maanantai 20. marraskuuta 2017

Cookie butter - keksivoi

Kaikkea uutta on kiva kokeilla! Törmäsin tähän keksivoihin SOME:ssa tällä viikolla ja kiinnostuin tietysti heti. Joku oli linkittänyt kuvan tekemästään keksivoista ja tutustuin reseptiin samantien. Halusin kuitenkin tutustua aiheeseen enemmän ja surffasin ohjeita etsien netissä hieman syvemmälle ja etsin löytyykö erilaisempia ohjeita kuin se ensimmäiseksi näkemäni. Siinä ensimmäisessä käytettiin keksien lisäksi kondensoitua maitoa ja koska se on aika kallis tuote ja sisältää melko paljon sokeriakin niin halusin tutkia josko löytäisin vaihtoehtoisia reseptejä. Ja löytyihän niitä. Keksivoi tehdään siis kekseistä, oikeastaan mistä kekseistä tahansa, myös täytekekseistä mutta ilman sitä täytettä. Keksien lisäksi seokseen lisätään voita ja nestettä kuten kondensoitua maitoa tai kermaa kuten minä käytin. 

Keksivoi eli Cookie Butter taitaa olla alkujaan amerikkalainen tuote, ja se on luultavasti kuulunut kauppojen valikoimiin ja vuosikausia, suomenkielisiltäkin sivuilta siitä löytyi mainintoja jo muutaman vuoden takaa joten mikään ihan uusi keksintö ei ole kyseessä. Mutta näinhän nämä asiat tulevat ja menevät, joku aina keksii nostaa pimennosta näkyville asioita ja juttuja, jotka sitten nousevat joko hiteiksi tai hudeiksi. 

Keksivoi on ikäänkuin raakaa taikinaa vaikka se valmistetaankin kypsistä kekseistä. 

Tein oman versioni leipomistani gluteenittomista kekseistä. Minulla oli kaapissa pussi Provenan gluteenitonta jauhoa, jonka eräpäivä oli umpeutumassa. Halusin myös testata millainen massa näistä gluteenittomista seoksista muodostuu ja miten vatsani sietää gluteenittomia tuotteita. Toisinaan nimittäin perinteiset viljatuotteet ärsyttävät vatsaani ja mielenkiintoni gluteenittomia tuotteita kohtaan on noussut. Näiden suhteen en huomannut eroa, leivoin lisäksi Provenan leipäjauhoseoksella sämpylöitä ja aikalailla samalla tavalla vatsani reagoi niihin kuin kotimaisilla viljoilla leivottuihin leipiin. Ehkä se ärsyttävä ainesosa on sitten jokin muu kuin gluteeni. 

Käytin Provena Gluteeniton Täysjyväkaurajauhoa ja leivoin pikkuleivät pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan, mutta lisäsin taikinaan lisäksi kookoshiutaleita, chiansiemeniä, kaakaota, auringonkukansiemeniä, tummaasuklaata, valkosuklaata ja voin sijaan öljyä.

Keksivoissa kaikki aineet sekoitetaan tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa ja massa purkitetaan ja säilytetään jääkaapissa, jossa se säilyy noin pari viikkoa. Keksivoilla voi herkutella sellaisenaan tai sitä voi käyttää leivonnossa, esimerkiksi kakuissa ja muissa makeissa leivonnaisissa täytteenä.

Tein keksivoini tällä ohjeella

500 g gluteenittomia keksejä
2 rkl normaalisuolaista voita sulatettuna
1 1/2 dl kuohukermaa
1 tl siirappia

Kerman määrä voi vaihdella sen mukaan millaisia keksejä käyttää. Nämä gluteenittomat keksit olivat melko kuivia ja massa tuntui vaativan nestettä melko runsaasti. Löytämäni ohje, jota käytin oman reseptini perustana sisälsi kermaa vain noin 3/4 dl samalla keksimäärällä. Massan tekeytyessä monitoimikoneessa huomasin kuitenkin ettei tuo kermamäärä riitä kostuttamaan ja notkeuttamaan keksimassaa tarpeeksi. Siksi lisäsin kermaa niin kauan kunnes haluttu rakenne oli saavutettu. Suosittelen siis lisämään kermaa vähän kerrallaan  kunnes massa näyttää oikealta. Se ei saa olla liian kuivaa eikä liian löysää, oikeahko koostumus muistuttaa maapähkinävoita tai keksitaikinaa. Lisäsin massaan lopuksi vielä hieman siirappia ja se teki massasta heti paljon maukkaamman. Olin ajatellut lisääväni massaan lisäksi kanelia tai kardemummaa mutta siirappi yksinään toi riittävästi vivahteita makuun. 

Tästä tulee kyllä varmasti taas yksi juttu, mitä tulen testailemaan, käyttämään ja muuntelemaan paljon. On myös mielenkiintoista keksiä mihin kaikkeen tätä voikaan käyttää. 

Joko olet kokeillut keksivoita, tykkäsitkö?
2 kommenttia:

 1. Aina oppii uutta, tätä täytyy kokeilla☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kivaa :)
   Tätä käytetään mm. punssirullissa täytteenä. Pitää itsekin kokeilla tehdä niitä. Ovat niin hyviä!

   Poista