sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Loruja kotieläimistä


"...Siis voitaisiinko tehdä näin, 
että tästä eteenpäin 
siat, possut kautta maan 
pääsisivät tonkimaan..."

Loruja kotieläimistä tutustuttaa ihmislapset maatilan pihapiirin eläimiin. Kirjan sivuilla esiintyvät mm. possut, hevoset, vuohet, lehmät, kanat, kalkkuna ja aasi. 
Loruissa riimitellään eläimistä ja niiden elämästä. Aihepiireissä esiintyvät myös maatilan elämä, viljely ja luonto sekä maatilan ympäristössä liitelevät linnut ja heinikossa lymyilevä kissa.

Kirjan kauniista ja värikylläisestä kuvituksesta vastaa "oman kylän poika" Benjam Pöntinen. Hän on ammattiluontokuvaaja (Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen) ja kustantaja, joka on kuvittanut 28 valokuvateosta (1988−2016). 

Loruja kotieläimistä kuuluu kirjasarjaan, josta aiemmin on ilmestyneet: Loruja keväästä ja kesästä (2015), Loruja ötököistä (2014), Liituri (2013), Loruja nisäkkäistä (2012) sekä toiseen painokseen yltänyt Loruja linnuista (2011).Kirjasarjan tekijät Elina Kynsijärvi (lorut) ja Benjam Pöntinen (kuvat).

Hauskojen ja suloisten runojen ja kuvitusten taustalla on tunnusteltavissa myös aatteellinen puoli, luonnon ja eläinten hyvinvointi. Aikuisen silmiin osa runoista kirvoitti jopa pienet kyyneleet kun mietin ihmisen vastuuta ja eläinten oikeuksia ja luonnonsuojelua. Kuinka pieniä eläimet ihmisen rinnalla ovatkaan ja miten paljon ihminen jättää ympäristöstään huomaamatta - tahattomasti tai tarkoituksella. 

"...Mikä nimi annetaan? 
Vasikalle ihanalle, joka syntyi navetalle, 
tähtitaivaan alle.."

Myös tämä Arkaileva aasi -runon sanoma kosketti ja se sopii niin hyvin myös meihin ihmisiin.

"...Vaan kuinka muut sen ymmärtää,
etten ole omapäinen,
en itsekäs, en itsepäinen,
en jäärä, jurmu, jästipäinen,
vaan pelokas ja arka
pieni aasi parka."

Niinpä. Siinä on ajateltavaa meille monelle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti