tiistai 16. helmikuuta 2016

Opas kuvien maailmaan


Gummerus Kustannus

On todella kiehtovaa ja mielenkiintoista miten suuri vaikutus kuvilla - niitä katsomalla ja niitä luomalla - voikaan ihmismieleen olla. Väreillä on samankaltainen vaikutus. 

Sisältävätkö suosikki- ja inhokkikuvasi elementtejä tai symboleja, joita et ole huomannut tai joiden merkitystä et ole ymmärtänyt? Toistuuko niissä sama teema, sama värimaailma tai samankaltainen asetelma? Kun opit tulkitsemaan kuvia ja värejä voit samalla oppia paljon myös itsestäsi, niin henkisellä, psyykkisellä, fyysisellä kuin tunnetasollakin.

Gummeruksen uutuusteos Paljastavat värit, hoitavat kuvat opastaa sinut kuvien maailmaan. Kirja sisältää lukuisia harjoituksia, joiden avulla opit lukemaan kuvia ja niiden sisältämiä (piilo)viestejä. Kirjan viimeisessä kappaleessa tartutaan itse kynään ja tehdään omakuvaharjoituksia ja otetaan selvää miksi piirtely on tärkeää. Onhan sekin jo todistettu, että ihmiset jotka piirtelevät kouluvihkonsa täyteen töherryksiä oppivatkin paremmin. Piirtely parantaa keskittymiskykyä ja siten tiedon sisäistämistä. 

Kirja sisältää kamalan paljon asiaa, ja tällaiselle kuvakirjaihmiselle tekstin ja tiedon määrä meinasi olla liikaa. Minua huvittikin kirjoittajan maininta kirjan alkumetreillä "Enää ei ole aikaa lukea, tai sitten ei jakseta keskittyä lukemaan." Tämä pitää todellakin paikkansa ainakin minun kohdallani. Muistan miten vaikeaa oli kouluaikoina sisäistää koealueita, varsinkin jos aihe oli itselle vähänkään vieras tai uusi. Mutta vaikka aihe olisi kiinnostavakin minulla on aina ollut vaikeuksia sisäistää lukemaani. Kuvien kanssa taas on ihan eri juttu. Kuva kertoo todellakin enemmän kuin tuhat sanaa. 

Kirjan tehtävät ovat mielenkiintoisia ja aion varmasti tehdä niistä ainakin osan kunhan vain saan tarvittavan määrän rauhallista ja häiriötöntä aikaa. Haasteekseni saattaa myös koitua huono kykyni toimia spontaanisti. Mutta katsotaan. Minua kuitenkin suuresti kiehtoo päästä sukeltamaan mieleni syvyyksiin ja halu tutustua sisäiseen minääni on suuri.
Tämä kirja opastaa ymmärtämään kasvavaa kuvatulvaa ja kertoo, mitä kuvilla voi tehdä. Kuvataiteilija ja luovuusvalmentaja Krista Launonen neuvoo kädestä pitäen katsomaan suosikkikuvia ja inhokkikuvia, tekemään hoitavia kuvia niin piirtämällä kuin kännykällä näpsimällä, ja sukeltamaan samalla värien maailmaan. (Lähde)1 kommentti: