keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Hyvän olon jäätelökirja


Banaani on jännä juttu. Sen lisäksi, että se on hyvä kuidun, C-vitamiinin, kaliumin ja mangaanin lähde, se toimii myös yhtenä tärkeänä pääraaka-aineena maidottomassa jäätelössä. Eihän se taida enää mikään uusi juttu olla, että jäädytetyistä marjoista ja hedelmistä saa helposti hyvää sorbettia ja jäätelöä, mutta ainakin minulle se on silti edelleen mielenkiintoinen elämys, kuin keittiökemiaa, jossa tuttu raaka-aine muuttaa muotoaan uudella tavalla.

Hyvän olon jäätelökirja on kaunis ja sensuelli, visuaalinen toteutus on harkittu ja hillitty. Kuvat houkuttelevat kokeilemaan ja maistamaan. Banaanin lisäksi jäätelöissä käytetään paljon pähkinöitä, taateleita, kasvipohjaisia maitojuomia, kookosta ja marjoja. Kirjan ideana on näyttää, että herkutkin voivat olla terveellisiä kunhan huonot raaka-aineet korvataan hyvillä ja terveellisillä vaihtoehdoilla. 


Kirja hurmasi minut, ja sai kokeilemaan ennakkoluulottomasti erikoiseltakin kuulostavia aineksia. Selatessani reseptejä silmiini osui piparkakkumausteella maustettu bataatti-banaani-pehmis. Eipä kyllä heti olisi tullut mieleeni käyttää bataattia jäätelössä, mutta lopputulos oli silti huippu! Muokkasin ohjetta hieman sen mukaan mitä kaapeistani sillä hetkellä löytyi ja ohje toimi silti hyvin. Ajattelin kokeilla lisätä jäätelömassaan lisäksi kaakaojauhetta, mutta söimme miehen kanssa kipon tyhjäksi kuin varkain. Kaakao olisi voinut toimia hyvin samettisen bataatin rinnalla. Bataatti ei maistunut oudolta tässä yhdistelmässä, se toi massaan ainoastaan mukavan pehmeän suutuntuman. Banaanikaan ei tullut liikaa lävitse vaan toimi hyvänä makeuttajana taustalla. Resepteihin ei lisätä valkoista sokeria, gluteenia tai maitotuotteita, mutta ne toimivat silti yllättävän hyvin ilmankin.

Harmi, että säät eivät oikein suosi tälle kesää meitä, mutta eihän se estä syömästä jäätelöä. Kirjan reseptit ovat yksi toisensa jälkeen niin herkullisia, että täytyy varmaan toteuttaa ne kaikki! Reseptit ovat helppoja eikä niissä kikkailla turhaan omituisilla ja vierailla aineksilla. Uskon, että sinäkin innostut kirjan luettuasi ostamaan kaappeihisi muutaman ylimääräisen kookosmaitopurkin ja banaanitertun, koskaan ei nimittäin tiedä milloin jäätelöhimo iskee.

Muutama resepti herauttamaan veden kielelle:

"Snickers"-jäätelökakku
Mango-kookosjäätelöpuikot
Karamellipirtelö
Suklaa-vaniljaherkkupommi
Lakritsi-seesamjäätelö

Kirjan lopusta löytyy myös muutama lisukeohje. Suklaakastike, kakkumuru, kookoskermavaahto, granola ja jäätelövohvelit onnistuvat myös nekin vaihtoehtoisin raaka-ainein. 
Jäätelön teko voidaan toteuttaa joko jäätelökoneen avulla tai ilman konetta. Vinkit kumpaiseenkin tapaan löytyy alkusivuilta.

HYVÄN OLON JÄÄTELÖKIRJA
VIRPI MIKKONEN & TUULIA TALVIO 


1 kommentti:

  1. Kyllä jäätelö maistuu vaikka ei aurinko paista.
    p.s oletko blogini jäsen ? olisi kiva saada uusia blogituttuja.

    VastaaPoista