torstai 10. marraskuuta 2016

Sävytysneste!Ilvesmaalit kuuli toiveeni. Minä nimittäin yhtenä päivänä mietin ääneen, että onkohan kenelläkään sellaista sävytystuotetta maaleille, jolla saa itse luotua oman maalisävyn. Kaappeihin on ajan kuluessa kerääntynyt kaikenlaisia maalinokkoja, ja kaikki on tietysti pitänyt säästää sävystä riippumatta. Osa näistä maaleista on sellaisia, ettei niille välttämättä heti sellaisenaan löydy käyttöä ja siksi mieleeni pälkähtikin ajatus jonkinlaisesta sävytysaineesta, jonka voi sekoittaa valmiin maalin joukkoon. Ja kappas vain, eksyin Ilvesmaalien kotisivuille ja sieltähän se vastaus toiveeseeni löytyi, uutuustuotteiden joukosta! Vau. Joskus käy näinkin päin, yleensä tällaiset 'päähänpälkähdykset' jää ajatustasolle.

Ilves Sävytysnesteitä löytyy seitsemää eri sävyä: keltainen, vihreä, sininen, violetti, pinkki, beige ja harmaa sekä kuultovalkoinen lakalle. Sävyjä voi sekoittaa keskenään. Yhden pakkauksen koko on 20ml. Kaksikymmentä milliä tuntuu ehkä pieneltä määrältä mutta kuten pigmentit yleensä myös tämä on todella riittoisaa. 20 ml värjää jopa 9 litraa maalia. Toki mitä vahvempi sävy halutaan sitä enemmän pigmenttiä tarvitaan. 
Sävytysnesteillä voi sävyttää sekä A-pohjan maalia että lakkaa, ja se sopii käytettäväksi sekä vesiohenteisten maalien että liuotinohenteisten tuotteiden kanssa, myös ulkokäyttöön tarkoitetuille lakoille ja maaleille. Todella monikäyttöinen tuote siis!
Paketti sisältää 20 ml sävytysnestettä, mitta-astian ja mittaruiskun. Sävytysneste on melko paksua joten mittaamisessa saa olla tarkkana, varsinkin jos haluaa saada saman sävyn toistekin sekoitettua. Mutta mieluiten niin, että heti kerralla sekoittaa koko tarvittavan määrän maalia koska koskaan ei saa täysin identtistä sekoitusta aikaiseksi, sävyeroja tulee aina.

Minä sekoitin hennon vaaleanpunaisen maalin ihan uutukaisesta maalipurkista. Kokeilin maalata jo käytössä olleita huonekaluja ja käytin Ilves kalustemaali V40:a. Olipa muuten hyvää maalia! Maalaaminen oli helppoa, nopeaa ja vaivatonta, ja maali kuivui todella nopeasti. Ja taisin ehkä kuvitella, mutta maali tuoksui nenääni ihan mansikkapirtelöltä! Ehkä tähän mielleyhtälöön vaikutti maalin ihana mansikkainen sävy. Sekoitin purkkiin ensin kaikista vaaleimman sävyn ja maalasin sillä tarvittavat jutut. Sen jälkeen sekoitin samaan purkkiin astetta tummemman sävyn ja maalasin loput jutut. Ensimmäiseen erään mittasin suht tarkasti oikean määrän sävytysnestettä eli tässä tapauksessa 0,2ml 0,225 litran purkkiin. Mutta toiseen erään sekoittelinkin sitten jo perinteisellä mututuntumalla oikean sävyn, sellaisen joka miellytti silmääni. Sävytysneste sekoitetaan maaliin mahdollisimman tarkasti esimerkiksi puutikulla.Muut maalauskohteet Ilvesmaaleilla


Ikkuna- ja ovenkarmit maalasin Ilves ovi- ja ikkunamaalilla. Se on hyvin tasoittuva, kova mutta joustava akrylaattipohjainen lakkamaali oviin ja ikkunakarmeihin sisällä ja ulkona. Soveltuu puu-, metalli- ja joillekin muovipinnoille, ja sillä on erinomainen säänkestävyys. Kyselin sopivaa maalia kohteisiini Ilvesmaaleilta ja he suosittelivat tätä ominaisuuksiensa ansiosta: "Ovi- ja ikkunamaali soveltuu sellaisiin kohteisiin, joissa ikkuna on saatava auki ja myös karmi on maalattu sisäosasta. Ovi- ja ikkunamaalissa maalipinnat ei tartu/liimaudu kiinni pitkän ajankaan kuluessa, kuten joissakin maaleissa saattaa olla, jos pinnat on aivan kiinni toisissaan."
Sävyksi valitsimme pitkän ja hartaan pohdinnan jälkeen Tikkurilan TunneVäri-kartan sävyn AMETISTI. Ovet talossa on ajanpatinoimat, oranssiin vivahtavat, vaneriovet ja aiemmin karmeissa oli vahva petrooli. Tarkoitus oli siis noudattaa edellisen omistajan luomaa vastaväriharmoniaa ja löytää petroolille jokin hillitympi vaihtoehto mutta silti värin pitäisi toimia ovien sävyn kanssa. Ametisti (M428) on aika erikoinen sävy, ja sen takia siihen ihastuinkin. Se on syvän vivahteikas, hivenen harmaa, hivenen violetti ja toisinaan sinertävä.Blogiyhteistyö | Ilvesmaalit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti