maanantai 20. marraskuuta 2017

Leilan makea joulu


Joulukirjalla lähestyn teitä jälleen! Joulu se vain on niin ihana juttu! Kesän jälkeen alkaa joulunodotus ja joulun jälkeen kesän odotus. Aina odotetaan jotakin, niin se aika kuluu. Mutta nyt taas tähän aikaan vuodesta huomaa joulun nousseen kärkisijalle. Huomasin jopa tässä yksi päivä miettiväni, että mahtaisiko se joulu olla jopa kesääkin tärkeämpi. Ainakin nyt se tuntuu siltä. Jouluun liittyy niin paljon tunnetta ja muistoja. Kuluneiden parin päivän aikana ollaan pohdittu missä jouluaattoa vietetään ja kaupasta ostin porkkanoita ja lanttua ajatuksenani tehdä laatikoita jo etukäteen  nautittavaksi. Muutenkin heräsi ajatus, että miksi se joulun aikakäsite on niin lyhyt. Toisille joulu on ohi kun lahjat on jaettu, ja minä huudan mielessäni "Ei,ei!" Joulu kestää paljon pitempään, toiset elää joulua 365 päivää vuodesta. Mutta jos nyt ei ihan koko vuotta joululle anneta niin voisi sitä joulunviettoa silti vähän pidentää. Esimerkiksi jouluisia ruokaperinteitä voisi muuttaa ainakin omassa perhepiirissä siten, että aloittaisi jouluherkkujen tarjoamisen pari viikkoa ennen joulua ja jatkaisi sinne vuoden vaihtumiseen asti. Vai mahtaisiko sitä jo kyllästyä siinä ajassa? Ehkä, jos samaa lanttulaatikkoa tarjottaisiin joka päivä. Mutta jos kehittelisi erilaisia reseptejä tälle pidemmälle aikavälille, niin jokaiselle päivälle tulisi aina jotakin uutta tarjottavaa. Omia perinteitä voi onneksi aina kehitellä uusia. Ehkä tämä voisi olla meidän juttu. Muutoinkin kun vietämme joulunpyhät muualla kuin kotona niin tällä suunnitelmalla ehtisi herkutella jouluruuilla kotonakin.

Leilan makea joulu on visuaalisesti houkutteleva ja kaunis. Tykkään kovasti kirjan ilmeestä. Muutoinkin kiinnitän yhä entistä enemmän kirjojen visuaaliseen ilmeeseen. Tämä Kustannus Mäkelän julkaisema teos on kuvitukseltaan runsas ja inspiroiva. Nimensä mukaisesti kirja sisältää vain makeita jouluisia leivonnaisia. Mukaan on lisätty myös muutama terveellinen raakaversiokin, herkullisia nekin tietysti. 

Resepteissä ei ole säästelty hiilareita ja voitakin löytyy melkein jokaisesta ohjeesta. Tosi monissa resepteissä on lisäksi käytetty sahramia. Ehkä sen voi silti jättää poiskin koska ihan kovin moniin leivonnaisiin sitä ei malta kalliin hintansa vuoksi käyttää. Itse yhdistän sahramin muutoinkin enemmän pääsiäiseen kuin jouluun. Kirja sisältää melkolailla perinteisiä ja tuttuja leivonnaisia ja herkkuja mutta löysin minä sieltä joitakin itselleni uusiakin juttuja, kuten jäädytetty juustokakku, johon tulee tuorejuuston lisäksi munasokerivaahtoa. Raakaresepteistä ainakin tuota vegaanista suklaafudgea täytyy kokeilla. 

Ja koska kyseessä on joulukirja löytyy kirjasta myös erilaiset piparit ja pikkuleivät, piiraat ja kakut sekä makeiset. Näiden lisäksi löytyy myös juomaosio jouluisine drinkkeineen ja juomineen. 

Tärkeintä jouluisissa kirjoissa on minusta silti se, että niistä välittyy lämmin joulutunnelma. Sillä, onko sisältö tuttu vai uusi, ei ole niin suurta merkitystä, kuin sillä, että kirjaa selailemalla pääsee sisälle ihanaan joulufiilikseen. 


Leilan makea joulu
Leila Lindholm
Kustannus Mäkelä 2017

2 kommenttia:

 1. Joulun odottelu onkin paras juttu! :)

  Leilan reseptit on aina tosi massiivisia ja hauska jos kirja jatkaa samaa linjaa! En ollut itseasiassa tajunnutkaan että tätä kirjaa, ehkä siis aika sivistää itseäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näistä aina joku resepti kolahtaa :) En oikein enää tiedä millaisista resepteistä tykkään...toisaalta suosin voita ja kermaa, toisaalta sokeri ja vehnäjauhopainotteiset tympii mutta en ihan kaikettomankaan kannalla ole.

   Poista