sunnuntai 13. marraskuuta 2016

DIY soijakynttilät

Jo pitemmän aikaa olen halunnut kokeilla kynttilöiden valmistamista, erityisesti soijavahakynttilät ovat herättäneet minussa kiinnostusta helppoutensa takia. Kun sitten minulle aukeni mahdollisuus päästä testaamaan kynttilöiden tekoa niin hetki meni ennenkuin uskalsin aloittaa. Turhaa sitä silti jännitin, valmistus on todella helppoa. Massa sulatetaan ja kaadetaan valittuun astiaan tai muottiin. Ainoa ongelma minkä kohtasin oli saada sydänlanka pysymään paikoillaan.

Kokeilin tehdä aluksi yhden kynttilän, jotta pääsin sinuiksi työvaiheiden kanssa. Soijavaharouhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä muotin/astian kokoon nähden, eli tähän n. 2 dl lasiin tarvittiin 4 dl rouhetta. Sulatin rouheen vesihauteessa, sulatusastiana käytin vanhaa kattilaa, jota olen aiemminkin käyttänyt vastaavissa projekteissa. Kynttilämassa suli  muutamassa minuutissa kirkkaaksi nesteeksi. 

Muotti kannattaa lämmittää ennen kynttilämassan kaatamista siihen, jotta massa jähmettyy tasaisesti. Sydänlanka asetetaan muotin/astian keskelle, ja sen paikkaa voi muuttaa vielä senkin jälkeen kun nestemäinen kynttiläseos on kaadettu. Kynttilä jähmettyy noin puolessa tunnissa. Käytin sydänlangan tukemiseen jäätelötikkua. Jossakin netissä oli ohje, että sydänlanka kannattaa liimata astian pohjaan kaksipuoleisella teipillä mutta ainakaan minulla se ei toiminut. Kuuma kynttiläseos irrotti tarran samantien. Tähän täytyy siis etsiä jokin toimivampi ratkaisu. 

Ensimmäisen kynttilän tein pelkästään soijavaharouheesta mutta toiseen erään (lasilliseen) sekoitin 1/2 tl piparkakkumaustetta tuoksua tuomaan. Jouluista tuoksua voi tuoda myös kanelilla ja mausteneilikalla. Sekoita jauhemainen mauste tasaisesti sulaan kynttilämassaan ja kaada muottiin. Myös tuoksuöljyjä voi käyttää.

Soijakynttilät ovat ympäristöystävällisempiä, vaha on täysin kasviperäistä. Soijakynttilät palavat tasaisemmin ja pitempään kuin parafeenista valmisetut kynttilät.
Koristelin lasipikarit maalatuilla kävyillä.

Materiaalit soijavahakynttilöihin löydät Sinellistä!5 kommenttia:

 1. Kauniita lopputuloksia kynttilöistäsi. Minullakin odottaa paketti ja koetan valaa kynttilöitä. Saapa nähdä, mitä niistä tulee. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeilemalla oppii :-) minäkin turhaan jännitin asiaa. Olisi kiva kokeilla myös sellaisia kynttilöitä, jotka valetaan ns. muotoonsa.

   Poista
 2. Kauniita kynttilöitä. En ole aiemmin kuullutkaan tuosta materiaalista. Toi tikkujuttu on hyvä, kokeiltu ollaan. Ihanat noi lasit mihinkä teit kynttilät käpy kivana koristeena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Ostin aikoinaan nuo juomalaseiksi mutta niissä oli niin rösöiset reunat, että siirsin ne kynttiläkäyttöön. Näihin kyllä sopi hyvin :-)

   Poista