torstai 22. kesäkuuta 2017

Syötävää luonnosta!Voi miten kesän saisi purkitettua... Tämä Suomen kesä on niin luvattoman lyhyt. Sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa koko pitkä talvi ja sitten huomaamatta vihreys alkaa sammua. Se alkukesän raikkaus ja vihreys muuttuu nopeasti keskikesän haaleudeksi. Monet puut kukkii jo ennen juhannusta ja jäljelle jää marjan alut.

Syreeni on niin ihana. Se on ollut lempparini jo vuosia. Sen tuoksu on huumaava, ja se muistuttaa hivenen hyasinttia. Mielestäni tuoksussa on jopa vähän vaniljainen lopputuoksu. Vasta pari vuotta sitten sain tietää, että syreenin kukat ovat myöskin syötäviä, siihen asti olen jostakin syystä luullut, että ne ovat myrkyllisiä. Olen kerännyt violetteja syreenin kukkia, kuivattanut ne ja käyttänyt koristeena leivonnassa. Ovat kyllä somia! Kuivatut kukat eivät vain kestä kovin pitkään hyvän värisinä vaan violetit kukat alkavat muuttua ruskeiksi noin vuoden kuluessa, tai näin minun omilleni ainakin on käynyt.

Nyt kun omassa pihassa kasvaa syreenejä - ihanaa! - voi niitä kerätä talteen helpommin. Eilen irrottelin pieniä neli- ja viisiterälehtisiä, valkoisia syreenin kukkasia ja laitoin kirjan sivujen väliin kuivumaan. Kokeillaan miten onnistuvat ja säilyykö väri valkoisena. Laitoin osan myös kuivumaan sellaisenaan ilman prässäystä, ja osan kokeilin pakastaa. Olisi niin ihana pitkin vuotta käyttää syötäviä kukkia kakkujen ym. koristeena. Eilen laitoin niitä jäätelön päälle. Maku ei ole voimakas, toisin kuin syreenin lehdissä, jotka ne maistuivat aika vätkyiltä. Vanha kansa on kuulemma pitänyt syreenin lehdillä suunsa puhtaana.


Honkajoen Panimon marjaisat limut ovat muuten todella hyviä! Makuina löytyy ainakin mustikkaa, puolukkaa, herukoita ja karpaloa. Esimerkiksi puolukkalimonadin maku on todella aito, onhan siinä käytetty aitoa puolukkamehua. Jokainen maku sisältää 10% aitoa marjamehua ja sen kyllä maistaa! Mustikkalimonadin pullokin on värjääntynyt mustikan voimasta, ei siis väriaineiden koska tuotteissa ei käytetä mitään ylimääräistä. Ja näissähän ei mitään keinotekoisia makeutusaineita ole käytetty, ainoastaan puhdasta sokeria ja sitäkin vähemmän kuin limuissa yleensä! Katsohan jälleenmyyjät täältä, klik!

H Y V Ä Ä  J U H A N N U S T A !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti