sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Kamalan ihana päivä
Kamalan ihana päivä -kirjassa paneudutaan pienen ihmisen tunteiden purkaukseen, siihen miten kamalasta päivästä voi silti kuoriutua ihan hyvä päivä. Pienellä ihmistaimella voi harteillaan olla isojakin painoja ja kaikki ei aina mene niinkuin tahtoisi tai suunnittelisi. Välillä harmittaa, välillä hermostuttaa, ruoka ei ole hyvää ja asiat eivät onnistu, eikä aikuinen aina tunnu ymmärtävän.

Kamalan ihana päivä on lasten mindfulness -kirja, jossa esitellään erilaisia ideoita ja toimintamalleja lapsen ja aikuisen toimivaan ja rakastavaan yhteistyöhön. Kirja antaa tunnetaitolahjoja aikuisille ja lapsille. Kirjan tehtävien kautta tutustutaan mm. aisteihin, miten ne toimivat ja vaikuttavat. Keskittymällä siihen miltä kehossa tuntuu, se rauhoittaa ja auttaa tavoittamaan hyvän olon aina. Harjoitusten kautta lisätään lisäksi rentoutumista, häädetään kiukkueläin, lähdetään mielikuvitusmatkalle ja lähetetään hyviä toiveita muille.

Mietin kirjan tehtäviä ja harjoitteita ja sitä miten ne sopisivat oman vilkkaan lapseni kanssa toteutettaviksi. Lapsi on kuten äitinsä, tulisieluinen ja herkkä. Hänelle ja minullekin tekisi hyvää rentoutua hetkeksi ja löytää ne hyvät hetket arjen haasteista. Välillä kun tuntuu, että aika menee vain komentamiseen ja ohjeistamiseen eikä positiiviselle palautteelle meinaa löytyä sijaa lainkaan. Olisiko rauhallisen lapsen kanssa toisin, sitä voi vain miettiä. Mutta vaikka harjoitukset kuulostavat kivoilta ja miellyttäviltä ja helpoilta toteuttaa, epäilen silti sitä jaksaako lapsi keskittyä niiden tekemiseen. Hän saattaa ehkä innostua tai olla paikoillaan muutaman sekunnin ja sitten lähtee jo omille teilleen.
Hyvät toiveet muille- ja onnen rasia-harjoitukset voisivat sen sijaan olla sellaisia, joihin lapsi jaksaa paneutua. Tekeehän hän päivittäin lahjoja niin isälleen kuin mummalleen, myös kirjaimet, kirjoittaminen ja paperilappuset kiinnostavat. Pienillä jutuilla voi siis olla suuret vaikutukset. Ja mikä sen ihanampaa kuin löytää päivästä aina enemmän hyvää, se kun ei ole itsestäänselvyys arjen haasteiden keskellä. 

Elina Kauppila on tunne- ja vuorovaikutuskouluttaja, filosofian maisteri ja yrittäjä. Hän pitää lasten mindfulness- ja Toimiva perhe -kursseja, jotka ovat innoittaneet kirjoittamaan tämän kirjan. Tarinan ydin ja harjoitukset ovat kuitenkin syntyneet Kauppilan kotona hänen omien lastensa kanssa.

Lasten mindfulness
Elina Kauppila
Viisas ElämäEi kommentteja:

Lähetä kommentti