maanantai 19. kesäkuuta 2017

Ihanan raikas jäädytetty banaani-vadelmakakku

Joko olet kokeillut tehdä jäätelöä jäädytetyistä banaaneista? Sitä taidetaan kutsua englanniksi nimellä "nicecream" koska sehän ei kirjaimellisesti ole jäätelöä, ainakaan sanan tutummassa merkityksessä. Banaanista syntyvä sorbettimainen jäädyke sisältää pelkästään banaaneja, ja tietysti muita makuja mitä kukin sekaan haluaa laittaa. Minä olen tehnyt kyseistä banaanijädeä nyt tasaiseen tahtiin viimeisen puolen vuoden ajan. Meillä neiti Kolmevee tykkää siitä ihan älyttömästi. Yleensä käytän lisämakuna mustikoita tai vadelmia, mutta olen käyttänyt myös tummaa kaakaota ja spirulinaa sekä chlorellaa. Sitä sinistä väriä kun jostain saisi luonnollisessa muodossa niin olisi kyllä aika päheetä.


Minulla on käytössä ihan tavallinen muutaman kympin blenderi, ja olen huomannut että tehokkaampi laite saisi olla. Tämän kanssa banaanit saa sulattaa aika pehmeiksi ja siltikin koneella on toisinaan vaikeuksia saada massa syntymään. Kone päästelee höyryjä aina välillä, vaiko johtuisiko se ihan vain siitä, että massa on jääkylmää ja kone hieman lämpenee sekoittaessaan sitä. No, enivei, hyvin ne jädet on tälläkin syntyneet. 

Eräänä kevätpäivänä kokeilin jalostaa tätä nicecream-massaa hieman ja tein siitä jäädytettävän kakun. Ja kuten tapoihini kuuluu tein pohjan näppituntumalla siitä mitä kaapista löysin. Käytin siihen mm. hasselpähkinäjauhojen lopun (n. 50g), pari ruokalusikallista kookosljyä, ruokalusikallisen kaakaota, hippusellisen merisuolaa ja yhden kypsän banaanin. Banaanin lisäys teki massasta ihanan kuohkean, se näytti ja maistui ihan suklaiselta kakkutaikinalta. 
Levitin pohjamassan irtopohjavuokaan ja laitoin sen pakkaseen jähmettymään siksi aikaa kun valmistin täytteen. Täyte sisälsi 2-3 jäistä banaania paloina ja desin verran vadelmia. Vatkasin massan tasaiseksi blenderissä ja levitin sen pohjan päälle ja laitoin kakun tai piiraan takaisin pakkaseen jähmettymään. 


Tällainen jäädytetty piiras on kivan viilentävä vaihtoehto kuuman kesäpäivän herkuksi. Se ei sisällä lisättyä sokeria eikä maitotuotteita. Lisäksi se on gluteenitonta. 

Makuvaihtoehtoja on lukuisia. Ja jos ei banaanista muutoin tykkäisikään niin ei sen maku puske liikaa näissä jäädykkeissä muiden makujen ansiosta. Kokeile esimerkiksi vaniljaa, sitrushedelmiä tai herukoita. Sekaan voi lorauttaa myös kookosmaitoa ja  kookosöljyä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti