sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Hyvä kookos!Kookos on maku jota toiset rakastaa ja toiset eivät voi sietää. Itsekään en nuorempana ollut kookoksen ystävä mutta pikkuhiljaa aloin tottua sen makuun ja nykyään se on yksi suosikeistani! Kookos on todella monipuolinen hedelmä (tarkemmin ottaen luumarja). Hedelmälihan lisäksi siitä voidaan valmistaa mm. kookosvettä, kookosmaitoa ja -kermaa, sokeria,  jauhoa ja todella monikäyttöistä öljyä. Kookos sisältää B-, C- ja E-vitamiinia, seleeniä, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.

Itselleni tutuin tuote on kookosöljy. Sitä tulee käytettyä niin ruoanlaitossa kuin ihonhoitotuotteena. Kookosöljy on ihanaa iholla, se imeytyy hyvin ja hoitaa hellästi. Ruoanlaitossa sillä saa kivoja vivahteita erilaisiin ruokiin ja mm. raakakakuissa se on yksi vakio raaka-aine. 

Olisi mahtavaa päästä maistamaan ihan tuoretta kookospähkinää. Kertaalleen olen sellaisen ostanut kaupasta, mutta eihän se enää kovin tuore ole kun se on matkannut tuhansia kilometrejä laivassa ja rekassa. Kookospähkinän rikkominenkin vaatii taitoa. En tiedä johtuuko se omista makunystyröistäni vai onko se ihan yleistäkin, että  kookos maistuu joskus saippuaiselta. Oletko huomannut samaa? Huomasin sen ostamani kookospähkinän kanssa sekä joidenkin kookosmaitojen kohdalla. Myös kookosjauho vaatii tutustumisen. Se on melko raskasta niin maultaan kuin rakenteeltaan, eikä sen kanssa saa samanlaista sitkoa kuin esimerkiksi vehnäjauhon kanssa. Kookosjauhoilla leivotut tuotteet myös tunnistaa helposti mausta ja murenevasta suutuntumasta. Kookosjauho on myös suhteellisen rasvaista. Siihen kannattaa siis tutustua pikkuhiljaa ettei sitä säikähdä tai siihen kyllästy.

Hyvä Kookos -kirja sisältää 40 herkullista ja terveellistä reseptiä, joissa kookosta on käytetty eri muodoissa. Kookosvesi on hyvä pohja erilaisille smoothieille ja juomille. Siihen on helppo yhdistää eri hedelmiä ja kasviksia. Kookosmaito sopii vaikka kaakaon pohjaksi ja siitä syntyy maukas tuorepuuro tai herkullinen vanukas. Kookosmaito on myös todella hyvää keitoissa tai kastikkeissa.

Kookosöljystä monesti sanotaan, että sitä ei pitäisi kuumentaa koska menettää silloin osan hyvistä terveysvaikutuksistaan. Mutta kookosöljy on silti toimiva öljy paistamisessa tai lämpimien ruokien maustamisessa, eikä sen käyttöä niissä kannata vältellä. Terveyshyödyt voi nauttia sitten erikseen vaikka lusikallisen muodossa. Kookosöljy maustaa niin kasvis- kuin liharuoat. Kokeile kirjan ohjeista esimerkiksi kurpitsa-ohrarisottoa, uunissa paahdettua bataattia ja tomaatteja, misolla maustettuja lohi-munakoisovartaita tai kalkkunajauhelihapihvejä. 

Kookosjauhoista voit leipoa mm. siemenleipää, mehevää taatelikakkua, keksejä, ohukaisia tai brownieita. Kuivatulla kookoksella voit kokeilla maustaa grillattua turskaa, ananas carpacciota, tai tehdä energiaa antavia karpalo-kurpitsansiemenpatukoita.  Myös ihanan kookoksinen banoffee voisi olla kokeilemisenarvoinen.

40 herkullista ja terveellistä reseptiä
Emily Jonzen
Gummerus 2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti