maanantai 25. heinäkuuta 2016

Villit vanttuut!


En kestä, miten käteviä ihmiset ovat! Äh, minun kutomukset on yleensä tuntien hääräämisen jälkeen pelkkä lankamytty, osa langanjuoksuista kireällä, osa löysällä. Jaksan aina marmattaa, että syynä on vasenkätisyys tai ettei opettaja osannut opettaa. Tiedä häntä, onko tekosyy, osasyy vai koko syy. Mutta, ihailen niitä jotka osaa. Ja haaveilen, että jos  minä joskus osaisin. Vaikka eihän sitä ikinä tiedä mitä ihminen todellisuudessa osaa, saattaa nimittäin olla paljon asioita joihin sitä kykenee mutta ei vain itse tiedä sitä. Ja kokeilla ja oppia voi aina. 

Olen haaveillut siitä minkä tämän kirjan kirjoittaja on toteuttanut - omien neulekuvioiden suunnittelusta. Ajattelin, että se voisi olla hauskaa ja helppoakin, sitä vain värittää mustia ruutuja valkoisten sekaan ja luo uusia kuoseja. Kokeilin joskus eikä se ollutkaan niin simppeli juttu. Ehkä en yrittänyt tarpeeksi. Kirjan tekijä Lumi Karmitsa kirjoittaa, että hän vain ryhtyi toimeen, neuloi ensimmäiset kirjoneulelapasensa suit sait eikä edes ymmärtänyt ajatella, etteikö hän pystyisi siihen. Hyvä tapa ajatella, ennakkoluulottomuus on hyvä ominaisuus monessa asiassa. Ja sitten hän päätti kokeilla, osaisiko suunnitella omia neulekuvioita. Osasi hän. Tässä on selkeä todiste siitä. 

Villit vanttuut & vallattomat villasukat on Moreenin uutuuskirja, se pitää sisällään upeita, hauskoja ja huumorilla höystettyjä kirjoneulelapasia ja -sukkia. Tiedän kenelle annan kirjan seuraavaksi ja vien kasan lankoja mennessäni. Anoppi saa neuloa minulle nuo hauskat buddhat. Hyvälle tuulelle saava kuosi, runsas värien kirjo ja ennenkaikkea persoonalliset ja uniikit lapaset. 
Muissa kuoseissa vilahtelevat mm. ruusut, kissat, koirat, meduusat, luurangot ja jopa tsiisukset, aika kivat nekin.
Lapasissa ja sukissa on käytetty monia mielenkiintoisia yksityiskohtia ja erilaisia kantapäitä, peukaloita, reunuksia ja kavennuksia. Yhteensä erilaisia malleja kirjasta löytyy 18 kappaleita, yhtä paljon lapasia ja sukkia. Taitava kutoja osaa varmasti myös sekoitella malleja, ja käyttää sukkien kuvioita lapasissa ja päinvastoin.

Kirjoneule on suosittua lapasissa ja sukissa, olen sen huomannut myydessäni anopin kutomuksia. Yksiväriset tai raitaiset tuotteet eivät liiku juuri lainkaan, mutta kirjoneuleet joissa on selkeä kuvio, eläin- tai kasviaihe, menevät kuin kuumille kiville.

Minä jään odottelemaan sitä tumppuja tumpeloille -kirjaa, jos sitten uskaltaisin kokeilla itsekin.

***

Lumi Karmitsa
Moreeni 2016


4 kommenttia:

 1. Kirjoneule jutut ovat kyllä ihania, mutta itse en niitä jaksa tehdä. Langat on aina monella solmulla, mä teen heti 7. veikan langasta joka on valmiiksi kirjava. Teen sukkia ja lapasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, 18 ohjetta löytyy, puolet ja puolet lapasia ja sukkia :)

   Poista
 2. Hei! Kuinka monta mallia kirjassa on??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, on mennyt näköjään vastaus väärään paikkaan. 18 mallia siis löytyy!

   Poista