tiistai 12. joulukuuta 2017

12.luukku - Tyttö joka pelasti joulun
Tyttö joka pelasti joulun on jatkoa brittiläisen Matt Haigin kirjalle Poika nimeltä joulu. Kirjan päähenkilö, Amelia Toivorinta, on tyttö joka toivoi niin paljon taikuuden olevan totta, että ilman sitä toivetta ei olisi joulua tullut. 

Amelia on tyttö, jolla oli yksi toive, jonka hän kirjoitti joulupukille ollessaan yhdeksän vuotias. Se oli toive, että joulupukki parantaisi taikuudella hänen äitinsä ennen kuin se olisi liian myöhäistä. Hän toivoi myös tämän tärkeimmän toiveensa lisäksi uuden harjan, jolla voisi puhdistaa savupiipun pukkia varten, hyrrän sekä Charles Dickensin kirjan, joka on hänen lempikirjailijansa.

Matt Haig on kirjoittanut joulukirjan, joka on hyvin uskollinen tarinankerronnaltaan edellisen menestyskirjansa kaavalle. Hän luo tarinaan paljon satumaisia maisemia, joissa vilisevät peikot ja tontut - joskus sulassa sovussa mutta jännitteen luomisen kannalta myös pahoina vihollisina. Tarinassa on ilkeitä hahmoja, mutta myös hyväsydämisiä ihmisiä, joilla jokaisella on toive pelastaa joulu jos se vain on vielä mahdollista.

Myös joulupukki joutuu riisumaan omat vaatteensa ja asettumaan valepukuun pelastaakseen tytön, joka on viimeinen oljenkorsi joulun pelastamiseksi, nimittäin Amelian. Kirjassa Haig luo tarinan ympärille hauskoja tilanteita, isoja hahmoja, syvällisyyttä ja ennenkaikkea mielenkiintoisen ja jännittävänkin jouluisen seikkailun. 

Kuvittaja Chris Mouldin tekemä kuvitus yhdessä Haigin tekstin kanssa tuo lukijan eteen mielenkiintoisen ja hienon teoksen. Mould on myös itse kirjoittanut useita kirjoja.

Maaliskuussa 2018 ilmestyy Matt Haigin seuraava suomennus, kirja nimeltään Kuinka aika pysäytetään.

”Tom Hazardilla on salaisuus. Hän näyttää tavalliselta 41-vuotiaalta mieheltä, mutta on harvinaisen tilansa vuoksi elänyt jo vuosisatoja. Tom on nähnyt Elisabetin aikaisen Englannin ja jazz-ajan Pariisin ja maailmaa Etelämereltä New Yorkiin. Nyt hän janoaa tavallista elämää. Selvitäkseen hengissä Tomin on jatkuvasti vaihdettava identiteettiään. Nyt hänellä on täydellinen ammatti: historianopettaja Lontoon koululaitoksessa. Opettajana hän voi kertoa lapsille sodista ja noitavainoista kuin ei olisi ollut itse todistamassa niitä.
Kuinka pysäyttää aika  on katkeransuloinen jännitystarina itsensä hukkaamisesta ja löytämisestä, muutoksen väistämättömyydestä, virheistä, joita ihmiset ovat tuomittuja tekemään yhä uudestaan, ja siitä miten pitkään pitää elää ennen kuin oppii elämään.
Kirjasta on tekeillä tv-sarja, jonka pääosaan on kiinnitetty Benedict Cumberbatch.”

***

MATT HAIG
The Girl Who Saved Christmas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti