sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kasvivärjäyksen taikaa


Kasvivärjäys on asia, joka on kiehtonut minua jo pitkään. Opiskeluaikoinani reilut 10 vuotta sitten oli mahdollisuus päästä kasvivärjäyskurssille mutta silloin omat kurssit menivät päälletysten ja kasvivärjäyskurssi jäi siltä osin väliin. Sittemmin uusia mahdollisuuksia ei ole kohdalle osunut. Toki kasvivärjäystä voi kokeilla ominpäinkin, varsinkin kun värjäysprosesseista on kokemuksia. En silti ole saanut aikaiseksi yrittää. Kiinnostaisi kuitenkin kovasti, ja kaikki mahdollisuudet siihen olisi. Ainoa este on nyt vain oma saamattomuus.

Kustannus Mäkelän uusi kirja Kasvivärjäyksen taikaa on kattava opas kasvivärjäyksen pariin. Kirja auttaa alusta alkaen mm. kertomalla mitä välineitä alkuun pääseminen vaatii, mitä voi värjätä, mitä mahdollisia kemikaaleja voidaan käyttää ja millä voidaan värjätä. 

Kasveilla värjääminen ei ole rakettitiedettä. Oikeastaan tarvitaan vain värjättävää materiaalia, värjäysainetta eli kasveja, kaarnaa, sieniä tms. ja kattila. Purettaminenkaan ei ole välttämätöntä mutta se auttaa parantamaan värjäystulosta ja värinkestoa.

Suomen luonnosta löytyvillä kasveilla saatavat värit ovat maanläheisiä vaaleankeltaisista vaaleanvihreisiin ja ruskeasävyistä punertaviin sävyihin. Jos mielii saada sinistä tai voimakasta fuksiaa täytyy tyytyä ulkomailta tilattaviin kokenilliin ja indigoon. Kokenilli ei tosin ole kasveista peräisin vaan kyseessä on kirva. Luontaisia vahvoja punaisia sävyjä voi saada veriseitikeistä ja värikrapista. Myös sinistä sävyä voi saada omasta puutarhasta jos vain onnistuu kasvatuspuuhissa. Morsingon ja väritatar-kasvin lehdistä saa sinistä väriä. 

Itseäni kiinnostaa erityisesti sinisen ja violetin sävyt. Indigolla olen värjännyt ja se oli mielenkiintoista puuhaa vaikkakin aika vaarallista koska värjäyksessä käytettiin lipeää. Indigo reagoi hapen kanssa ja sillä värjätessä on hauska seurata värisävyn muutoksia, kattilasta nostettaessa lanka tai kangas on vaalean turkoosi mutta muuttuu nopeasti siniseksi. 

Kirjan lopusta löytyy vielä muutama neuleohje. Kirjan kuvat houkuttelevat kokeilemaan kasvivärjäystä kotioloissa. Vielä kutsuvampaa olisi kokeilla värjäämistä ulkona padassa!


Hege Dagestad – Kari Hestnes
Kustannus Mäkelä 2019





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti