lauantai 16. heinäkuuta 2016

Sokeriton!


Kirjat ovat nykyään niin tavattoman kauniita. Visuaaliseen ilmeeseen panostetaan kokoajan enemmän. Välillä sitä unohtaa tai kadottaa sen mistä kirjassa edes on kyse kun huomio kiinnittyy kauniisiin kuviin ja harmoniseen värien ja kuosien leikittelyyn.

Tässä kirjassa on tietoisesti haettu runsautta ja rohkeaa printtien ja ruokien sommittelua. Se tuntuu oikeastaan aika kivalta, hulvattomalta. Runsautta, värikkyyttä, kuosien iloittelua, uuden ja vanhan kohtaamista, ennalta arvaamattomia yhdistelmiä. 
Mutta joissakin kohdissa tuntui silti siltä, että eikö ruoka pitäisi olla pääosassa. Itselleni on tärkeää nähdä kunnon kuva siitä, mitä reseptistä olisi tarkoitus saada valmistettua. 

Karita Tykän Sokeriton - Herkkuja ilman valkoista sokeria
pitää sisällään hyvää tekeviä herkkuja joissa ei ole käytetty valkoista sokeria, gluteenia tai maitotuotteita. Itsekin vastaavan asian kanssa taistelen, edelleen. Yritän vähentää ja korvata huonompia vaihtoehtoja paremmilla vaihtoehdoilla, mutta en silti halua orjallisesti noudattaa mitään tiettyä ruokavaliota vaan ottaa osan sieltä ja osan täältä. Sokeri ei kuitenkaan ole hyvä asia suurissa määrin, eikä viljatuotteet ja maitotuotteet sovi jokaiselle. Kirjan reseptit kuulostavat ja näyttävät herkullisilta mutta se mikä itseäni näissä vaivaa on raaka-aineiden kalleus. Moni ohje jää testaamatta jo sen takia, että pähkinät, kaakaomassa ja erikoisemmat raaka-aineet ovat niin kamalan kalliita tai sitten vaikeasti saatavissa. Ja toisaalta en tahtoisi satsata sellaisiin tuotteisiin, joita ei välttämättä tule tarvittua tai käytettyä kovin usein. Sen sijaan ohjeet, joissa on käytetty niin sanottuja kaappien perustuotteita ja lähikaupasta löytyviä kukkarolle sopivia raaka-aineita, niitä testailen mielelläni ja kopioin omiin reseptivihkoihini.
Kirjan ohjeet olivat selkeät ja tarkat mutta vaihtaisin muutamat termit helpommin ymmärrettävämpiin, kuten vaikkapa 'pulseta' ja 'prosessoi' saattavat tuntua joistakuista vierailta termeiltä.

Kirjan reseptit ovat kuitenkin kiinnostavia ja tuntuvat uusilta, mikä on aina plussaa, varsinkin jos samantyyppisiä kirjoja on julkaistu paljon. Inspiroivia ja mielenkiintoni herättäviä reseptejä olivat muun muassa mustikka-kookospannacotta, maapähkinä-vadelmapalat, mokkakakku, pähkinätön limettikakku ja banaani-kookospiirakka toffeella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti