keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Suomen luonto
Miellyttävästi ja lukijamyönteisesti kirjoitettu Suomen luonto esittelee mielenkiintoisia asioita luonnostamme - sen eläimistä, hyönteisistä ja kasveista. Kirja on kasattu hieman normaalista poikkeavalla tyylillä. Tai ainakin itse ensin olin hämilläni, että miten tätä kirjaa oikein luetaan, ja varsinkin kun minulla on outo tapa aloittaa lukeminen aina lopusta alkua kohti. No, mutta kyllähän se ryhmittely lopulta minullekin valkeni ja ihan selkeä se on kun sen ymmärtää. Kirja siis on jäsennetty elinympäristöjen perusteella, eli millaisia eläimiä ja kasveja löytyy eri paikoista kuten taajamista, metsistä, niityiltä, vesistöistä, soilta ja tunturimailta. Se mikä minua aluksi hämäsi oli se, että esimerkiksi perhosia tai lintuja löytyi monesta eri kohdasta kun olin tottunut siihen, että samat tyypit on koottu peräkkäisille sivuille (niin kuin siinä luontokirjassa, jota lapsuudessa selasin). Mutta oikeastaanhan tämä elinympäristöihin perustuva jaoittelu on selkeämpi, kunhan vain tietää mistä etsiä.

Kirjaan valitut lajit on valittu sen mukaan, että ne ovat yleisimpiä, mutta mukaan on valittu myös niitä harvinaisia sekä suojeltavia yksilöitä, joita luonnostamme löytyy. 
Kirjasta löytyy yli 800 erilaista, kiinnostavaa lajia.

Valitsin tämän kirjan arvosteluun siksikin, että olemme lasten kanssa paljon luonnossa ja lapsia kiinnostaa kovasti kaikki luonnon isot ja pienet ihmeet - samaten tietysti minua itseänikin ne kiinnostavat. Olen pienestä pitäen ollut luontoihminen, ja nyt kun lapset kasvavat, on mukavaa viettää heidän kanssaan aikaa luonnossa ihmetellen ja tutkaillen. Villiyrtteihin ollaan myös tutustuttu ja maisteltu erilaisia syötäviä kasveja. Mutta tämän kirjan myötä pääsemme taas muutaman askeleen lähemmäs "tuntematonta" ja saamme aimoannoksen lisätietoa ympäröivästä luonnostamme niin kasvien kuin eläintenkin osalta.Lasse J. Laine
Suomen luonto - tunnistusopas
Otava 2014
Vuoden kaunein kirja -voittaja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti