maanantai 27. marraskuuta 2017

Ensimakua joulun herkuista

Heviosastolla silmiini osui lanttu - ei onneksi kirjaimellisesti - ja tuli suunnaton tarve valmistaa siitä lanttulaatikkoa. Pitkään tykkäsin enemmän porkkanalaatikosta mutta viime vuosina olen tykästynyt yhä enemmän lanttulaatikon makuun. 

Joulunpyhät on tullut vietettyä tähän asti aina toisten luona eikä ole ollut tarvetta tehdä jouluruokia itse kotona. Tänäkin vuonna sama kaava toistuu eli pyhät vietetään läheisten luona mutta nyt halusin vain kokeilla valmistaa laatikot itse. Viimeiset lusikalliset syötiin tänään ja nyt tuntuu, että seuraavan kerran teen tai syön laatikoita vasta muutaman viikon kuluttua. Hyviä niistä tuli mutta nämä riittivät silti tälle kertaa. Pysyttäydyn joulun suhteen vielä vain joululauluissa joita olen jo parin viikon ajan radiosta kuunnellut. Tänään niitä tuli myös Radio Aallon kanavalla ja ihan innoissani joulumusiikkia taas kuuntelinkin koko päivän. Jouluradio-kanavalla tulee sielläkin hyviä kappaleita mutta suomalaiset laulut ovat melkein kaikki kamalan synkkiä, melkein jokaisessa lauletaan kuolemasta ja kurjuudesta. Siksi rakastan ulkomaisia joululauluja, ne tuntuvat omaan korvaan iloisilta ja hyväntuulisilta.

Paras apu reseptien ja ruoanvalmistuksen suhteen, heti äidin jälkeen, on 100-vuotias Kotiruoka-kirja. Kun kaipaa turvaa ja apua eikä ole ketään keltä kysyä niin tästä kirjasta löytyy kyllä apu. Minulla on kirjan uusin painos mutta sama kirja löytyy sekä äidiltäni että anopiltani eri painoksina. Luultavasti kyseinen kirja löytyy monen muunkin kotoa. Otin kirjasta porkkana- ja lanttulaatikon ohjeet ja muokkasin niitä jonkin verran. 

Kirjan ohjeesta poiketin käytin porkkanalaatikossa spelttihelmiä. Keitin 2 dl spelttihelmiä n. 4 dl vettä. Kypsymisen loppuvaiheessa kun vesi oli suurimmilta osiltaan imeytynyt helmiin lisäsin sekaan 1 dl täysmaitoa ja keitin seosta kunnes maito imeytyi helmiin. Sen jälkeen lisäsin seokseen n. 500g porkkanaraastetta, 1/2 dl kookoshiutaleita, mm piparkakkujauhetta, 1/2 tl jauhettua mustapippuria, 1-2 rkl siirappia ja merisuolaa myllystä maun mukaan. Sekoitin massan tasaiseksi ja levitin sen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laitoin laatikon päälle voinokareita ja tummia mannaryynejä. Paistoin laatikkoa uunissa 200*asteessa noin 30-40 minuuttia.

Kookoshiutaleet  eivät maistuneet liikaa vaan makuyhdistelmä mausteiden kera oli tasapainoinen. Spelttihelmet antavat pureskeltavaa. Porkkanan määrän voi määritellä itse. Suoraan sanottuna en jaksanut raastaa enempää ja pidin sen takia porkkanamäärän vähempänä.

Lanttulaatikkoa varten kypsensin kuoritut lanttukuutiot merisuolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Käyttämäni lanttu oli noin 1 kg painoinen. Soseutin kypsät lantut soseeksi ja maustoin sen 1 tl ceylonkanelia, 1-2 rkl siirappia, 1/2 tl jauhettua mustapippuria ja lisäsin tarvittavan määrän vielä merisuolaa. Kirjan ohjeita seuraten lisäsin massaan vielä yhden kananmunan ja ruokalusikallisen vehnäjauhoja. Kaadoin massan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, lisäsin päälle voinokareet ja tummat mannaryynit, ja paistoin laatikon porkkanalaatikon kanssa yhdessä. 

Lantun makeusasteesta riippuen siirapin määrän voi ohjeessa joko suurentaa tai pienentää. Ja kuten kaikessa, makuaisteja on erilaisia ja jokainen maustaa ruokansa siten kuin parhaimmalta tuntuu. Minä halusin testata laatikoissani eksoottisempia makuja ja siksi päädyin mm. kookokseen ja piparkakkumausteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti