Kynttilöiden valmistus kotona on helppoa. Soijavahakynttilät syntyvät nopeasti. Itselläni aikaa meni eniten uskallukseen. Kun liikaa miettii, että teenköhän nyt oikein ja uskallanko aloittaa, niin aikaa ja energiaa menee hukkaan. Ei asiat yleensä ole ollenkaan niin vaikeita kuin mitä päässään miettii. Pitää vain uskaltaa kokeilla. Tekemällä oppii.
Kokeilin tehdä aluksi yhden kynttilän, jotta pääsin sinuiksi työvaiheiden kanssa. Soijavaharouhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä muotin/astian kokoon nähden, eli tähän n. 2 dl lasiin tarvittiin 4 dl rouhetta. Sulatin rouheen vesihauteessa, sulatusastiana käytin vanhaa kattilaa, jota olen aiemminkin käyttänyt vastaavissa projekteissa. Kynttilämassa suli muutamassa minuutissa kirkkaaksi nesteeksi.
Muotti kannattaa lämmittää ennen kynttilämassan kaatamista siihen, jotta massa jähmettyy tasaisesti. Sydänlanka asetetaan muotin/astian keskelle, ja sen paikkaa voi muuttaa vielä senkin jälkeen kun nestemäinen kynttiläseos on kaadettu. Kynttilä jähmettyy noin puolessa tunnissa. Käytin sydänlangan tukemiseen jäätelötikkua. Jossakin netissä oli ohje, että sydänlanka kannattaa liimata astian pohjaan kaksipuoleisella teipillä mutta ainakaan minulla se ei toiminut. Kuuma kynttiläseos irrotti tarran samantien. Tähän täytyy siis etsiä jokin toimivampi ratkaisu.
Ensimmäisen kynttilän tein pelkästään soijavaharouheesta mutta toiseen erään (lasilliseen) sekoitin 1/2 tl piparkakkumaustetta tuoksua tuomaan. Jouluista tuoksua voi tuoda myös kanelilla ja mausteneilikalla. Sekoita jauhemainen mauste tasaisesti sulaan kynttilämassaan ja kaada muottiin. Myös tuoksuöljyjä voi käyttää.
Soijakynttilät ovat ympäristöystävällisempiä, vaha on täysin kasviperäistä. Soijakynttilät palavat tasaisemmin ja pitempään kuin parafeenista valmisetut kynttilät.
Koristelin lasipikarit maalatuilla kävyillä. |
Materiaalit soijavahakynttilöihin löydät Sinellistä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti