keskiviikko 20. joulukuuta 2017

20.luukku - Laku maustaa lohen

Graavilohi kuuluu jouluun. Tai oikeastaan se kuuluisi jokaiseen päivään, jos kala vain olisi halvempaa. Marraskuusta lähtien olen tarkkaillut kalatarjouksia mutta aika hyvissä hinnoissa lohet ovat olleet. Joulun kynnyksellä hinnat ovat tosin hieman laskeneet. Ja sen takia minäkin graavasin melkein kilon lohta. Pelkäsin, että mahtaako noin iso määrä tulla kaksin syötyä ilman, että osan pakastaa. No, nyt se on melkein syöty ja eilen vasta leikattiin jääkaapissa pari yötä kypsynyt kala. Eipä kai tuo kyllä mikään ihme olekaan, että kala on jo syöty. Kummatkin kun tykkäämme suuresti kalasta - kaikissa muodoissa. Lapsille ei graavikala maistu.


Jokin aika sitten käytin leivonnassa kylmäsavustettua merisuolaa ja sitä makusteltuani halusin kokeilla yhdistää siihen lakritsijauhetta, niiden maut sointuvat hyvin yhteen. Halusin kovasti myös päästä testaaamaan graavikalan maustamista tällä makuparilla. Ideani sai osakseen hieman ihmetystä mutta itse olin aivan varma, että tästä yhdistelmästä tulee hyvä ja toimiva. Ja niinhän siitä tulikin. Laku antaa makeutta ja korostaa savun makua. Loistava yhdistelmä siis! Savustetulla merisuolalla saa kylmäsavustetun lohen makua. Käytin Priman suolaa ja savun maku olisi oikeastaan saanut tuntua voimakkaamminkin. Tosin käytin lisäksi tavallista merisuolaa, olisi pitänyt käyttää vain savusuolaa. Ensi kerralla tietää sitten muokata ohjetta. Lakritsijauhetta käytin yhteensä noin 1/2 tl n. 400 g lohta. Jaoin lohen aluksi kahteen palaan koska en viitsinyt koko määrää maustaa tällä visiollani, varsinkin kun mies oli epäileväinen, että pilaan koko kalan. Isomman palasen graavasin merisuolan ja kylmäsavustetun merisuolan sekoituksella, ja kuuluuhan sokerikin graavausseokseen.


Graavilohi


n. 1 kg raakaa lohta fileenä

n. 3 rkl karkeaa merisuolaa : 1/3 tavallista merisuolaa ja 2/3 savusuolaa
n. 1 rkl sokeria
n. 1 tl aitoa lakritsijauhetta


Halkaise filee kahtia.

Sekoita mausteseos ja levitä se kalan pinnalle, kummallekin palalle. Laita fileen puolikkaat päällekäin, lihapinnat vastatusten. Kääri kalan ympärille voipaperia ja vahvaa foliota ja pakkaa kala tiukkaan pakettiin. Laita vielä pussi päälle, jotta jääkaappi ei sotkeennu kypsymisen aikana irtoavan nesteen takia. Laita kalan päälle paino, esim. maitopurkkeja tai paksu leikkuulauta ja anna kalan kypsyä jääkaapissa noin 2 vrk.

Poista kypsyneen kalan pinnalta irtosuola ja pyyhi pinta. Leikkaa kala (ilman nahkaa) ohuiksi viipaleiksi. Pakasta ylimääräiset jotta vältyt ruokahävikiltä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti