ja tietysti ohjeet löytyvät myös emulsion, salvan, geelin, saippuan kuin alkoholiuutteenkin valmistukseen.

Yhden tähden ohjeista kokeilemisen arvoisia voisivat olla esimerkiksi
kanervankukka & savi -naamio, joka rauhoittaa ja kirkastaa ihoa.
Tai sitten hyvin tähän hetkeen sopiva kuusenkerkkä & merisuola -kuorinta, joka virkistää ja edistää pintaverenkiertoa.

Kahden tähden ohjeista miehelle katajainen partabalsami ja kuivalle ja ärtyneelle iholle tarkoitettu siankärsämösalva. Myös kylpypommit voisivat olla hauska juttu valmistaa. 

Haastavimmista eli kolmen tähden ohjeista  limetti-koivu -hoitoaine kuulostaa hyvältä, se kosteuttaa hiuksia ja tekee niistä vahvat ja kiiltävät. Rasvoittuvalle iholleni omena & kehäkukka -puhdistusgeeli voisi tehdä hyvää. 

Kirjan ohjeista löytyy apu niin akneen, selluliittiin kuin hyönteistenpuremiin. Ohjeiden lomasta löytyy lisäksi näppäriä ja hyödyllisiä pikku vinkkejä!


Monena aikaisempana vuotena olen suunnitellut kerääväni luonnon kasveja: villiyrttejä ja kukkia, joita voi käyttää hyödyksi luonnonkosmetiikkana tai ravintona. Mutta aika usein kesä on kulunut jo elokuun puolelle ja minä edelleen pohdin, että miksi en ehtinyt keräilemään sitä ja tätä.

Parina viime vuotena olen tsempannut ja kerännyt ajoissa kasveja talteen. Olen kuivattanut ja pakastanut, tehdyt uutteita ja siirappia. Nyt niitä kasveja on hyllyt pullollaan enkä ole edes varma mihin niitä tulen käyttämään.

Jokin aika sitten luettuani tätä kyseistä kirjaa päätin kokeilla sekoittaa oman jalkakylpyseoksen. Laitoin vadin pohjalle ruokalusikallisen karkeaa merisuolaa, kuivattuja kuusenkerkkiä, ruusunlehtiä ja mesiangervoa ja kaadoin päälle kuumaa vettä. Kyllä oli ihanat tuoksut! Ja teki hyvää myös jaloille pieni rentoutumishetki.


Valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa
 Vermasheinä Kaisa
Kirjapaja 2016Ei kommentteja:

Lähetä kommentti