keskiviikko 6. joulukuuta 2017

6. luukku - Itsenäisyyspäivä 2017!


Tänään 6.12.2017 itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Suurta juhlapäivää juhlistetaan niin kotimaassa kuin ulkomailla, mm. sinivalkoisin valaistuksin. Suomi100-teemalla on juhlittu koko vuosi erinäisin menoin ja tavoin. Eilen olimme katsomassa esikoululaisen Itsenäisyyspäiväjuhlaa, lauloimme Maamme-laulun ja tutustuimme lasten näytelmien kautta Suomen historian merkkihetkiin.

Täällä blogissa päivän teemana on sinivalkoisuus, siniset hetket. Teekauppa Weiströmin valikoimissa on Suomi 100-tee,  Tasavalta Tee (Republiken Te / Republic Tea). Tasavalta Tee sisältää korkealaatuista mustaa savustettua teetä, jonka maku on pehmeä ja savutervainen. Tee sisältää lisäksi siniherneen kukkaa, joka  haudutettuna on vahvan siniristin sininen. Haudutetun Tasavalta Teen värissä onkin juhlava sinertävä vivahde ja hieno suomalaisuutta henkivä maukas maku. Minä haudutin teen pelkästään siniherneen kukista ja maustoin sen vaniljalla. Rauhoittava ja aisteja hivelevä nautinto!


Teen seuraksi sopii itse tehdyt suolakeksit. Ja suolakeksien kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi aurajuusto, hedelmät tai hillot. Mitä enemmän sortteja tarjolla on sitä houkuttelevamman illanistujaiskattauksen saat. Mutta vähemmälläkin pärjää.

Kotitekoiset suolakeksit ovat monestakin syystä parempia kuin kaupan valmiit vastaavat tuotteet. Kun teet taikinan alusta alkaen itse pystyt valikoimaan ne parhaimmat raaka-aineet. Makujen suhteen vain taivas on rajana. Kokeile ja ylläty!

Tein kahdenlaisia suolakeksejä: sinisiä valkosipuliöljyllä maustettuja ja  gluteenittomia kullansävyisiä keksejä.  Sinisiin kekseihin sävy tulee siniherhejauheesta. Koristeena kekseissä on savustettua merisuolaa. Gluteenittomissa kekseissä käytin kaurajauhoja. Makua niihin tuo aito lakritsijauhe, ceylonkaneli ja piparkakkumauste.

Siniset suolakeksit

2 1/2 dl täysjyväspelttijauhoja
1/2 tl leivinjauhoja
1/2 tl sokeria
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
1 rkl valkosipuli-makuöljyä
1/2 dl vettä, johon liuotin 1 tl siniherhejauhetta

Suolakeksien päälle savustettua merisuolaa

Sekoita ensin kuivat aineet, ja lisää sitten joukkoon rasva sekä vesi. Nypi taikina tasaiseksi massaksi ja anna oleentua hetki.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä halutun mallisia muotoja joko puukolla tai muotilla. Mitä ohuemmaksi taikinan kaulit, sitä rapeampia keksejä saat. Minä tein vähän kuin vahingossa turhan ohuita ja niistä tulikin melkein parempia sellaisina, ihanan rapsakoita, kuin sipsejä!

Paista uunin ylätasolla 200*asteessa noin 5 minuuttia, tai kunnes ovat kypsiä.



Lakritsilla ja kanelilla maustetut gluteenittomat keksit 

2 1/2 dl kaurajauhoja (Provena)
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl ceylonkanelia
vajaa 1 tl aitoa lakritsijauhetta
1 mm piparkakkumaustetta
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1 1/2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet monitoimikoneessa, jotta saat jauhettua auringonkukansiemenet ja kookoshiutaleet. Kumoa jauhoseos kulhoon ja kaada joukkoon öljy ja vesi. Nypi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Huom! Lisää vettä tarvittaessa enemmän, kaurajauhot vaativat enemmän nestettä jotta taikinasta tulee tarvittavan notkea. Jos taikina jää liian erottuvaksi ja kuivaksi on lopputulos paistamisenkin jälkeen helposti mureneva.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi, näin saat taikinan helposti kaulittua etkä tarvitse jauhoja kaulimiseen. Taikina on tahmeaa joten leivinpaperien välissä sen kauliminen on vaivatonta. Leikkaa taikina halutun mallisiksi muodoiksi ja paista uunin ylätasolla 200*asteessa 5-10 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä! Mitä ohuemmaksi taikinan kaulit sitä nopeammin se kypsyy.



Onnea Suomi 100 vuotta - Hyvää Itsenäisyyspäivää 2017!


P.S. Askartele suomenlippu-viirinauha valkoisesta ja sinisestä paperista ja liitä liput nauhaan, lankaan tai naruun. Lippunauha sopii hyvin perinteikkääseen joulukuuseen tai ikkunakoristeeksi.










1 kommentti: