perjantai 15. joulukuuta 2017

15.luukku - Somista koti jouluun.


Lähes kaikelle materiaalille voi kehitellä uusiokäyttöä. Sitä ajatusta on noudatettu meillä. Lapsetkin ovat oppineet, että kaiken kannattaa säästää koska siitä voi aina keksiä jotakin uutta.

Joulu on itselleni ehkä se tärkein juhla, sen tiimoilta voi keksiä aina jotakin uutta. Kotimme jokaista ikkunaa koristaa jokin itse tehty koriste tai somiste. Mutta somistaa voi muitakin kodin yksityiskohtia.


Olen haaveillut pitkään siitä, että ruokapöydän yllä roikkuisi jokin luonnosta löytynyt kähäräoksainen oksa, mutta koska pöytämme ylle on melko hankala sellainen saada olen tyytynyt koristelemaan juhlateemojen mukaan isoa kahdeksasta lampusta koostuvaa valaisinta, joka roikkuu keittiösaarekkeen yllä. Valaisin on aika jämerä, takorautamainen ja se vaatii tilaa ympärilleen. Ehkä vielä isompi tila olisi sille sopivampi mutta hyvin se mielestäni istuu nykyiseenkin sijaintiinsa. 

Koristeiden pitää olla keveitä, jotta valaisin ei tule katosta alas. Eilen kun hain joulukuusenkoristeet varastosta, huomasin siellä aikaisempina vuosina tekemäni käpynauhan ja kirjansivuista tehdyt kuutioköynnökset. Tänä vuonna ne eivät päätyneet kuuseen, sen sijaan ne pääsivät koristamaan keittiön valaisinta. Tein lisäksi pari käpynauhaa, jotta sain koristeita koko valaisimen ympärille.


Koristelin valaisimen siis näillä paperikuutioilla ja kuusen, lehtikuusen ja männyn kävyillä. Ja näin helposti syntyi näyttävä jouluinen yksityiskohta! Helppoa ja nopeaa. Ja sopivan kevyttä. Kun valaisimia koristelee pitää aina muistaa ottaa huomioon paloturvallisuus, palavat materiaalit eivät saa ottaa kiinni kuumeneviin lamppuihin.

Meinasi unohtua mainita, että onhan valaisimen koristeina vielä nuo omenankuorista käärityt ruusukkeet! Olen aina omenoita kuoriessani kuorinut mahdollisimman pitkiä suikaleita, käärinyt ne ruusuiksi ja laittanut kuivumaan valaisimen kehikkoon. En tiedä onko minulla ollut mitään sen kummempaa suunnitelmaa niiden varalle kuin vain se ajatus "näistä voi joskus tehdä jotakin". 

Psst. ohje paperikuutioiden taitteluun löytyy mm. täältä!


Näkyvätkö sinun joulussasi kierrätysmateriaalit?
1 kommentti:

  1. Tuo paloturvallisuus on kyllä todella tärkeä pointti varsinkin tähän aikaan vuodessa kun erilaisia valaisimia ja kynttilöitä laitellaan koteihin enemmän kuin muina vuoden aikoina. Meillä taloyhtiössä asennettiin viime vuonna uudet palo-ovet turvallisuuden lisäämiseksi. Tuo materiaalien uusiokäyttö on kyllä mahtava juttu, itsekin aion käyttää joulupakettien käärimiseen tänä vuonna vain vanhoja sanomalehtiä.

    VastaaPoista